dilluns, 17 de gener del 2022

Comunicat de l’Associació Amics de les Illes Formigues sobre la gestió de l’aigua al Baix Empordà

Comunicat de l'Associació Amics de les Illes Formigues sobre la gestió de l'aigua al Baix Empordà 

Després de les pluges de la passada tardor de 2021, l'associació es va adreçar als responsables de la gestió del clavegueram i la depuració d'aigües de Palamós per rebre informació que aportés claredat davant la sospita de que amb els episodis de fortes pluges les aigües que es dirigeixen al nostre litoral poguessin contenir barrejades les aigües pluvials amb les aigües brutes 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palafrugell/Mont-ras/Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 17/01/2022.- llegim a la Revista del Baix Empordà que després de les pluges de la passada tardor de 2021, l'Associació Amics de les illes Formigues es va adreçar als responsables de la gestió del clavegueram i la depuració d'aigües de Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) per rebre informació que aportés claredat davant la sospita de que amb els episodis de fortes pluges les aigües que es dirigeixen al nostre litoral poguessin contenir barrejades les aigües pluvials amb les aigües brutes. 

Arrel d'aquesta demanda, el Consistori els ha convidat a una videoconferència a través de la qual el mateix alcalde de Palamós i el Consorci d'aigües Costa Brava Girona, els han donat resposta a la seva petició. L'associació agraeix als seus responsables i tècnics les seves explicacions sobre un tema complexa com és la separació de les aigües plujanes i residuals, així com el funcionament de la Depuradora i els seus emissaris. 

Tot i els esforços tant de l'Ajuntament, que va fent extensible la separació d'aigües plujanes i residuals en les noves zones de creixement de la població, com del Consorci d'aigües de la Costa Brava  amb la seva aposta per invertir en la Depuradora i els seus emissaris, l'entitat lamenta que en els episodis de pluja intensa, gairebé  anyals, no hi ha una solució als abocaments directes al mar. 

L'associació troba estrany, que tot i els reiterats anuncis d'una inversió milionària en la depuradora, en aquests moments només hi ha sobre la taula el projecte d'estudi de la seva ampliació i desdoblament. Això vol dir que tot i voler ser molt àgils i eficients les obres no es podran iniciar aquest 2022 atès que la tramitació és molt  complexa. 

D'altra banda, Amics de les illes Formigues celebra la garantia que dóna el Consorci sobre la seva capacitat en temps de màxima ocupació turística i de la imminent reparació de l'emissari de Castell que, després de la reparació dels danys del temporal Glòria i Filomena, durant aquest estiu ha tingut una fallada a mig recorregut. 

Amics de les illes Formigues demana a la Diputació de Girona, responsable del Consorci d'aigües de la Costa Brava, al Govern de la Generalitat, responsable de l'ACA, i als municipis de la conca de l'Aubi que facin una gestió més coordinada i àgil per aquests episodis de pluja intensa periòdics i pendents de solució. Per si fossin pocs els responsables i hem d'afegir el Ministeri de Medi Ambient del Govern de l'Estat que ha de treure una normativa molt esperada per saber com s'ha de tractar aquesta primera pluja tant contaminant. Sembla que li costa fer els deures. 

Amics de les illes Formigues proposa tots plegats a la convocatòria d'una taula rodona per donar a conèixer a la població, la gestió de l'aigua i com funciona la Depuradora del Baix Empordà. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada