dimarts, 9 de novembre del 2021

Memorial Democràtic a Banyoles

Memorial Democràtic a Banyoles 

Una placa recorda els diversos usos que va tenir el monestir durant la guerra, com hospital en 1938 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Banyoles (Pla de l'Estany, comtat de Besalú) 09/11/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que la primera placa de Banyoles de la Xarxa Espais de Memòria del Memorial Democràtic va ser inaugurada el cap de setmana passat a l'entrada del monestir de Sant Esteve. Al text es recorden les diferents funcions que va tenir el recinte durant la guerra del 1936 al 1939: caserna de les milícies antifeixistes, lloc d'empresonament, magatzem, alberg de persones refugiades i hospital de guerra. Precisament l'estrena de la placa va tenir lloc en el marc del Col·loqui de Tardor (una trobada d'experts organitzada pel Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i la Universitat de Girona), dedicada aquest any als hospitals de guerra. En el cas del banyolí, es tractava d'un centre especialitzat en fractures òssies, raó per la qual el seu director va ser un traumatòleg, Francesc Jimeno.  

L'hospital (Clínica número 3 de l'Agrupació d'Hospitals Militars de Girona) es va inaugurar el maig del 1938. Va arribar a tenir 700 llits, instal·lats a les antigues cel·les dels monjos i al claustre. Se sap que s'hi van tractar unes 6.000 fractures i que hi van perdre la vida 103 soldats de la República, que es van inhumar al cementiri municipal. Una part d'aquests soldats morts no van ser identificats i es van soterrar en una fosa comuna.  

A l'acte de descobriment de la placa hi van participar, entre altres convidats, familiars del doctor Jimeno, com un fill deu. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada