dimarts, 22 de març del 2022

Només una de cada cinc criatures de la Regió Sanitària de Girona està immunitzada contra el covid-19

Només una de cada cinc criatures de la Regió Sanitària de Girona està immunitzada contra el covid-19 

El nombre de primeres dosis segueix estancat des de fa mesos i només una de cada tres la porta 

Els casos asimptomàtics i lleus no hauran de fer quarantena a partir de dilluns 28 de març 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 22/03/2022.- Llegim al Diari de Girona que més un de cada cinc Criatures la Regió Sanitària de Girona de 5 a 11 anys té la pauta completa de vacunació de covid-19, un mes i mig després que el Departament de Salut de la Generalitat obrís la vacunació de segones dosis per a aquesta franja d'edat. D'aquesta manera, es pot confirmar que el procés d'immunització de la infantesa avança de forma lenta si es compara amb altres col·lectius d'edat. Cal tenir present que un dels motius principals pels quals el percentatge d'immunitzacions és baix entre els més petits és que ja han passat el covid-19 i, per tant, han d'esperar vuit setmanes per a poder iniciar la vacunació. En aquest cas, només caldrà una dosi per a poder completar la pauta completa. 

En canvi, aquelles criatures que van començar la vacunació i no han passat el covid-19, ja fa setmanes que poden rebre la segona dosi per tal de completar la pauta. El problema és que si hi ha poques criatures que tenen la primera, el nombre de segones dosis també serà baix. 

En concret, només hi ha un 33% d'aquesta població amb la primera dosi, dada similar a fa més d'un mes. A més, se situa vuit punts per sota de la mitjana catalana. 

Finalment, si tenim en compte la població adolescent de 12 a 15 anys, en aquest cas un 70,9% ja la tenen, tot i que és cert que van poder començar a vacunar-s'hi l'estiu passat. Per altra banda, menys del 70% té la pauta completa, exactament un 64,3%. La situació canvia clarament en la població de 16 a 19 anys, ja que el 84% té la pauta completa i el 85,8% almenys té una dosi. 

Respecte a les dosis de record, també estan bastant estancades. Menys de la meitat de la població de 40 a 49 anys se l'ha posat i només un 26% de la franja de 30 a 39 anys la té. El percentatge ja és molt alt a partir dels 60 anys que, al cap i a la fi, era la població diana inicial, tenint en compte la vulnerabilitat que presenten. 

Campanyes sense cita prèvia 

Des de fa setmanes, el Departament de Salut està duent a terme campanyes amb i sense cita prèvia a diversos punts de la Regió Sanitària de Girona, tant per a la vacunació pediàtrica com adults. Respecte a la vacunació sense cita prèvia, destaquen les campanyes al casal Marià d'Olot, el molí de l'Anguila de Figueres, el Mas Enlaire de Blanes i el CAP de Can Gibert del Pla de Girona, entre d'altres. 

Cal tenir present que fa temps que no es duen a terme jornades de vacunació massiva a vacunòdroms, tal com es feia abans, ja que el ritme de vacunació en general cada vegada és més baix tenint en compte el progrés. 

Els casos asimptomàtics i lleus no hauran de fer quarantena a partir de dilluns 28 de març 

Llegim a VilaWeb que la Comissió de Salut Pública espanyola ha anunciat que a partir del pròxim dilluns 28 de març s'eliminaran les quarantenes dels positius asimptomàtics o bé amb símptomes lleus, com també dels contactes estrets. El canvi respon als alts nivells d'immunitat per la vaccinació, i s'engloba dins la nova estratègia de vigilància i control de la pandèmia una vegada superada la fase aguda. Aquesta nova estratègia de control entrarà en vigor dilluns vinent, sempre que els indicadors d'utilització de serveis assistencials romanguin en nivell baix. 

Així ho han decidit conjuntament el ministeri de sanitat espanyol i les comunitats autònomes en una reunió en què també han decretat que es deixaran de fer proves de detecció de la covid-19 amb caràcter general: a partir d'ara, es focalitzaran en els majors de seixanta, els immunodeprimits, les embarassades, el personal sanitari i els casos greus. En àmbits sensibles com ara centres sanitaris assistencials o sociosanitaris, però, es podran continuar implementant mesures específiques d'aïllament i control. 

La proposta de la Comissió de Salut Pública espanyola, aprovada aquesta tarda, serà debatuda demà a la comissió interterritorial, on s'espera que sigui aprovada. 

Malgrat aquests canvis, les estructures extraordinàries de monitoratge i control posades en marxa durant la pandèmia es mantindran operatives amb la finalitat de continuar vigilant els indicadors clau que permeten de detectar precoçment canvis en la situació pandèmica. 

Actualització de les dades del Principat de Catalunya 

El Departament de Salut de la generalitat ha declarat 2 ingressos menys per covid-19 als hospitals (977) però un cas crític més a l'UCI (109). S'han registrat 4.995 nous casos confirmats per PCR o TA en les últimes hores, i el global ja arriba a 2.402.280 des de l'inici de la pandèmia. El nombre de persones mortes és de 26.828, 24 defuncions més notificades en les últimes hores. L'Rt baixa a 0,95, mentre que el risc de rebrot es redueix 7 punts, fins a 533. El 10,95% de les proves ha donat positiu l'última setmana. La incidència acumulada a 14 dies baixa de 584,38 578,44 i la de 7 dies baixa de 277,25 a 272,74. Els CAP van atendre aquest dilluns 12.501 visites per covid-19. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada