diumenge, 3 d’abril del 2022

La Jonquera: al·legacions contra el parc eòlic Galatea

La Jonquera: al·legacions contra el parc eòlic Galatea 

37 entitats i empreses i 17 particulars, han presentat al•legacions, a més del suport de 2.365 signants 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 03/04/2022.- Un total de 37 entitats i empreses i 17 particulars, han presentat al·legacions dins la campanya engegada per la IAEDEN-Salvem l'Empordà en contra del parc eòlic Galatea a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada). Les al·legacions també han comptat amb el suport de 2.365 signants, entre particulars i empreses. Les al·legacions posen a la llum diferents aspectes que creiem que justifiquen sobradament la retirada del projecte. Seguirem actius en els diferents àmbits, mobilitzacions i tècnico/legal, per tal d'aturar aquest projecte i aconseguir una transició energètica justa i sostenible. 

Un total de 37 entitats i empreses i 17 particulars, han presentat al·legacions dins la campanya engegada per la IAEDEN-Salvem l'Empordà en contra del parc eòlic Galatea a la Jonquera. Les nostres al·legacions també han comptat amb el suport de 2365 signants, entre particulars i empreses. Les al·legacions posen a la llum diferents aspectes que creiem que justifiquen sobradament la retirada del projecte. Seguirem actius en els diferents àmbits, mobilitzacions i tècnico/legal, per tal d'aturar aquest projecte i aconseguir una transició energètica justa i sostenible. 

El dimecres 2 de març, la IAEDEN-Salvem l'Empordà va presentar al·legacions en contra del parc eòlic Galatea, el qual preveu la construcció de 9 aerogeneradors de 200 metres d'alçada als boscos del Canadal, a la Jonquera. També preveu la construcció d'una línia d'alta tensió de 20km fins a connectar amb la subestació transformadora de Figueres. El projecte, posat a exposició pública fa un mes, ha rebut al llarg de febrer al·legacions per part de 17 particulars i 37 entitats i empreses dins la campanya impulsada per la IAEDEN-Salvem l'Empordà en contra del projecte. També s'han aconseguit recollir en aquest període de temps 494 signatures físiques i 1871 electròniques (en total 2365 signants). 

Des de l'àrea tècnica i legal de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, les últimes setmanes hem treballat molt intensament per avaluar el projecte Galatea (una documentació extensa de 2776 pàgines). En l'anàlisi en detall de la documentació hem trobat diferents aspectes que considerem que justifiquen sobradament la retirada del projecte. En aquest sentit, les al·legacions presentades rebutgen el projecte per fragmentar fraudulentament un macroprojecte de 99MW en tres projectes de menys de 50MW; incompliment dels planejaments urbanístics de la Jonquera i el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines; la presentació d'una estudi d'avifauna incomplet i amb deficiències varies; afectació als ecosistemes protegits de la zona; incompliment de les condicions per ser considerada obra d'interès públic; incompliment de les directrius del paisatge; manca de valoració acurada del risc d'incendi; afectació al patrimoni cultural i afectació al patrimoni geològic. 

Durant el període d'exposició pública també han presentat al·legacions els Ajuntaments de Viladamat, Mollet de Peralada, Peralada, Sant Climent Sescebes, Pontós, Campmany i la Jonquera. També ho han fet la DO Empordà, l'Institut d'Estudis Empordanesos i el Centre Excursionista Empordanès, entre d'altres. 

D'entre els sotasignants de la campanya també trobem l'Associació STOP Macroparc eòlic marí de Roses, ALLIMO, la CUP, Associació Salvem la Platja de Pals i altres entitats de l'Alt Empordà. 

Aquestes al·legacions estan emmarcades dins una campanya més àmplia per tal d'aturar aquells parcs eòlics que considerem que afecten greument el territori i que no estan alineats amb l'objectiu d'aconseguir una transició energètica justa i sostenible. Seguim exigint una planificació de la implantació de les energies renovables on es prioritzi l'interès públic davant els interessos de les grans empreses constructores. Seguirem actius, en les mobilitzacions, així com els processos d'al·legacions i jurídics necessaris per aconseguir-ho. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada