dijous, 3 de febrer del 2022

La CGT de Girona conmemora el centenari de Piotr Alekséievitx Kropotkin a la Nau Kropotkin de la factoria cultural Coma Cros de Salt ("Fàbrica Kropotkin. Col·lectiva Obrera Coma-Cros." quan fou socialitada el 1936)..

 La CGT de Girona conmemora el centenari de Piotr  Alekséievitx Kropotkin a la Nau Kropotkin de la factoria cultural Coma Cros de Salt ("Fàbrica Kropotkin. Col·lectiva Obrera Coma-Cros" quan fou socialitada el 1936).                                                                                                                                                                              
Inauguració de l'exposició Vida i Obra de Piotr Kropotkin amb la presentació de  l'acurada traducciò al català de "El suport mutu. Un factor d'evolució." editat per Virusun clàssic imprescindible de Piotr Kropotkin a càrreg de la seva traductora Alba Padrós, el proper divendres 4 de febrer a les 19h.

«Cada cop que la humanitat ha hagut de bastir una nova organització social, adaptada a una nova fase de desenvolupament, el seu geni creatiu ha pres elements i s'ha inspirat, per tornar a enlairar-se, en la tendència al suport mutu, sempre viva.»                                                                                                                                                                                                     Aquesta obra, que tenim l'alegria de presentar per primera vegada en català, reuneix per si sola tots els components de la millor literatura política: intel·ligència, rigor, coneixement, capacitat polèmica i una escriptura profunda, entenedora i, per moments, commovedora per la seva sensibilitat.

Publicada el 1902, quan el darwinisme social començava a voler convertir en doctrina científica la idea de la supervivència dels més forts, El suport mutu no només denuncia les simplificacions sobre les teories evolutives de Darwin, sinó que mostra amb una infinitat d'exemples, des de la vida anim l a les diferents etapes de la història humana, com la cooperació és un factor fonamental de supervivència i reproducció de la vida.

Des d'un coneixement científic enciclopèdic i un genuí sentit ètic, Piotr Kropotkin ofereix una perspectiva que encara avui és fresca i engrescadora. En un món en col·lapse ecològic i ruïna ètica sota el règim de competitivitat i extractivisme capitalista, la seva lectura complexa i rigorosa sobre les relacions entre els animals no humans, de l'èsser humà dins la natura i de les societats humanes, converteix aquest clàssic del pensament llibertari en pioner d'una ecologia social radicalment contemporània


Piotr Alekséievitx Kropotkin (1842-1921) Geògraf, naturalista, pensador i agitador anarquista, la vida de Piotr Kropotkin és una mostra de relació inseparable entre pensament i acció. Fill d'una família aristocràtica russa i de formació militar, va fer les seves primeres investigacions científiques a les zones de Manxúria i el nord de Sibèria.

Després d'abandonar l'Exèrcit pel seu rebuig del règim tsarista, juntament amb una prolífica activitat acadèmica, es va dedicar a una agitació política en la qual va ser determinant el seu contacte amb els cercles del socialisme llibertari europeu. La seva activitat política el va portar a la presó dues vegades: primer a Rússia i, després de fugir i exiliar-se, també a França, on va patir presó durant quatre anys. Actiu políticament fins a la seva mort l'any 1921, va
protagonitzar una de les més agres polèmiques al si de l'anarquisme i dels cercles antimilitaristes en posicionarse a favor de França durant la Gran Guerra.
 
Entre les seves obres destaquem La moral anarquista (1891), La conquesta del pa (1892), Camps, fàbriques i tallers (1899) i El suport mutu (1902).

 

Alba Padrós. Graduada en Filosofia per la Universitat de Girona. L'any 2017 estudia el màster en recerca en humanitat a la mateixa universitat. Al mateix moment comença a treballar en l'estudi i edició dels manuscrits inèdits de la Fundació de Francesc Pujols de Martorell. L'any 2018 publica, juntament amb Max Pérez, la primera obra inèdita de Francesc Pujols: Pròleg de la Matemàtica de la Història d'Alexandre Deulofeu (edicions Cal·lígraf). Al mateix any, cursa el màster en Diversitat Religiosa per la Universitat de Girona. Recentment acaba de publicar, juntament amb Max Pérez, el llibre Una introducció necessària al pensament de Francesc Pujols (Andana edicions, 2019) i continuant actualment la seva tasca d'edició dels inèdits pujolsians. 
Entre altres, va participar el desembre de 2019 a Barcelona en el simposi "Federica Montseny: més enllà del mite", i va impartir el seminari .«L'anarquisme en femení: el feminisme  llibertari a Catalunya» a la Casa de cultura de Girona el novembre del 2020.


 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada