dissabte, 11 de desembre del 2021

Manifestació a Canet de Mar a favor de la immersió i en contra de la imposició del TSJC



Manifestació a Canet de Mar a favor de la immersió i en contra de la imposició del TSJC 

La convocatòria denuncia les constants ingerències de la justícia espanyola en el model d'immersió lingüística 

Crits de dimissió contra el Govern de la Generalitat en la concentració per la immersió a l'escola de Canet de Mar 

"Preneu responsabilitats, prou de rentar-vos les mans i de deixar-ho en mans de les direccions dels centres", diu el manifest 

Famílies de l'escola de Canet de Mar denuncien la tergiversació de la premsa espanyola 

Diuen que els únics infants afectats per tot plegat són aquells als quals se'ls imposen judicialment unes mesures cautelars sense cap criteri pedagògic 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Canet de Mar (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) 10/12/2021.- Llegim a VilaWeb que estudiants, veïnes, veïns i familiars d'alumnes de l'EscolaTuró del Drac de Canet de Mar (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) s'han manifestat avui contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga cautelarment l'escola a impartir el 25% de les matèries en llengua castellana en una classe de P5. 

El Sindicat d'Estudiants dels Països CatalansAlt Maresme (SEPC) ha convocat la manifestació ateses les constants ingerències de la justícia espanyola en el model d'immersió lingüística. "Volen esborrar la nostra llengua, i amb ella, l'essència i identitat del nostre poble", han afegit els representants del sindicat en el comunicat de convocatòria de la manifestació, tot instant els catalans a no quedar-se de braços plegats davant els atacs a la llengua.  

La Intersindical CSC s'ha afegit a la manifestació per a mostrar el suport a tota la comunitat educativa del centre. Paral·lelament, ha instat el Govern de la Generalitat i el Departament d'Educació a donar "suport i cobertura a la direcció de l'escola de Canet i als docents" oferint "els recursos necessaris perquè a Canet de Mar i a tot el Principat de Catalunya "l'escola sigui en català". 

Crits de dimissió contra el Govern de la Generalitat en la concentració per la immersió a l'escola de Canet de Mar 

"Com s'entén que les nostres institucions mirin cap a una altra banda quan és el seu deure protegir la nostra llengua i defensar la sobirania del nostre poble?", ha exclamat la portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), convocant de la concentració davant l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar per a protestar contra la imposició judicial del 25% de castellà en una aula de P5.  

La portaveu llegia el manifest de la mobilització, a la qual han assistit estudiants, veïnes, veïns i familiars d'alumnes. I quan ha dit aquestes paraules, hi ha hagut crits de dimissió adreçats als representants del Govern de la Generalitat en general i del Departament d'Educació en particular. 

Hi ha hagut interpel·lació directa al Departament d'Educació: "Govern de la Generalitat, Departament d'Educació, preneu responsabilitats, prou de rentar-vos les mans i de deixar-ho en mans de les direccions dels centres, avui som aquí per exigir-vos que feu tot el possible per desobeir la sentència, per defensar la nostra sobirania […]. No permetrem que un tribunal des de Madrid decideixi com ha de ser la nostra educació." 

Famílies de l'escola de Canet de Mar denuncien la tergiversació de la premsa espanyola 

El grup de famílies d'alumnes de l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar organitzades en defensa de la immersió lingüística ha criticat la "tergiversació de notícies respecte als fets reals", en relació a la campanya mediàtica sobre un suposat assetjament a la família que va denunciar el pla lingüístic en català i que ha donat peu a la decisió judicial que ordena que el 25% de les classes siguin en castellà. "Defensem una escola inclusiva i cohesionada i preservem els drets de l'alumnat per sobre de tot", recorden. A més, assenyalen que els únics infants afectats per tot plegat són aquells als quals se'ls imposen judicialment unes mesures cautelars sense cap criteri pedagògic. 

"Desmentim i rebutgem qualsevol tipus d'assetjament i no tenim interès de saber qui ha estat la família denunciant. Estem per sobre de tota polèmica política i el nostre objectiu és garantir l'educació dels nostres infants sota un Projecte Educatiu de Centre escollit per les famílies en optar per aquesta escola", deixen clar. 

meta de les famílies, diuen, és que es porti a terme el projecte educatiu i lingüístic de l'escola, "que té el consens de la nostra comunitat educativa i ha estat aprovat pel claustre i el consell escolar". "Estem a favor de la immersió lingüística i de l'assoliment de la competència plena en català i castellà, tal com s'ha demostrat fins ara", afegeixen. 

Les famílies diuen que les mesures cautelars imposades pel TSJC que afecten directament els seus fills han estat interposades arran de la denúncia d'una sola família, però que el que ells volen és que es vetlli pel benestar de tot el grup afectat. 

Centenars de persones reivindiquen a Canet de Mar l'escola en català 

Llegim al diari El Punt Avui que centenars de persones s'han manifestat aquest divendres en protesta a la ingerència de la justícia en el model d'immersió lingüística al Principat de Catalunya. La manifestació s'ha originat a l'Escola Turó del Drac i s'ha dirigit cap al centre de la població. 

El detonant de la protesta ha estat la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a l'Escola Turó del Drac a impartir el 25% de les matèries en llengua castellana. La decisió del TSJC s'origina en la demanda d'una família que ho reclamava per a una classe de P5. 

25% de castellà malgrat tot 

Govern de la Generalitat, comunitat educativa i Ajuntament van fer pinya ahir entorn de la immersió lingüística a l'EscolaTuró del Drac de Canet de Mar, que va tornar del pont de la Puríssima amb l'obligació d'incrementar en sis hores i mitja a la setmana l'ús del castellà a la classe de P5 A. La mesura cautelar imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de fer el 25% de classes en castellà a petició d'una família, que va reclamar el 50% de les classes per al seu fill o filla –s'ha volgut salvaguardar la identitat de l'infant–, ha provocat un intens debat mediàtic i polític que ha transcendit les fronteres del petit municipi maresmenc. Una mesura que l'escola es veu obligada a acatar perquè la denúncia anava dirigida contra el centre, i no pas contra el Departament. Aquest no és part del procés judicial com sí que ho és, en canvi, de la causa que va acabar amb una sentència del TSJC, avalada pel Tribunal Suprem, que imposa el 25% de castellà a tot el sistema educatiu. 

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va lamentar que el tribunal impedeixi que sigui el Departament d'Educació qui respongui jurídicament als tribunals. Així ho va afirmar en una visita a l'Escola Turó del Drac, on va mostrar el suport del Departament a la comunitat educativa. "Hem vingut a fer costat a les famílies i a l'equip directiu en vista d'un atac intolerable a l'escola catalana", va manifestar. "Volem acompanyar el centre en totes les mesures organitzatives i pedagògiques per protegir la directora, que és a qui s'adreça el TSJC", hi va afegir. El conseller va assegurar: "El model d'escola catalana és un model d'èxit, que ens garanteix cohesió social, equitat i igualtat d'oportunitats." Va fer la visita acompanyat de l'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell (ERC). El Consistori qualifica també d'"atac flagrant contra el sistema educatiu d'èxit" la resolució judicial. L'àrea d'Educació del consistori convocarà en els propers dies un consell escolar municipal extraordinari per tractar el tema amb més profunditat. 

La presidenta de l'AMPA, Mònica Ruz, va expressar la defensa del projecte lingüístic de l'escola, que usa el català com a llengua vehicular en un projecte educatiu que treballa per l'assoliment de la competència plena en català i castellà i el desig d'aprendre altres llengües. El projecte va ser aprovat pel claustre i pel consell escolar, un model de consens "que és el que haurien de tenir tots els infants de l'escola". A P5 no s'imparteixen assignatures, sinó que es treballa per racons. Els infants faran en castellà alguns racons, així com ara plàstica i psicomotricitat. El castellà es concentrarà en tres tardes a la setmana i una hora al matí, que es va fer ahir. 

Ruz va reclamar també "tolerància i respecte per a totes les opinions" i que el grup afectat pugui continuar el curs "amb bona entesa". Les famílies que protesten contra la decisió judicial van agrair totes les mostres de suport rebudes, però van demanar que no es facin manifestacions davant del recinte escolar per respectar el benestar de l'alumnat. També ho va demanar l'Assemblea por una Escuela Bilingüe, que dona suport a la família denunciant. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans ha convocat per a avui una manifestació en defensa del català, a les 16:30h, que ha sortit d'un parc proper. En un principi s'havia convocat a la porta de l'escola, però es va canviar la ubicació de forma consensuada amb les famílies. Aquestes han recollit prop de 10.000 signatures de suport al manifest que lamenta que, "després d'anys de plena normalitat de l'escolarització en català, diferents interessos polítics han dut els tribunals a dictaminar sentències que estableixen quotes de llengües vehiculars a la docència". Assenyalen també que el castellà és ben present en la vida social escolar. 

D'altra banda, Plataforma per la Llengua va publicar ahir l'Informe de queixes 2020, una estadística sobre les queixes recollides per l'entitat relacionades amb els drets lingüístics. Destaca l'increment de queixes, ja que se'n van tramitar 1.303, 578 més que el 2019. Dues de cada tres feien referència a l'àmbit comercial. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada