dilluns, 4 d’abril del 2022

Julià Abad Guitart

Julià Abad Guitart

Julià Abad Guitart



El 4 d'abril de 1882 neix a Terrassa l'anarquista i anarcosindicalista Julià Abad Guitart 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT,  amb l'estat de salut crític en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental, refugiant-se a Tornon d'Agenés (Òlt e Garona), on va morir el 31 de març de 1939 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

Julià Abad Guitart: El 4 d'abril de 1882 neix a Terrassa (Vallès Occidental) l'anarquista i anarcosindicalista Julià Abad Guitart, conegut com El Poca-roba. El seu pare es deia Joaquim Abad i la seva mare, Josefa Guitart.  

Obrer tèxtil, durant els anys vint treballà en una filatura i milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Terrassa i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). 

 Entre el 14 i el 16 de febrer de 1932 participà activament en l'aixecament insurreccional proletària a Terrassa que proclamà el Comunisme llibertari a la ciutat, especialment en la presa de l'ajuntament, revolta obrera que finalment fracassà.  

D'antuvi aconseguí fugir de la repressió, però va ser detingut tres mesos després a Barcelona. El 24 de juliol de 1933 va ser jutjat a Terrassa en consell de guerra juntament amb 41 companys i el 29 de juliol fou condemnat a 20 anys i un dia de reclusió major pel delicte de «rebel·lió militar»; a dos mesos i un dia d'arrest major i 250 pessetes de multa per l'ús de nom suposat; i a 250 pessetes per l'ús de cèdula falsa.  

Durant la Guerra Civil, va pertànyer als sectors de la FAI partidaris defensar la revolució social.  

El gener de 1939, greument malalt, va ser detingut a casa seva per les tropes feixistes que acabaven d'ocupar la ciutat. Va ser alliberat pel seu estat de salut crític i en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental, refugiant-se a Tornon d'Agenés (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània). La seva companya fou Sara Ourben.  

Julià Abad Guitart va morir el 31 de març de 1939 a Agen (Aquitània, Occitània) i va ser enterrat al cementiri d'aquesta localitat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada