dilluns, 11 d’abril del 2022

Fulls lliures 3

      FULLS LLIURES 

           Premsa comunista llibertària antiimperialista 

                       Full núm. 3. Abril de 2022 

Editorial   

Aquesta guerra és una catàstrofe suplementària que s'ajunta a la llarga llista de les desgràcies que provoca el sistema capitalista, ferit per una crisi profunda, potser en agonia. 

Cal senyalar que la guerra interimperilista genera més despesa militar i venda d'armament, evidentment, però sobretot destaca un gran impacte a nivell energètic. S'ha dit que la Unió Europea depèn massa del gas procedent de la Federació Russa, però ara resulta comença a dependre del gas liquat dels USA, que es més car (quasi un 60%), doncs és més complex de proveir ja que s'ha de transportar en vaixells i provocant un major impacte ambiental, doncs aquest gas s'aconsegueix amb la tècnica fracking (prohibida a la Unió Europea) i on una vegada aquí, requereix de regasificació, amb tot el que comporta d'impacte a les aigües costaneres. Si continuen per aquest camí, el port de Barcelona es pot convertir aviat en un hub gasístic d'Itàlia, i també, a nivell europeu, si es revifa el gasoducte MIDCAT, aturat fins a Hostalric (la Selva) i no operatiu, que volen continuar fins a l'Alt Empordà i el Pirineu Oriental cap a l'hexàgon francès. Uns canvis per raons geoestratègiques i polítiques, que de retruc beneficien econòmicament als USA. Al MIDCAT hi volen afegir hidrogen dit 'verd' de plantes que funcionin amb tota mena d'energia, sigui nuclear, eòlica (terrestre i marítima com el macro parc Tramuntana de la badia de Roses), solar i altres. Aquesta energia, enviada des del sud d'Europa, és la principal aposta de la indústria alemanya per a la pròxima dècada i que amb la guerra adquireix un caràcter d'urgència en vista al daltabaix a Alemanys que suposa la renúncia al gegantí gasoducte Nord Stream 2 pel mar Bàltic.  

En el cas de l'Estat espanyol la contradicció encara és més greu, doncs quasi no depèn del gas rus (10% i baixant). Si l'any passat el volum del gas procedent dels USA era d'un 6%, en només un any ha passat al 30%, També es vol dependre menys del petroli de Nigèria i Mèxic (una dependència mínima, entre els dos països un 20% aproximadament.) i en els darrers dos mesos ha augmentat un 207% la importació de cru dels USA. Això és un gir tan brusc com el fet amb el Sàhara Occidental per part del govern de Pedro Sánchez. Tot fa pensar que el gir del Govern espanyol en relació al Sàhara té a veure amb interessos geoestratègics i energètics del Marroc/USA, i l'estratègia energètica alemanya en temps de guerra, per tal que l'Estat espanyol comenci a prendre distància d'Algèria, que ja està preparant una resposta a l'alçada de l'envit i pel que sembla apostarà aviat per Itàlia, atès que considera que el Govern espanyol l'ha traït i no només pel Sàhara occidental. Així no es podrà abaratir el preu global de l'energia (si es redueix per una banda, amb la proposta d'excepció com «illa energètica» amb Portugal, però a la vegada s'encareix amb el gas liquat i el cru dels USA, quedant la situació peninsular com estava abans de la guerra i més dependent. 

El president dels USA a anat a Brussel·les per negocis en matèria energètica: oferir el gas liquat. Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, li prepararà un contracte per vendre a la Unió Europea 15.000 milions de m3 de gas liquat. 

Contra el caos capitalista: revolució social! Contra la guerra interimperialista i l'armament: guerra de classes! Contra la patronal i els seus governs i els opressors de totes les guerres interimperialites!    

-- 

Antimilitaristes, pacifistes, objecteurs, insoumis, réfractaires, syndicalistes aux armées 

Nous soutenons les réfractaires à l'armée russe 

Le 24 février, l'armée russe a envahi le territoire ukrainien. Depuis, la population ukrainienne subit les bombes, tirs d'artillerie, chars, qui tuent, mutilent, détruisent. Ils et elles résistent aux attaques décidées par le régime dictatorial de Poutine. Comme dans toute guerre, ce sont les peuples qui sont les premières victimes. 

Des témoignages montrent des refus d'obéissance au sein de l'armée russe. Des soldats désertent. Nous devons leur apporter notre solidarité ! C'est aussi un moyen de soutenir ceux qui, en Russie, s'opposent à Poutine et à son régime. Nous sommes pour le droit à l'objection de conscience dans tous les pays et toutes les circonstances. 

Anciens déserteurs, réfractaires à la guerre d'Algérie et d'autres guerres plus récentes, objecteurs de conscience, insoumis au service militaire, antimilitaristes, nous sommes solidaires des réfractaires, insoumis, objecteurs et déserteurs de l'armée russe qui refusent de participer à la guerre menée en Ukraine. Ils doivent être accueillis dans le pays de leur choix, en tant que réfugiés politiques ! 

Pour soutenir cet appel:  

[refractairessolidaires@gmail.com] 

Антимилитаристы, пацифисты, отказники, уклонисты, бунтовщики 

мы поддерживаем российских солдат, отказывающихся воевать 

24 февраля российская армия вторглась на территорию Украины. С тех пор украинцы и украинки подвергаются бомбардировкам, их обстреливают при помощи артиллерии и танков, убивают, калечат и уничтожают. Они противостоят атакам, инициированным диктаторским режимом Путина. Как и в любой войне, первыми жертвами становятся мирные жители. 

Появляется информация о солдатах российской армии, которые отказываются подчиняться приказам. Солдаты дезертируют. Мы должны показать, что мы солидарны с ними! Это еще один способ поддержать тех россиян, кто выступает против Путина и его режима. Мы выступаем за право на отказ от военной службы по убеждениям в любой стране и при любых обстоятельствах. 

Дезертиры прошлого, те кто сопротивлялись войне в Алжире и другим позднейшим войнам, отказники по убеждениям, уклонисты, антимилитаристы, все мы солидарны с уклонистами, отказниками и дезертирами российской армии, отказывающимися принимать участие в войне в Украине. Их нужно принимать в стране их выбора как политических беженцев! 

-- 

The New York Times mostra un video on l'Exèrcit d'Ucraïna remata soldats russos presoners i ferits  

L'execució de soldats russos ferits i presoners de l'Exèrcit d'Ucraïna surt en un video que circula en Telegram, fou verificada per periodistes del diari The New York Times. Segons el reporter Evan Hill, aquest crim de guerra va tenir lloc a l'oest de Kíiv, al nord del poble de Dmytrivka, El fet va passar el 30 de març en el decurs d'una emboscada militar ucraïnesa a soldats russos en retirada del lloc. A les imatges es veu com les forces armades d'Ucraïna controlen una carretera on hi ha al terra els cossos ensangonats de soldats russos, totalment sotmesos, són rematats a trets fins que ja no es mouen. 

Segueixen els crims de guerra per les dues bandes en guerra.  

-- 

Crida feminista russa d'oposició a la guerra arreu del món 

Les feministes russes enfront la repressió governamental russa formen un moviment social molt actiu de resistència contra la guerra de Putin a Ucraïna. Des d'aquest moviment social rus s'ha difós internacionalment des de Rússia la Crida feminista russa d'oposició a la guerra arreu del món, un moviment que es destaca en les manifestacions contra la guerra a Ucraïna. En la crida contra la guerra es denuncia la repressió de l'Estat rus i la persecució governamental de Putin. Desenes de grups feministes actuen en unes trenta ciutats de la Federació Russa. En el document es fa una crida mundial a aplegar-s'hi contra l'agressió militar de Putin. 

[https://www.infolibertaire.net/ukraine-des-feministes-russes-lancent-un-appel-a-sopposer-a-la-guerre-partout-dans-le-monde/].  

-- 

El Govern ucraïnès desfà els drets laborals amb el pretext de la guerra 

El 15 de març el Parlament d'Ucraïna adoptà una llei que estableix unes dures restriccions dels drets laborals i sindicals amb el pretext de la guerra. El govern Zelensky diu que es tracta d'una mesura necessària en temps de guerra i que per això els sindicats estan obligats a acceptar-la sense protestar. Aquesta llei es diu Organització de les relacions de treball en temps de guerra. Els sindicats hi veuen un pretext oportunista per retallar drets, ja que dóna més drets a la patronal i genera repressió governamental en cas de protestes sindicals.    

-- 

Ataquen a Ucraïna, Polònia i altes Estats europeus la població gitana 

Notícies que no són de l'interès dels grans mitjans convencionals de comunicació 

Ricard Valentí, president de l'Associació Joves Gitanos de Gràcia, va denunciar el dimecres 23 de març en el Congrés dels Diputats la discriminació que pateix la població gitana ucraïnesa a peu de frontera fugint de la guerra interimperialista.  

Juan de Dios Ramírez Heredia, president la Unió Romaní Espanyola, ha recollit testimonis sobre la cruesa d'un menyspreu a Ucraïna en guerra, que no és de l'interès dels grans mitjans convencionals de comunicació. Com ara, una dona gran i la seva família passen quatre dies sense menjar ni beure i són expulsats de males maneres de Polònia cap a l'interior d'Ucraïna; autocars diferents per fer els trasllats de la gent refugiada gitana; períodes més llargs d'espera sense atenció ni control mèdic a les mares i a les criatures a la frontera polaca; agressions físiques, humiliacions reiterades, famílies lligades a pals i ruixades de verd pels ultranacionalistes --i alguns militars--, una escena que ens porta a la barbàrie nazi. O sense anar tan lluny, a l'onada de violència desencadenada el 2018 quan va ser destruït el campament del parc Holosiivskyi a Kíiv i sis emplaçaments més amb destrals i martells, fet que va provocar desenes de ferits i un jove mort (informació oferta per la Comunitat de Sant'Egidio).  

A Ucraïna i a molts altres Estats d'Europa perdura el racisme històric contra la minoria nacional romaní, que està vivint ara mateix una guerra dins de la guerra interimperilista, ja que s'aprofita el desordre de la guerra interimperialista per cometre delictes amb més impunitat.  

Segons llegim al diari El Punt Avui, Valentí, Ramírez Heredia i altres activistes que treballen sobre el terreny reclamen protecció per a les famílies oblidades.  

-- 

La Coordinadora d'ONG Solidàries lamenten que l'Exèrcit sigui a l'Expojove de Girona 

Denuncien que la Fira i l'Ajuntament de Girona permeten que els militars «busquin reclutar soldats entre els joves gironins» 

La Coordinadora d'ONG Solidàries denuncia que «se segueixi permetent la presència de l'exèrcit a l'Expojove», que comença aquest matí al Palau Firal de Girona, «normalitzant així la guerra, la violència i la indústria militar, mentre la ciutadania es mobilitza contra la guerra a Ucraïna». Les entitats lamenten que l'Ajuntament de Girona i Fira de Girona «hagin decidit acollir l'estand un any més, i recorden que la seva presència en aquest espai educatiu contradiu gran quantitat d'acords institucionals». Denuncien també la «incoherència» que suposa que l'Ajuntament promogui la qualificació de Girona com a Ciutat educadora mentre permet any rere any que «l'Exèrcit busqui reclutar soldats entre els joves gironins». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada