dissabte, 16 d’abril del 2022

Raymond Pierre Pantais

Raymond Pantais

Raymond Pantais



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 16 d'abril de 1917 --segons algunes fonts en 1919-- neix a Angers (Maine-et-Loire) l'anarquista i lluitador antifeixista Raymond Pierre Pantais 

En 1936, quan esclatà la Guerra Civil, hi marxà com a voluntari i des de Puigcerdà (Baixa Cerdanya), amb el seu germà Roger Pantais, organitzà combois d'avituallament per als revolucionaris en guerra 

Després de les Jornades de Maig de 1937 a Barcelona, va ser detingut, amb altres anarquistes, per forces republicanes burgeses i stalinistes a Puigcerdà. Mentre els seus companys llibertaris van ser assassinats, ell salvà la vida gràcies a la intervenció de Madame Prince --possiblement l'esposa de René Prince, aleshores delegat de la Federació Anarquista Francesa (a Barcelona-- i les autoritats franceses de la Guingueta d'Ix, i va ser expulsat de la República Espanyola 

Raymond Pantais: El 16 d'abril de 1917 --segons algunes fonts en 1919-- neix a Angers (Maine-et-Loire, Pays de la Loire, Bretanya) l'anarquista i lluitador antifeixista Raymond Pierre Pantais. El seu pare es deia Alexandre Pantais, un dels fundadors de la Cooperativa del barri de La Madeleine d'Angers, i la seva mare, Marie Lecourge.  

Ben igual que els seus germans (Alexandre i Roger) i germanes (Hélène i Jeanne), milità en el moviment llibertari de la seva població natal.  

Orfe de pare des dels quatre anys, residia amb la seva mare al número 15 del Chemin de Villoutreys d'Angers i es guanyava la vida treballant d'obrer torner.  

En 1936, quan esclatà la Guerra Civil, hi marxà com a voluntari i des de Puigcerdà (Baixa Cerdanya), amb el seu germà Roger Pantais, organitzà combois d'avituallament per als revolucionaris en guerra. Amb son germà Roger i altres nou militants anarquistes voluntaris (Louis Montgon, René Prince, Marcel Schlauder, Alphonse Tricheux, Eugène Tricheux i els altres cinc), va ser sospitós per part de la policia francesa d'haver participat en el robatori d'armes (13 metralletes, 13 mosquetons i diversos revòlvers) comès durant la nit del 5 al 6 de febrer de 1937 a l'Escola de Cavalleria de Saumur (Maine-et-Loire, Pays de la Loire, Bretanya), algunes armes de les quals va ser trobades en un escorcoll del «Comitè Espagne Libre» de París (Illa de França).  

Després de les Jornades de Maig de 1937 a Barcelona, va ser detingut, amb altres anarquistes, per forces republicanes burgeses i stalinistes a Puigcerdà. Mentre els seus companys llibertaris van ser assassinats, ell salvà la vida gràcies a la intervenció de Madame Prince --possiblement l'esposa de René Prince, aleshores delegat de la Federació Anarquista Francesa (FAF) a Barcelona-- i les autoritats franceses de la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), i va ser expulsat de la República Espanyola.  

De bell nou a Bretanya, sembla que ajudà al seu germà Roger al taller de reparació d'automòbils que regentava a Trélazé (Maine-et-Loire, Pays de la Loire).  

Fitxat per les autoritats franceses com «internacionalista integral, propagandista de les teories antimilitaristes i anarquitzants», a principis de 1938 va ser cridat a files i destinat al 123 Batalló de l'Aire.  

Quan esclatà la Segona Guerra Mundial interimperialista va caure presoner dels alemanys i enviat a un camp de presoners.  

La companya fou l'anarquista Marie Michelet, de família llibertària.  

Raymond Pantais va morir el 20 de desembre de 1989 a Angers. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada