dimarts, 5 d’octubre del 2021

Retirada republicana de febrer de 1939: una exposició itinerant mostrarà la mirada d'Antoni Campañà sobre l'exili republicà a l'Alt Empordà




Una exposició itinerant mostrarà la mirada d'Antoni Campañà sobre l'exili republicà a l'Alt Empordà 

Les fotografies reflecteixen el paisatge que va quedar després de la Retirada republicana de primers de febrer de 1939 

Aquesta exposició itinerant que passarà per Figueres, Portbou, Peralada i Llançà, des d'ara i fins a començaments d'estiu del 2022. Entremig també farà estada a Camprodon 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) 05/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que a mirada del fotògraf Antoni Campañà de la Retirada republicana de principis de febrer 1939 a l'Alt Empordà es poden veure en una mostra que serà itinerant per diferents municipis de la comarca. 

Des del 9 d'octubre i fins al 30 de novembre, «Antoni Campañà. L'endemà de la Retirada: Portbou, 1939», estarà exposada a La Cate de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú). 

'exposició la inauguren el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. 

Complementàriament es projectarà el documental «La capsa vermella» --codirigit pel comissari de l'exposició Arnau Gonzàlez--, el 16 d'octubre a les 19:00h, també a La Cate.  

L'exposició es podrà visitar tots els dies de la setmana, de dilluns divendres (llevat dels festius), de 18 a 20 hores i abans i després dels diferents espectacles que se celebrin a l'interior de la sala principal de l'entitat durant tot aquest període. 

El fotògraf Antoni Campañà (1906-1989) va retratar les petjades que va deixar l'exili republicà a la comarca durant la Retirada de primers de febrer de 1939. L'exposició ensenya tot un seguit d'imatges que van ser descobertes l'any 2018 en unes caixes al garatge del fotògraf, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental).  

Aquestes imatges les va fer Campañà en un viatge a l'Alt Empordà la primavera i estiu de 1939, després de l'ocupació militar franquista del territori durant el febrer d'aquell any, i reflecteixen el paisatge que va quedar després de la Retirada, ple de restes d'armament i vehicles desballestats per la fugida republicana.  

L'exposició està composta d'unes 70 fotografies, bona part d'elles inèdites. A cada municipi s'adapta a la cabuda de la sala, però en el cas de La Cate les que han quedat excloses es podran veure a traves d'una pantalla. 

El conseller comarcal de Cultura i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, assenyala que "un cop exposada aquesta singular col·lecció de fotografies al MUME vàrem considerar que calia apropar-la encara més a algunes de les poblacions que protagonitzen les imatges. Des del Consell Comarcal hem promogut, per tant, una exposició itinerant que passarà per Figueres, Portbou, Peralada i Llançà, des d'ara i fins a començaments d'estiu del 2022. Entremig també farà estada a Camprodon. Una mostra excepcional com aquesta, ho mereixia". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada