dimecres, 16 de febrer del 2022

Remigio Zaballos Falceto

Necrològica de Remigio Zaballos Falceto apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 4 de març de 1986

Necrològica de Remigio Zaballos Falceto apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 4 de març de 1986



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 16 de febrer de 1915 neix a La Almolda (Monegros) l'anarcosindicalista Remigio Zaballos Falceto 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de Vernet d'Arièja, un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers 

Remigio Zaballos Falceto: El 16 de febrer de 1915 neix a La Almolda (Monegros, Saragossa, Aragó) l'anarcosindicalista Remigio Zaballos Falceto, conegut com Remi. Fill d'una família llibertària, el seu pare es deia Francisco Zaballos i la seva mare, María Falceto.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), fou milicià confederal durant la Guerra Civil.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de Vernet d'Arièja (Arièja, Occitània), un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Posteriorment va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE).  

Durant l'Ocupació alemanya participà en la Resistència enquadrat en el maquis.  

El seu germà Enrique Zaballos Falceto va ser afusellat pels franquistes el 20 de juny de 1942 a La Almolda i la seva germana Lucía Zaballos Falceto empresonada a Uesca (Plana de Uesca, Uesca, Aragó).  

La seva companya fou Wladislawa Biernacki.  

Remigio Zaballos Falceto va morir el 28 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 30 de desembre-- de 1985 al seu domicili de Vilanuèva d'Òlt (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada