divendres, 12 de novembre del 2021

La covid-19 avança al Principat de Catalunya i arriba al risc alt de rebrot. El Govern de la Generalitat admet "preocupació" pel repunt de les dades epidemiològiques, però descarta noves restriccions

La covid-19 avança al Principat de Catalunya i arriba al risc alt de rebrot. El Govern de la Generalitat admet "preocupació" pel repunt de les dades epidemiològiques, però descarta noves restriccions 

Girona, la demarcació província més perjudicada per la crisi de la pandèmia de covid-19 a tot el Principat de Catalunya. Les economies del Baix Empordà, la Selva, la Baixa Cerdanya i l'Alt Empordà, entre les més afectades pels efectes de la pandèmia de covid-19 segons l'Anuari Econòmic Comarcal 

L'alcalde de Bàscara alerta de dos brots de covid-19, a l'escola i a la Llar del pensionista. Degut a l'augment de casos, l'Ajuntament decideix anul·lar l'obra de teatre 'Tics Tocs' prevista aquest diumenge 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són la Vall d'en Bas (3.586), Vilablareix (1.675), Campdevànol (1.221), Vilamalla (1.107), Olot (443), l'Escala i Empúries (443), Ripoll (422), Roses (342), Garriguella (301), Sant Pere Pescador (263), Girona (236), Sarrià de Ter (216), Torroella de Fluvià (206), Celrà (190), Arbúcies (170), Palafrugell (150), Llagostera (149), Banyoles (145), Figueres (144) i Maçanet de la Selva (123) 

Suspenen les sortides i visites de Brians 2 pel brot de covid-19. El centre penitenciari acumula 243 casos positius, la majoria asimptomàtics 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vall d'en Bas (Alt Fluvià, la garrotxa) 12/11/2021.- La situació epidemiològica al Principat de Catalunya empitjora des de finals d'octubre, i, de fet, aquest divendres el risc de rebrot (EPG) ha superat el llindar dels 100 punts, a partir del qual es considera que hi ha un risc alt. Els experts del Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos del Departament de Física (BiocomSc) de la Universitat Politècnica de Catalunya relacionen les dades negatives amb els efectes de la castanyada, que ja han tingut una repercussió als hospitals. 

Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat, aquest divendres hi ha 354 persones ingressades per covid-19 --set més que ahir dijous-- de les quals 85 --una menys--  estan a les UCI. A més, durant les últimes 24 hores s'han detectat 1.264 nous positius, sumant un total d'1.012.849 des que va començar la pandèmia de covid-19. 

La tendència a l'alça s'està consolidant des de fa tres setmanes. De fet, la darrera d'octubre hi havia 2.333 casos positius, però la setmana del 2 al 8 de novembre la xifra ha pujat fins als 3.502, un increment que també han registrat la resta d'indicadors.  

El risc de rebrot és actualment de 102 punts --11 més que ahir i 38 més que l'última setmana d'octubre-- i la velocitat de transmissió (Rt) es troba en l'1,48, davant de l'1,20 de finals del mes passat. La positivitat de les PCR i els tests d'antígens és del 2,72%, mentre que la incidència acumulada a set dies (IA7) és de 44,96, i a catorze dies (IA14) de 71,13. 

La portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha admès aquest dijous la "preocupació" de l'Executiu autonòmic pel repunt de les dades epidemiològiques, tot i que ha descartat, per ara, l'aplicació de noves restriccions.  

A causa del percentatge de població vacunada, el 74,5% al Principat de Catalunya, els experts confien que aquest repunt no es converteixi en una sisena onada. 

Les economies del Baix Empordà, la Selva, la Baixa Cerdanya i l'Alt Empordà, entre les més afectades pels efectes de la pandèmia de covid-19 segons l'Anuari Econòmic Comarcal 

Llegim al Diari de Girona que l'anuari és un nou estudi que certifica que els efectes de la crisi econòmica provocada per la covid-19 ha estat especialment dur a les comarques gironines. L'Anuari Econòmic Comarcal publicat ahir per BBVA i dirigit pel gironí Josep Oliver Alonso, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, constata que el VAB (valor afegit brut) de les comarques gironines va caure l'any 2020 un 13,1%, una estimació molt similar a la que va fer fa uns mesos el Banc d'Espanya. La segona demarcació del Principat de Catalunya amb pitjor comportament va ser Tarragona (-11,9%), seguida de la de Barcelona (-11,1%) i la de Lleida (-10,9%). 

El Baix Empordà (-16%), la Selva (-15,4%) la Baixa Cerdanya (-15,2%) i Alt Empordà (-14,2%) es van situar entre les comarques catalanes que van registrar una patacada més important l'any passat. La importància de la indústria turística en aquests territoris explica la duresa de la recessió. 

«Aquelles demarcacions més especialitzades en l'oferta de serveis personals presentaren contraccions de l'ocupació, així com pesos dels ERTO sobre el conjunt dels afiliats molt més importants que les més industrials. Aquesta dinàmica és particularment rellevant quan el conjunt dels serveis personals es descompon entre les branques que els integren, ja que mentre l'afiliació al comerç va caure de forma relativament continguda, en altres branques, com les d'hostaleria o l'entreteniment, per exemple, el xoc ocupacional fou força més sever», destaca l'estudi. 

De forma agregada, l'afiliació a la Seguretat Social el 2020 al Principat de Catalunya es va reduir d'un -3,3 %, una davallada que presenta diferències territorials significatives: caigudes properes o superiors a 4 % a les demarcacions de Girona i de Tarragona, contracció al voltant de la mitjana de la de Barcelona (-3,0 %) i pèrdues més reduïdes a la de Lleida (-2,4 %). Aquestes disparitats reflecteixen, i al seu torn són conseqüència directa, de l'impacte diferencial de la pandèmia de covid-19 en els àmbits productius de cada demarcació i, en particular, del sector terciari que explica el gruix de les caigudes d'ocupació: les de serveis personals (comerç, hostaleria, transports, activitats immobiliàries i entreteniment), les quals ocupaven el 2019 conjuntament prop del 38% de l'afiliació del país, i que retrocediren en el seu conjunt d'un -6,3 %, el que gairebé duplica la mitjana del país.  

Aquest valor expressa pèrdues molt més severes a la demarcació de Tarragona (-10,1 %) i a la de Girona (-9,5 %), les dues amb una especialització productiva més esbiaixada cap als serveis turístics mentre que la demarcació de Barcelona (-5,4 %) i la de Lleida (-5,1 %) varen presentar reduccions força menors.  

«La contracció més intensa de l'afiliació de Girona i Tarragona reflecteix tant un biaix vers les branques terciàries més afectades per la crisi de la pandèmia com, simultàniament, contraccions més severes d'aquestes branques», destaca l'informe. 

Efectes al sector turístic 

Més concretament, destaca la caiguda de viatgers a l'aeroport Girona-Costa Brava (-91,1%) i de les pernoctacions hoteleres (de gairebé el 75 %, des dels 11,8 als 3 milions entre el 2019 i el 2020), dues magnituds que mostren la intensa contracció de la demanda internacional. A més a més, l'anuari econòmic comarcal recorda que a la Costa Brava Nord i Centre, l'arribada de turisme estranger per carretera és rellevant; una arribada que, pel conjunt del Principat de Catalunya, segons Frontur, va caure un 61% (dels 2,8 milions entre l'abril i el desembre del 2019 als 1,1 milions dels mateixos mesos del 2020). En conjunt, les pernoctacions en establiments hotelers de Girona es varen reduir des dels 12,4 als 3,4 milions (contracció superior al -72%), mentre també es varen contreure severament, però amb menys intensitat relativa, les efectuades en càmpings (-59,6%, dels 7,6 als 3,1 milions) i, en particular, en turisme rural (-36%, de les 538.000 a les 344.000. 

Segons l'estudi, les comarques que van experimentar un menor descens del VAB van ser la Segarra, la Ribera d'Ebre i el Pallars Sobirà. En el cas de la Segarra, la caiguda va ser del 2% interanual. Si bé és la comarca que menys es contrau, l'any 2019 va ser un dels pocs territoris a Catalunya on el VAB també es va reduir. Pel que fa a la Ribera d'Ebre, la caiguda va ser del 5,3%, mentre que el Pallars Sobirà va ser del 5,7%. 

L'alcalde de Bàscara alerta de dos brots de covid-19, a l'escola i a la Llar del pensionista 

Segons EMPORDÀ.INFO, l'alcalde de Bàscara (Baix Fluvià/Terraprim, Alt Empordà, comtat de Girona), Narcís Saurina, ha confirmat a través de les xarxes socials el registre de dos brots de covid-19 al municipi. Per una banda, a l'Escola Joan Reglà, amb tres grups confinats, i, d'altra, a la Llar del pensionista, amb set persones confinades. L'alcalde envia un missatge de precaució a la població i recorda la importància d'anar al CAP davant qualsevol símptoma, i més en aquesta època de l'any, ja que, tal com explica ell "moltes de les persones d'aquests brots han sigut pensant que tenien un refredat".  

Davant aquest augment de casos de coronavirus-19, l'Ajuntament ha decidit "per responsabilitat col·lectiva" suspendre l'obra de teatre Tics Tocs, de l'Elenc Santperenc, que s'anava a representar aquest diumenge a la Sala Municipal. 

Segons el Departament d'Educació de la Generalitat, actualment a Bàscara hi ha 17 persones de l'àmbit educatiu confinades, amb un cas positiu en els darrers deu dies. Aquest augment de casos s'està donant també a altres centres educatius de la comarca com: l'Escola Empúries de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), on hi ha 45 persones confinades (9 positius en els darrers deu dies); l'Escola Josep de Ribot i Olivas de Vilamalla (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), 28 persones confinades (3); l'Escola Josep Pallach de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), 26 persones confinades (3); o l'Escola Els Grecs de Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada), 25 persones confinades (2). 

Dades avui de l'Escala i Empúries: 

Índex de risc: 442.22 (Molt alt). Taxa de reproducció rho7: 0.86. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 30. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 53. Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 512.62. Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.86 (l'epidèmia creix si és superior a 1).  

Dades avui de Vilamalla: Índex de risc: 1.106.81 (Molt alt). Taxa de reproducció rho7: 2,18. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 6.Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 6. Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 508.04.Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.18 (l'epidèmia creix si és superior a 1).  

Dades avui de Figueres: Índex de risc: 143.42 (Alt). Taxa de reproducció rho7: 1,31. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 23. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 59. Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 109.32.Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.31 (l'epidèmia creix si és superior a 1).  

Dades avui de Roses: 

Índex de risc: 341.89 (Molt alt). Taxa de reproducció rho7: 1,49. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 29. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 47. Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 230.18. Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.49 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són la Vall d'en Bas (3.586), Vilablareix (1.675), Campdevànol (1.221), Vilamalla (1.107), Olot (443), l'Escala i Empúries (443), Ripoll (422), Roses (342), Garriguella (301), Sant Pere Pescador (263), Girona (236), Sarrià de Ter (216), Torroella de Fluvià (206), Celrà (190), Arbúcies (170), Palafrugell (150), Llagostera (149), Banyoles (145), Figueres (144) i Maçanet de la Selva (123).  

També amb risc, entre altres, Calonge i Sant Antoni (95), Santa Cristina d'Aro (95), Viladamat (92), Blanes (89), la Bisbal d'Empordà (79), Salt (75), Tossa de Mar (71), Lloret de Mar (55), Torroella de Montgrí i l'Estartit (54), Palamós (46), Camprodon (38), Sant Julià de Ramis (36), Sant Feliu de Guíxols (36), Anglès (23), Santa Coloma de Farners (7) i Castell-Platja d'Aro (3). 

El centre penitenciari Brians 2 acumula 243 casos positius, la majoria asimptomàtics           

Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha suspès les visites i les sortides programades dels presos de Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires, Montserratí, Baix Llobregat) a causa del brot de covid-19 que manté aquest centre penitenciari confinat des d'aquest dilluns. Ja hi ha 243 interns afectats, i l'objectiu que persegueixen aquestes restriccions és evitar que els contagis es propaguin encara més. 

Així, les comunicacions es faran per videoconferència, i es doblaran el nombre de trucades telefòniques, que passaran de deu a vint setmanals. No es permetran les comunicacions orals ni els vis-a-vis, i tampoc l'entrada de personal extern, inclosos els serveis religiosos i els voluntaris. 

La majoria dels positius són asimptomàtics, però el brot ha obligat a aïllar vuit mòduls i a confinar els presos de quatre més. Segons les dades de Justícia, el 82% dels interns del centre penitenciari ha rebut la pauta completa de vacunació. 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada