dissabte, 22 de gener del 2022

Joan Manuel Rodríguez Díez


Joan Manuel Rodríguez Díez



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

Joan Manuel Rodríguez Díez morí per causes naturals a casa seva de Girona el divendres 29 de gener de 2021 i es pensa que morí el divendres 22 de gener o a primera hora del dissabte 23 de gener 

Destacat militant llibertari, fou anarquista, ecologista, anarcosindicalista, matemàtic, filòsof, historiador i francmaçó (nom simbòlic Hyperión) 

Joan Manuel Rodríguez Díez (Juama): Fou trobat mort per causes naturals a casa seva de Girona el divendres 29 de gener de 2021 i es pensa que morí el divendres 22 de gener o a primera hora del dissabte 23 de gener, ja que no acudí a una cita que tenia aquest anarquista, ecologista, anarcosindicalista, matemàtic, filòsof, historiador i francmaçó (nom simbòlic Hyperión). Joan Manuel Rodríguez Díez --conegut com a Juama-- havia nascut a Gavà (Baix Llobregat), on cursà els seus estudis de Secundària abans d'estudiar a la Universitat de Barcelona (UB) i darrerament ampliant-los a la Universitat de Girona (UdG), quan treballava al Museu Arqueològic d'Empúries i al de Girona. 

Durant els cursos 1984/85 i 1985/86 essent adolescent i tot estudiant el BUP a l'Institut Bruguers de Gavà era ja un dels delegats de curs, juntament amb en Jerónimo Casasola del Pozo, també anarquista, desaparegut també fa ja 11 anys, que dirigien les protestes i les mobilitzacions dels companys gavanencs, que van culminar en una sèrie de vagues d'estudiants. Ambdós també van formar part del Comitè Antimilitarista local que va treballar a favor del no a l'OTAN en el referèndum del 12 de març de 1986 i es van negar a fer el servei militar obligatori. Quan li tocava, en Juama va fer l'al·legació del Servei Social Substitutori, també obligatori, optant finalment per la insubmissió total, cosa que comportà fer vida clandestina fins a l'abolició del servei militar, havent fet tres requeriment un jutjat al domicili familiar de Gavà i imputat per no fer el Servei Social. 

Va militar, tot seguit, a la Federació Anarquista-Comunista Catalana (FA-CC), sent-ne un dels seus integrants més joves.  

Quan es va traslladar a viure a l'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà) i després a Girona (Gironès) s'integrà  al grup anarquista Tramuntana Floreal, essent una de les persones cofundadora més endavant de la Federació Anarquista de Catalunya (FAC) a l'assemblea constituent celebrada a la Bisbal d'Empordà (Gavarres, Baix Empordà). 

Després de formar-se en informàtica i començar la carrera de Matemàtiques va cursar Filosofia i darrerament Història.  

Sindicalment, s'afilià a la CGT quan entrà a treballar a Telefònica, sent-ne delegat. Quan morí havia tornat a militar a CGT Girona després d'un temps afiliat a la CNT. 

Participà a l'Assemblea fundacional, celebrada a Terrassa (Vallès Occidental), d'Els Verds-Confederació Ecologista de Catalunya (Els Verds-CEC) en representació d'Alternativa Verda-Moviment Ecologista de Catalunya (AV-MEC), on havia estat un dels militants més actius durant anys i fins i tot havia participat en una assemblea, celebrada a Brussel·les, de la Coordinadora dels Verds Europeus en representació de Catalunya. 

 Arrel de les protestes del 12 d'octubre de 1992, pel 500 aniversari del genocidi comés durant la conquesta d'Amèrica, va passar 72 hores detingut acusat de desobediència, juntament amb en l'economista ecologista Joan Martínez Alier, en negar-se ambdós a identificar-se davant la Policia Nacional espanyola durant una concentració a la plaça de Catalunya, de Barcelona.   

Va pertànyer a la tertúlia de crítica revolucionària llibertària que durant anys es feia al local l'Espai Obert, a Sants, cada dos dimecres. 

A nivell maçònic, s'inicià, essent molt jove i amb nom simbòlic d'Hyperión, en 1990 a la Respectable. Lògia Minerva Lleialtat, núm. 1 de la Gran Lògia Simbòlica Espanyola (GLSE), de Barcelona. 

Cofundador el 10 de gener de 2014, com a Aprenent, de la Gran Lògia de Pirene (GLDP). Ell 8 de febrer d'aquell any fou cofundador -- després de ser elevat a Mestre Maçó-- de la Respectable. Lògia M. A. Bakunin, núm. 1 de la G.LDP, a Barcelona. I el mateix febrer va cofundar el Respectable Triangle Joaquim Delgado, transformat poc després en Respectable Lògia Joaquim Delgado, núm. 2 de la GLDP, primer a l'Orient de Girona i poc després del comtat d'Empúries, de la qual va ser Orador quan a la defunció de l'escalenc Pere Gay, que era el Venerable Mestre, i l'Orador, Spartakus, passà a Venerable Mestre. 

Es destacà el 15-M en l'Àgora Lliure de l'Escala i les coordinadores 15-M de l'Empordà i també de les comarques gironines, en representació de l'Escala.  

Malgrat el seu estat delicat de salut des de feia molts anys va participar en les accions i lluites gironines de la tardor de 2017. Era també un dels corresponsals a Girona de Tramuntana Vermella Mail. 

Participà unes setmanes a les reunions de Podem Girona, junt amb l'anarcosindicalista figuerenc i veí de Girona Eugeni Méndez, des de la sectorial universitària, abandonat aviat davant la deriva stalinista de la formació. Sabia mantenir doble militància entre l'anarquisme comunista revolucionari i formacions polítiques ecologistes catalanes. 

Fou cofundador, des de Girona, dels Comitès Anarquistes en Defensa de la República Catalana (CADRC), abans del referèndum de l'U d'Octubre de 2017. Cada any participava el 4 de gener en l'homenatge al cementiri vell de Girona als quatre anarquistes assassinats pel franquisme en 1960 al mas Clarà, de la Mota (Palol de Revardit, Pla de l'Estany), que hi ha inhumat en la fossa comuna.   

Participava també en una sèrie d'entitats llibertàries com el Lokal, a Barcelona.També l'AteneuEnciclopèdic Popular de Barcelona (AEP). l'Ateneu Art i Cultura de l'Escala, l'AteneuLlibertari de Gavà, l'Espai Obert i va formar part d'un gran nombre de col·lectius i projectes fins els darrers temps, com fer parada de llibres vells un cop a la setmana a Girona. En el moment de la seva defunció tenia una important biblioteca de temàtica diversa. 

Finalment aquest erudit llibertari i lluitador social la tarda de divendres 29 de gener de l'any 2021 va ser trobat mort al seu domicili a Girona, quan des de CGT Girona i amistats hi hagué una fundada preocupació per la seva desaparició des de la tarda del divendres 29 de gener de 2021.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada