dimecres, 6 d’octubre del 2021

Queixa del personal dels Serveis Socials de Figueres per «deficiències» a les oficines del carrer Sant Pau

Les oficines de Serveis Socials de Figueres, empaperades de pancartes i pamflets | MAIRENA RIVAS

Queixa del personal dels Serveis Socials de Figueres per «deficiències» a les oficines del carrer Sant Pau 

A l'entrada del local del carrer Sant Pau, han aparegut pancartes i pamflets en què es pot llegir: «Volem atendre dignament» 

Figueres porta més de 10 anys intentant donar ús al local del carrer Sant Pau 

El govern municipal critica la inversió que ha suposat el lloguer, compra i reforma de la seu de serveis socials, però tancat perquè té deficiències 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 06/10/2021.- Llegim al Setmanari de l'Alt Empordà que l'entrada de les oficines dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), situades al carrer Sant Pau, van aparèixer el divendres 1 d'octubre empaperades amb pancartes i pamflets en què es pot llegir: «Som serveis essencials, fa més d'un any que el local està tancat» i «Volem atendre dignament, els polítics no respecten». 

En representació de les treballadores i dels treballadors d'aquesta àrea municipal, UGT ha informat que «s'han iniciat accions a fi d'evidenciar les condicions en què es veuen obligats a treballar i que s'han vist agreujades a partir de la pandèmia». Un portaveu d'UGT ha manifestat que «les deficiències al local» fa tres anys que duren, ja que «la instal·lació es va obrir a corre-cuita quan les obres de condicionament encara no havien acabat». 

«Les oficines no compleixen els requisits mínims legals perquè es pugui fer l'atenció al ciutadà, ni treballar-hi amb garanties de salubritat», ha dit el representant sindical, el qual destaca «una falta de ventilació interior, portes d'emergència tancades i també goteres». 

Segons la UGT, el personal dels Serveis Socials es veuen obligats a atendre el ciutadà a les escales exteriors de l'equipament municipal. La plantilla, entre personal tècnic, estudiants en pràctiques, cos administratiu i recepció, pot arribar a reunir en aquest espai una trentena de persones, remarca el portaveu d'UGT. «No oblidem que a Figueres hi ha més de 3.000 famílies que necessiten atenció social», ha conclòs. 

El govern municipal critica la inversió que ha suposat el lloguer, compra i reforma de la seu de serveis socials, però tancat perquè té deficiències 

Llegim al Diari de Girona que des de fa més de deu anys l'antic bingo del carrer Sant Pau, 39, és un maldecap per a l'Ajuntament de Figueres. Es va llogar per sis mil euros al mes sense cap ús durant anys. Es va comprar i reformar amb una inversió d'1,5 milions. Continua sense apte per a treballar-hi els Serveis Socials que s'hi van traslladar el 2018. Les treballadores i els treballadors protesten i l'alcaldessa, Agnès Lladó (ERC), va advertir al ple celebrat dilluns que «espero i desitjo pel bé de la ciutat i dels treballadors de serveis socials que una vegada engegada la potència sigui un local apte per treballar, perquè si no el requeriment haurà de ser un altre i haurà de ser per via judicial». 

El local és la seu de Serveis Socials i també acull el centre de distribució d'aliments. Havia estat un bingo i durant un temps va acollir les oficines d'Agricultura de la Generalitat. Des de fa un any i mig intenten contractar la llum i continuen sense saber si reunirà les condicions. 

El regidor de Serveis Socials Jesús Quiroga relatava els despropòsits «d'una mort anunciada» del que diu era «un mort immobiliari» que es va llogar per sis mil euros al més durant més de dos anys sense fer-lo servir per res «i després es va comprar i es van fer unes obres i això ha costat 1,5 milions d'euros». 

«Quan vaig entrar em va sorprendre que d'un bingo en fessin la seu de serveis socials i a més sabent que allà hi havia hagut Agricultura i havia sortit per potes perquè era un espai no adequat», va dir Quiroga. 

El que es troben ara és que la seu de Serveis Socials no reuneix els requisits. L'obra està recepcionada però no es va contractar la potència de llum que es necessita i afecta tant al centre de distribució d'aliments com als serveissocials. Fa un any i mig que treballen per posar-ho en condicions. 

Sense saber si serà apte 

A banda d'això, no saben si reunirà les condicions perquè hi treballi tot el personal. 

La part elèctrica no està recepcionada perquè va ser un nyap, va dir, i no saben si funcionarà tot correctament, si complirà en temes de ventilació, entre altres qüestions. «Hi ha despatxos que no tenen ni ventilació, son molt macos però no compleixen els requisit», va dir Quiroga. 

Per tant, davant la situació han buscat un pla alternatiu que passarà per desentralitzar els serveis socials buscant espais dignes. 

El govern municipal va informar a preguntes de la regidora de Junts Núria Galimany. L'alcaldessa va respondre taxativament que «ens hagués ajudat molt que ens haguessin escoltat quan els vam dir que no era un bon lloc». 

El lloguer del local es va fer durant l'època de govern municipal de Santi Vila (CiU). Durant anys va generar polèmica i fins i tot va investigar-ho Antifrau per una denuncia del PP. 

Els treballadors denuncien pèssimes condicions per desenvolupar la seva feina 

Les treballadores i els treballadors de Serveis Socials, farts de les condicions en què fa temps que treballen, han engegat accions per denunciar-ho. Durant el darrer any, s'ha prioritzat l'atenció telemàtica i, tot i que estava previst reprendre la presencial aquest mes d'octubre, de moment es mantindrà. Però no només això. El personal assegura que s'ha vist obligat a atendre la ciutadania a les escales exteriors perquè «no s'ha habilitat un punt d'accés alternatiu». 

«Espais sense ventilació, atenent a la població a 32 graus a l'estiu i a 14, a l'hivern, també greus goteres. Les portes d'emergència tancades amb clau, el recinte no disposa de plànol indicant rutes d'evacuació ni pla d'autoprotecció i les sortides d'incendis no estan senyalitzades», asseguren en un comunicat. 

«El personal es veu obligat a treballar en un lloc que no és apte i que hauria d'acollir 31 treballadors i treballadores», asseguren en un comunicat, tot afegint que «no són poques les persones que s'han d'atendre». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada