dimarts, 26 d’octubre de 2021

Projecció del film d’animació Josep el proper divendres, 29 d'octubre, a les 18:00h. Sala Els Porxos de Can Laporta, a la Jonquera

Projecció del film d'animació Josep el proper divendres, 29 d'octubre, a les 18:00h. Sala Els Porxos de Can Laporta, a la Jonquera, en un acte del MUME 

El dibuixant francès Aurel va descobrir la història de l'artista Josep Bartolí per casualitat en un saló del llibre 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 26/10/2021.- El Museu Memorial de l'Exili (MUME) organitza la projecció del film d'animació Josep el proper divendres, 29 d'octubre, a les 18:00h. Sala Els Porxos de Can Laporta, a la Jonquera. Entrada gratuïta.  

Inscripció prèvia a [info@museuexili.cat i 972556533] 

El dibuixant francès Aurel va descobrir la història de l'artista Josep Bartolí (Barcelona, 30/06/1910 - Nova York, 03/12/1995), per casualitat en un saló del llibre. La portada del llibre que Georges Bartolí havia dedicat al seu oncle Josep el va encuriosir i l'aventura de Josep va començar llavors.  

La pel·lícula, que ressegueix la vida del dibuixant barceloní i més concretament l'exili i el pas en 1939 pels camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, és un homenatge al dibuix com a arma, un crit sobre les nocions de militància, resistència, memòria i desarrelament. 

Josep és una pel·lícula d'animació dirigida per Aurélien Froment «Aurel» i estrenada l'any 2020.  

De Barcelona a Nova York, aquest film franco-català dirigit per Aurel i amb música de Sílvia Pérez Cruz, en compongué la banda sonora i n'interpretà el tema principal, «Todas las madres del mundo», basat en un poema de Miguel Hernández, i veu de Sergi López.  

D'altra banda, la producció ha esta un èxit de taquilla a l'Estat francès i l'Académie des arts et techniques du cinéma l'ha distingit amb el premi Cèsar al millor film d'animació en la 46a dels premis de l'Acadèmia Francesa, que es va celebrar al teatre Olympia de París. 

S'inspira en la història de Josep Bartolí, dibuixant català i fundador del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, que després de l'esfondrament de la República, durant la Retirada republicana de febrer de 1939, es va haver d'exiliar a territori francès.  

Durant dos anys va passar per diferents camps de concentració provisionals i permanents, entre els quals La Menera, Ribesaltes, Sant Cebrià de Rosselló, Agde i més tard a Perpinyà i Bram, on dibuixava d'amagat la situació deplorable dels exiliats.  

Detingut per la Gestapo, va aconseguir escapar-se quan el deportaven a Dachau i el 1943 va arribar a Mèxic, on es va relacionar amb Frida Kahlo, per instal·lar-se més tard als Estats Units.  

A Nova York va formar part del grup 10th Street amb artistes com Rothko, Jackson Pollock, Kline i De Kooning i hi va morir en 1995. 

Més informació a: 

Tràiler del film Josep. 

Conversa amb el director (Aurel) i propostes pedagògiques del Memorial Democràtic al film Josep.  

Muntatge audiovisual de France Culture (2020): Josep Bartolí et l'exode espagnol: son crayon est un arme. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada