dissabte, 26 de febrer del 2022

Antonio González Nieto

Portada del fullet d'Antonio González Nieto "España, el Movimiento Libertario y los traidores" (1946)

Portada del fullet d'Antonio González Nieto España, el Movimiento Libertario y los traidores (1946)



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 26 de febrer de 1960 mor a Ciutat de Mèxic (Mèxic) l'anarquista i anarcosindicalista Antonio González Nieto. Havia nascut en data desconeguda a Uviéu (Astúries) 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. Després d'un temps a territori francès, pogué embarcar cap a Mèxic 

Antonio González Nieto: El 26 de febrer de 1960 mor a Ciutat de Mèxic (Mèxic) l'anarquista i anarcosindicalista Antonio González Nieto. Havia nascut en data desconeguda a Uviéu (Astúries).  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT), en 1921 presidí a Uviéu una conferència de José Villaverde Velo.  

Entre 1921 i 1922 col·laborà en Nueva Senda de Madrid (Comunidad Autònoma de Madrid, Castells la Nova).  

Durant els anys de la dictadura del general Miguel Primo de Rivera, participà activament en les vagues organitzades a La Felguera (Langreo, Astúries).  

L'aixecament militar feixista de juliol de 1936 l'agafà a Madrid i participà en les lluites als carrers. 

Posteriorment s'integrà en el «Batalló Mora», encapçalat per Teodor Mora Pariente, enquadrat en la «Columna del Rosal», i després de lluitar al front de Madrid, passà Astúries a les ordres de la Confederació Regional d'Astúries, Lleó i Palència de la CNT-AIT.  

En 1937 era vicesecretari de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) d'Astúries.  

Amb la caiguda del front Nord, passà a Catalunya, on ocupà càrrecs de responsabilitat en el Ministeri d'Instrucció Pública i Sanitat de Segundo Blanco González. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. Després d'un temps a territori francès, pogué embarcar cap a Mèxic.  

Entre 1947 i 1949 col·laborà en Cultura Proletaria de Nova York (Nova York, EUA).  

Participà activament amb el grup editor del periòdic Tierra y Libertad.  

En 1946 publicà a Mèxic, sota el nom A.G. Nieto, el fullet España, el Movimiento Libertario y los traidores, reeditat en 2016 pel Grup Cultural d'Estudis Socials de Melbourne (Victoria, Austràlia) sota el títol Las maniobras del fascismo internacional en la España de los años 30.  

Malalt durant molt de temps, Antonio González Nieto va morir a conseqüència d'una intervenció quirúrgica el 26 de març de 1960 al Sanatori Espanyol de Mèxic (Mèxic). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada