divendres, 8 d’abril del 2022

Concentració d’un centenar d’estudiants ahir dijous al matí davant del rectorat demanant la «revisió dels protocols» i que es facin «fora els assetjadors de la Universitat»

«La UdG blanqueja els assetjaments que l'alumnat viu diàriament a les aules» 

El tancament d'una investigació interna sobre les acusacions a un professor de Filosofia és «la gota que fa vessar el got» d'una plataforma feminista que es concentra davant del rectorat demanant la «revisió dels protocols de la Universitat» 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 08/04/2022.- Llegim al Diari de Girona que el passat mes de setembre, els tuits de dues alumnes afirmant que un professor de Filosofia de la Universitat de Girona era un «assetjador sexual» i que «totes les estudiants de la Facultat de Lletres o hem patit o coneixem algú que ha patit el seu assetjament» van ser el detonant de l'activació del «Protocol sobre violència i assetjament per raó de sexe» de la Universitat gironina.  

La investigació interna conclou, segons una resolució firmada pel rector, Quim Salvi, remesa a les parts implicades el passat dimecres, que «la Comissió no ha trobat evidències de l'assetjament sexual imputat». Una conclusió que pels portaveus de la Plataforma Feminista de la UdG F.A.C. (Faràs alguna cosa?), és «la gota que fa vessar el got» i l'origen de la concentració d'un centenar d'estudiants ahir dijous al matí davant del rectorat demanant la «revisió dels protocols» i que es facin «fora els assetjadors de la Universitat». 

Uns protocols que, des de la Universitat de Girona, s'assegura que «estan en permanent revisió després de cada cas que s'obre i es tanca».  

Just després de la concentració, els vicerectors de Comunicació, Salvador Martí, i de Compromís i Territori, Sílvia Llach, han donat la versió de la institució assegurant que «la Universitat és la primera interessada en què no hi hagi comportament d'assetjament ni de violència de gènere». Martí ha puntualitzat que la revisió no vindrà no només per part de la UdG sinó també des de la Generalitat «amb la nova Conselleria de Feminismes que està fent una revisió marc de tots els protocols de totes les universitats; i esperem que això ens indiqui quins són els marcs per refer el protocol actual que, evidentment, necessita ser reformat». El vicerector ha sostingut que la UdG havia estat «proactiva» en el cas del professor de Filosofia assenyalat, perquè el «Protocol sobre violència i assetjament per raó de sexe» no es va activar per les denúncies de cap estudiant sinó per part de la mateixa Facultat de Lletres com a reacció davant la publicació dels tuits de les dues noies el passat setembre.  

En la versió de la Plataforma Feminista concentrada davant del rectorat, el protocol hauria estat obert directament per part del professor acusat com a via per defensar-se. 

«Després de set mesos d'investigació, pèssima i totalment parcial, en què les noies que hi estan implicades s'hi han deixat temps d'estudi i feina, diners i salut mental, després d'haver aportat proves que qualsevol de nosaltres considerem més que suficients, la UdG resol el cas dient textualment que la Comissió no ha trobat evidències de l'assetjament sexual imputat», han explicat les portaveus de la Plataforma Feminista que ha reunit un centenar d'estudiants en la concentració de protesta just davant de l'edifici a tocar de Lletres, on es cursen els estudis de Filosofia, i d'Educació i Psicologia, les dues facultats d'on provenien la majoria dels concentrats. «Un cop més, la Universitat blanqueja la situació flagrant d'assetjament que moltes alumnes viuen a les aules cada dia; una breu conversa entre companyes fa sortir mil situacions viscudes de manera quotidiana», han declarat els portaveus de la F.A.C. (Faràs Alguna Cosa?) per qui «sembla que el rector no veuria indicis d'assetjament sexual ni si estiguessin davant dels seus morros». 

Des de la plataforma s'ha reclamat una revisió dels protocols perquè, entre altres punts, es «garanteixi l'anonimat de les denunciants al llarg de tot el procés» i, sobretot, «s'expulsi el professorat acusat amb proves verídiques d'assetjament sexual, un delicte penat per la justícia que la UdG i el rector no sembla reconèixer».  

Tot i no formar part de la plataforma convocant, després de la protesta, el Consell d'Estudiants de la UdG ha fer públic un comunicat demanant «una revisió efectiva del protocol d'assetjament per raó de sexe, gènere i sexualitat» que hauria de «plantejar l'anonimat de les persones declarants sigui denunciat o denunciant». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada