dissabte, 9 d’octubre del 2021

El patrimoni, sempre en alerta

CONTRADICCIONS INSTITUCIONALS EN LES JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI 

ENORME HIPOCRESIA INSTITUCIONAL EN ELS AFERS DEL PATRIMONI HISTÒRIC, ARQUITECTÒNIC I ARQUEOLÒGIC  

Aquest matí a l'obrir la tercera pàgina del diari El PUNT AVUI es pot llegir una columna de Maria Palau sobre contradiccions en la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni.     

-- 

El patrimoni, sempre en alerta 

L'Ajuntament de Barcelona ha consentit l'enderroc d'una torre modernista 

[EL PUNT AVUI 09/10/2021] MARIA PALAU 

Cada setmana podríem omplir aquesta columna amb un --si no més-- atemptat contra el patrimoni, per la via legal, il·legal o alegal. Només cal fer un tomb per les xarxes socials per anar col·leccionant crims que els ciutadans detecten i fan públics, tot i ser conscients que sovint són crits al desert. El darrer, denunciat pel periodista Marc Piquer, autor del blog Barcelona singular: la torre modernista Paula Canalejo del barri del Putxet, de l'arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana. No estava catalogada (com és possible?) i l'Ajuntament ha donat via lliure al seu enderroc per fer-hi deu pisos amb l'única condició que es conservi la façana i l'arbre de la cantonada. El tristíssim fenomen del façanisme, sí, aquell que arrasa els interiors originals dels edificis històrics i converteix la ciutat en un simple aparador. Passen els anys, canvien els governs municipals, i a Barcelona aquesta pràctica continua ben estesa.  

Des d'ahir i durant tot el cap de setmana se celebren les Jornades Europees del Patrimoni. A Catalunya és la trentena edició i s'ha dissenyat un programa especial amb més de 500 activitats en museus i monuments de tot el país que tindran les portes obertes a tothom. És coneixent el nostre llegat cultural que la ciutadania ens carregarem de més raons per preservar-lo dels seus depredadors. 

[https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/2039831-el-patrimoni-sempre-en-alerta.html]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada