diumenge, 28 de novembre del 2021

Activitat a l'anònims


Presentació del llibre
¿Tienen patria los obreros?
Rosa Luxemburgo y la cuestión nacional 1893-1918
Amb Alexandre Andreassi i Joan Tafalla, autors del llibre i historiadors i Àngela Mateu, activista social
Dimarts, 30 de novembre a les 18.30 hores


Els obrers no tenen pàtria. No se'ls pot prendre el que no tenen. Com que el proletariat ha de conquerir en primer lloc el poder polític, elevar-se a la condició de classe nacional, constituir-se en nació, encara és nacional, encara que de cap manera en el sentit burgès.

Karl Marx i Friedrich Engels, Manifest del Partit Comunista

Aquest llibre se centra en el posicionament de Rosa Luxemburg sobre la qüestió nacional i el dret d'autodeterminació i el debat al si del marxisme entre 1848 i 1918. Els autors han passat de l'examen de les posicions de l'autora a l'anàlisi dels debats a al voltant d'aquesta qüestió al món del moviment obrer d'arrel socialdemòcrata anterior i immediatament posterior a la Gran Guerra. 

 Han comprovat que al món del pensament teòric polític inspirat per Marx i Engels el tractament de la qüestió nacional, lluny de ser homogeni i consensuat, va portar a postures divergents i fins i tot antagòniques que no només van tenir a veure amb les coordenades teòriques del marxisme sinó també amb el context històric polític de cada conjuntura.

 El llibre mostra com Rosa Luxemburg es va ocupar inicialment de manera molt activa en el rebuig a la independència de Polònia i va culminar l'evolució del seu pensament rebutjant el dret d'autodeterminació a nivell europeu, i especialment respecte a la situació a Rússia. El llibre mostra i analitza els debats que va mantenir amb Kazimierz Kelles-Krauz, Karl Kautsky i Vladimir Lenin



 anònims
/// cerveses, menjars i pensars ///
Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada