dijous, 6 de gener del 2022

Joan Albós Franci

Carnet confederal de Joan Albós Franci

Carnet confederal de Joan Albós Franci



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 6 de gener de 1886 neix a Sant Joan de Ministrells (Les Valls de Valira, Alt Urgell) l'anarquista i anarcosindicalista Joan Albós Franci 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i arribà a Pàmias. Va ser, juntament amb el seu fill Joan Albós Besolí, nascut en 1915, internat al camp de concentració de Bram (Aude), un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Joan Albós Franci: El 6 de gener de 1886 neix a Sant Joan de Ministrells (Les Valls de Valira, Alt Urgell) l'anarcosindicalista Joan Albós Franci.  

Es guanyà la vida fent de forner.  

Entre 1907 i 1909 va fer el servei militar al Marroc, on esdevingué antimilitarista i anarcosindicalista, i en tornar treballà de forner a Barcelona.  

Es casà a la Seu d'Urgell (Alt Urgell) amb una andorrana.  

Cap el 1916 emigrà a Occitània amb la seva família i s'instal·là a Pàmias (Arièja, Occitània), on obrí un forn i on albergà nombrosos companys, alhora que continuà finançant el moviment llibertari.  

En 1931, amb la proclamació de la República Espanyola, s'establí amb la seva companya i les seves tres criatures a les Escaldes (Escaldes-Engordany, Andorra), població natal de la seva companya.  

En 1934 la família s'instal·là a la Seu d'Urgell, on, quan el cop militar feixista de juliol de 1936, ell participà en el Comitè Revolucionari local i en operacions armades de defensa.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i arribà a Pàmias. Va ser, juntament amb el seu fill Joan Albós Besolí, nascut en 1915, internat al camp de concentració de Bram (Aude, Occitània), un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment ambdós treballaren d'obrers de fleca a la veïna població de Castèlnau d'Arri (Aude, Occitània), on la seva estació ferroviària era utilitzada per tasques de transport del camp de Bram.  

Després de l'Alliberament, restà al camp de Bram per treballar per a les tropes angleses i milità en la Confederació Nacional del Treball en l'Exili.  

Lector regular de l'edició parisenca de Solidaritad Obrera, defensà les posicions de l'MLE-CNT-AIT.  

En 1951 es va jubilar.  

Fou membre de l'Spanish Refugee Aid (SRA, Ajuda al Refugiat Espanyol), fundada en 1953 per Nancy MacDonald a Nova York (Nova York, EUA).  

En 1954 va fer un donatiu per a la Casa de Repòs de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).  

Joan Albós Franci va morir en 1971. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada