Ressò energètica de la guerra interimperialista
JxCat vol que el gasoducte Midcat s'acabi, mentre l'oposició ecologista, que donava la infraestructura gasista per doblement enterrada, ja s'està tornant a organitzar
Suport governamental alemany a la represa del gasoducte transfronterer Midcat
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Hostalric (Baix Montseny, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 31/03/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que entre les propostes que la portaveu de JxCat al Congrés de Diputats, Míriam Nogueras, va presentar el 22 de març per mirar de contenir el preu de l'energia, n'hi ha una altra que topa amb l'oposició del territori a les comarques gironines. És la finalització del traçat del gasoducte Midcat des d'Hostalric (Baix Montseny, la Selva), on avui mor en una mena de cul-de-sac, fins a la Catalunya Nord, a l'Estat francès i la resta de la Unió Europea.
El traçat existent, pel Vallès Oriental i la Selva, ara mateix és una inversió en va, però l'oposició ecologista, que donava la infraestructura gasista per doblement enterrada, ja s'està tornant a organitzar.
Suport governamental alemany a la represa del gasoducte transfronterer Midcat
Llegim en l'edició del 29 de març del diari La Vanguardia en una entrevista de l'ambaixador d'Alemanya a Madrid, Wolfang Dolt, que respon taxativament a la pregunta si hi ha un suport del Govern alemany a la represa del gasoducte transfronterer Midcat, paralitzat fa tres anys al municipi d'Hostalric, No és difícil veure en aquest sí una de les claus de l'acord al Consell Europeu. El Govern alemany va acabar acceptant un tracte d'excepció per a la península Ibèrica per a la fixació del preu de l'ectricitat en les actuals circumstàncies, partint de la seva condició d'illa energètica. El Govern alemany vol tenir més connexions a l'illa energètica hispano-portuguesa i amb els territoris al sud d'Europa i al nord de l'Àfrica i al seu potencial d'energia solar.
A la pregunta si la Península compta amb set plantes de gasificació: sis a l'Estat espanyol i una a Portugal, però davant el fet que les connexions amb la xarxa europea per al gas són febres, l'ambaixador contesta que la Península ofereix una alternativa, la qual "pot ajudar la diversificació de les fonts de proveïment d'energia" per les connexions amb Algèria i també amb el Marroc. "Espanya podria subministrar gas a la resta d'Europa, gas d'Algèria, gas dels Estats Units i d'altres procedències, si solucionen la connexió transfronterera·. I que també podria emmagatzemar gas liquat procedent d'estats Units per a la seva posterior redistribució europea per via marítima.
El diari La Vanguardia, en la seva edició del 28 de març, senyala que ben aviat des del port de Barcelona s'iniciarà l'enviament de gas liquat a Itàlia.
L'ambaixador alemany exposa que "a mitjà termini, Espanya podria tenir un paper important en el subministrament d'hidrogen verd, combustible que passaria a través dels gasoductes, amb poques modificacions tècniques". I que el Govern alemany, "absolutament", la represa del gasoducte transfronterer Midcat i que ja es parla "sobre aquest afer" entre el Govern francès i l'espanyol.
A l'ambaixador diu que no correspon "valorar les decisions del Govern espanyol" en relació a la normalització de les relacions diplomàtiques amb el Marroc. Li "sembla interessant" que el govern espanyol, igual que el federal d'Alemanya, vulgui assolir per al Sàhara Occidental una solució mútuament acceptable en el marc de les Nacions Unides: "Compartim plenament aquest enfocament". Considera que Algèria té "un paper molt rellevant" per contribuir a l'estabilització del veïnatge sud d'Europa, també important a l'Estat espanyol i a Itàlia, i "també per Alemanya".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada