dissabte, 9 d’octubre del 2021

Protesta contra l’augment del preu de l’electricitat

Protesta contra l'augment del preu de l'electricitat 

Milers de persones convocades per entitats sobiranistes a Catalunya van tancar l'electricitat ahir nit de les 22:00 a les 22:30 hores 

Acusen les empreses de l'Íbex 35, amb la complicitat de l'Estat, dels preus desorbitats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 09/10/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que milers de cases particulars i edificis oficials, entre els quals la immensa majoria d'Ajuntaments catalans, van tancar ahir els llums entre les 22:00 i les 22:30 hores en protesta pel continu augment del preu de l'electricitat. L'apagada, convocada en un primer moment pels partits independentistes i sobiranistes de Catalunya, les Illes, el País Basc i Galícia amb presència al Congrés dels Diputats (els signants del pacte de la Llotja de Mar), va tenir, a Catalunya, el suport de més de vint entitats civils independentistes. 

Des de la convocatòria s'assenyala com a responsables directes de la pujada de preus de l'electricitat "les grans indústries i empreses del sector energètic de l'Íbex 35 amb la complicitat de Foment del Treball" i la "responsabilitat política" del Govern de l'Estat espanyol del PSOE-Unides Podem. Als partits que estan en el Govern de l'Estat se'ls acusa d'"inoperància davant d'aquesta situació d'injustícia social". 

Cap a la sobirania 

"Hi ha una enorme indignació popular al voltant de la pujada del preu de la llum i cal canalitzar i donar una resposta sobiranista a aquesta pujada", va explicar a El Punt Avui Martí Claret, coordinador de la comissió d'incidència política de l'Assemblea Nacional Catalana, una de les entitats convocants. Claret assegurava que "aquesta resposta passa per distingir què passa a l'Estat espanyol respecte de la resta d'estats que també pateixen aquesta pujada de preus fruit de les relacions entre la UE i la federació russa, i que és que a l'Estat espanyol hi ha una sèrie d'elits extractives que especulen amb e l preu del subministrament bàsic". Hi va afegir: "En el cas català necessitem avançar en la planificació de la transició energètica per avançar cap a la sobirania energètica." 

La iniciativa va tenir el suport de vint entitat civils independentistes, entre les quals, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, el sindicat Intersindical-CSC, l'Associació de Municipis per la Independència, la Plataforma per la Llengua, Unió de Pagesos, l'Associació de Micropobles, el Cercle Català de Negocis o el Sindicat de Llogateres. En canvi, en aquesta mobilització contra la pujada del preu de la llum no s'hi han afegit entitats com l'AliançaContra la Pobresa Energètica, que, precisament té en el combat contra l'augment del preu de la llum la seva raó de ser. "Ens sembla bé que ho facin, però nosaltres preparem un altre tipus de protesta", va assegurar la portaveu de l'entitat, Maria Campuzano. 

"És possible que en les pròximes setmanes puguem treballar amb entitats que potser ara no han entrat." Les entitats independentistes convocants de la desconnectada van publicar dijous el manifest Desconnectem-nos, en què asseguren que "davant el risc que representa aquesta situació per al teixit econòmic i empresarial dels Països Catalans i la pèrdua, també, de competitivitat de les pimes i autònoms", es defensa la "independència energètica" de Catalunya i es fa una crida a la ciutadania a "autoorganitzar-se". En concret el manifest insta "la societat catalana a autoorganitzar-se territorialment i de manera transversal, per fer un front comú social per aturar aquesta nova agressió de l'Estat i els seus tentacles de poder". 

"Aquesta és una primera acció, i és veritat que potser no s'aconsegueix gaire cosa, però la intenció és no parar i a aquesta denúncia que fem anar sumant altres sectors", va assegurar Ester Rocabayera, de la Intersindical-CSC. 

El manifest Desconnectem-nos 

"Davant la contínua pujada del cost de l'energia elèctrica imposada per les grans companyies elèctriques i els estralls socials que estan generant, els sotasignats volem exposar: 

1. Assenyalem, com a responsables directes de la pujada de preus de la llum, les grans indústries i empreses del sector energètic. Empreses energètiques que formen part d'una estructura al servei de les elits extractives espanyoles que sustenten i s'enriqueixen de l'Estat, al voltant del grup inversor IBEX-35. Alhora, exposem el paper de còmplice necessari que juga Foment del Treball en aquesta pujada de preus. 

Assenyalem també el govern del PSOE-Podemos com a responsable polític, que permet el patiment de la població davant l'abús de les elèctriques i en denunciem també la inoperància del govern de l'Estat davant d'aquesta situació d'injustícia social. 

2. Ens solidaritzem amb les classes treballadores i populars catalanes, amb la gent treballadora del nostre país. Els homes i dones d'aquest país, hauran de destinar una part encara més elevada de la seva massa salarial a fer front al pagament dels subministraments bàsics. La pobresa energètica també desgasta la gent, la societat. La pobresa energètica ha provocat en la història recent del nostre país diverses víctimes mortals. 

3. Alertem del risc que representa aquesta tarifada de l'Estat pel teixit econòmic i empresarial dels Països Catalans. Una tarifada que fa perdre competitivitat a les nostres petites i mitjanes empreses i autònoms, que pot posar en risc la recuperació econòmica després del sotrac de la pandèmia de la Covid-19, així com escombrar centenars de llocs de treball. 

4. Necessitem avançar cap a la sobirania energètica mitjançant un pla -acordat amb el territori- per dur a terme la transició energètica, accelerant la posada en marxa de l'energètica pública i verda de Catalunya, així com la regulació definitiva del sector privat. Cal parlar doncs en termes de sobirania i independència energètica. 

5. Davant de tot plegat, convidem a la mobilització social i a la protesta focalitzada en contra aquests grans tenidors que juguen amb les nostres vides. Instem la societat catalana a autoorganitzar-se territorialment i de manera transversal, per fer un front comú social per aturar aquesta nova agressió de l'Estat i els seus tentacles de poder." 

Sotasignats; Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Intersindical-CSC, Associació de Municipis per la Independència,  Fundació Dr.Trueta, Crida LGTBI, Élite taxi, Fundació Vincle, Escoltes Catalans, Plataforma per la Llengua, Anem per Feina, Unió de Pagesos, Xarxa de Renovables de Catalunya, Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, Cercle Català de Negocis, Súmate, Associació d'Estudiants Progressistes, Universitats pels Drets Civils, Plataforma 3 d'Octubre, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Acord d'Esquerres per la República Catalana,  Sindicat de Llogateres de Catalunya, Municipalistes per la República, L'Eina, Ens de l'Associacionisme Català i Associació de Micropobles de Catalunya. 

Una treva trampa aquest dissabte 

El preu mitjà de la llum ha registrat una petita caiguda i avui dissabte arribarà a 226,21 euros el megawatt hora (MWh), segons les últimes dades publicades ahir per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE). Aquesta xifra suposa 62 euros menys que el rècord històric d'aquest dijous (288,53 euros) però continua sent el quart més costós de la història. El moment en què serà més car utilitzar els electrodomèstics durant el dia d'avui serà entre les nou i les deu del vespre, quan el cost de l'electricitat serà de 254,45 euros el MWh. La franja més barata serà entre les cinc i les sis de la tarda, quan serà de 176,92 euros per MWh. La xifra d'aquest dissabte suposarà un increment del 30,2% respecte al preu del mateix dia de la setmana passada (173,65 euros). Multiplica per 4 l'import assolit el mateix dia de l'any passat (44,39 euros). L'increment de la factura de la llum es deu a l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2) i a l'augment del preu del gas, la matèria primera que utilitzen les centrals de cicle combinat per generar electricitat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada