dimecres, 29 de desembre del 2021

Victorià Manresa Balañà

Camp de concentració d'Argelers

Camp de concentració d'Argelers



El 30 de març de 2017 es publicà que "el 30 de març de 1995 mor a Albi l'anarquista Victorià Manresa. Havia nascut cap al 1905 a Cervià de les Garrigues". Ara tenim més dades: El 29 de desembre de 1905 neix a Cervià de les Garrigues (Garrigues) l'anarquista Victorià Manresa Balañà. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 29 de desembre de 1905 neix a Cervià de les Garrigues (Garrigues) l'anarquista Victorià Manresa Balañà 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda, un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Victorià Manresa Balañà: El 29 de desembre de 1905 neix a Cervià de les Garrigues (Garrigues) l'anarquista Victorià Manresa Balañà. El seu pare es deia Miquel Manresa i la seva mare, Teresa Balañà.  

Durant el procés revolucionari de caire llibertària de 1936-1939 s'integrà en la col·lectivitat del seu poble, de la qual fou un dels màxims animadors.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Més tard, a la zona de Tarn, treballà el camp, en la construcció i en la metal·lúrgia.  

En 1946 aconseguí fer venir de la Península la seva companya Concepció Gelonch i el seu fill de vuit anys, Helios.  

Instal·lat a Albi (Tar, Occitània), milità en la Federació Local de Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) de la localitat i fou secretari de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), per a la qual organitzà regularment festivals i la «Festa dels Infants».  

Els seus últims anys els passà amb la seva filla Rosette i el seu company Serge Thoron a Sant Juèri (Tarn, Occitania).  

Victorià Manresa Balañà va morir el 30 de març de 1995 a la Clínica Claude Bernard d'Albi. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada