dimarts, 22 de març del 2022

Crida a la vaga de demà per la defensa del català a l’escola

Una pancarta amb el lema 'Sense català no hi ha escola' / JAG
Crida a la vaga de demà per la defensa del català a l'escola 

Els sindicats convocants de la vaga del 23-M esperen que sigui un èxit i adverteixen: "Ens hi juguem molt" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 22/03/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que "la llengua és la columna vertebral del nostre sistema educatiu. Cal reaccionar davant la sentència del Tribunal Suprem que imposa el 25% de castellà a les aules i que vol dinamitar el sistema d'immersió lingüística del nostre país", d'aquesta manera Ustec, la Intersindical, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) van fer una crida a la vaga de la comunitat educativa i a la mobilització de la societat en general en defensa de la llengua a les aules. Els sindicats convocants van participar ahir al vespre en l'acte que convoca cada dilluns a la plaça del Vi de Girona l'entitat Girona Vota. A la crida feta pels sindicats es va exigir al Departament d'Educació de la Generalitat que "prengui mesures fermes i es responsabilitzi". 

La mobilització de demà dimecres començarà amb una manifestació a les 12 del migdia, que sortirà de davant de la seu de la Generalitat a Girona. La marxa seguirà pel carrer Joan Maragall, Jaume I, plaça Independència, carrer Santa Clara i acabarà de nou al davant de la seu gironina de la Generalitat, on es llegirà un manifest unitari. A la tarda a les 19:00h hi ha una concentració a la plaça del Vi. 

Els sindicats convocants de la vaga del 23-M esperen que sigui un èxit i adverteixen: "Ens hi juguem molt" 

Llegim al diari El Món que el 23 de març hi ha convocada una gran manifestació a Barcelona en el marc de la vaga contra la sentència del 25%. També hi haurà altres mobilitzacions arreu del país, però la que s'espera més majoritària és la que arrancarà de la plaça d'Urquinaona -un lloc escollit pel seu simbolisme- a les 12:30h. Els motius per convocar aquesta aturada són dos principalment: per una banda, els sindicats convocants denuncien la sentència "il·legal" i "arbitrària" que vol "liquidar" el català; per l'altra, posen el focus en la inacció del Govern de la Generalitat, que encara no ha explicat si acatarà la sentència ni com ho farà. 

L'escola concertada també hi participarà 

Com que aquesta vaga és "de vital importància", tot i que en un començament només hi estava convocada l'escola pública, finalment s'hi va adherir la concertada. La concertada agrupa el 35% de tots els professionals cridats a la vaga, quelcom a què els sindicats convocants no podien renunciar. Malgrat això, els sindicats són conscients que és complicat que la vaga sigui un èxit a la concertada -com ja va passar la setmana passada-, perquè els docents que hi treballen podrien patir represàlies en tractar-se d'empreses. 

L'estudiantat també surtirà al carrer 

Però no només els professors faran vaga aquest 23 de març. L'estudiantat també estan cridats a sortir al carrer a protegir el català a les aules i exigir al Govern de la Generalitat que blindi la llengua a l'ensenyament, que cada vegada està més arraconada. La FNEC s'ha unit al SEPC per tal de fer una crida a la vaga de demà dimecres i denunciar l'"omissió" del Govern de la Generalitat en la protecció del català. Precisament aquesta omissió, denuncien, s'ha evidenciat encara més en demanar l'ordre d'augmentar les inspeccions a les escoles que suposadament va donar el conseller Josep Gonzàlez-Cambray al desembre i rebre la resposta que aquesta va ser una "comunicació oral". Aquesta "falta de compromís" amb la llengua, denuncia la FNEC, posa el català en una situació de "perill existencial". El lema de la vaga de la FNEC -que ha convocat en paral·lel a la Intersindical, USTEC, la COS i el SEPC- serà "volem estudiar en català". El seu objectiu és "tenir una eina més" de manifestació a favor de la llengua així com "exigir al Govern una defensa diàfana i sense excepcions" de la llengua en l'ensenyament. En aquest sentit, aquest sindicat d'estudiants insta el conseller Cambray a "assumir totes les responsabilitats de l'incompliment de les sentències judicials contra el català" per tal de "deslliurar les direccions dels centres i els docents". 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada