dijous, 28 d’octubre del 2021

Nombrosa concentració sindical aquest migdia al centre de Girona en el marc de la vaga del sector públic

Centenars de membres del professorat i personal de Salut es concentren a Girona en contra de la temporalitat en aquesta jornada de vaga del sector públic 

Un 30% de les i dels docents a la demarcació de Girona son interins 

La Taula Sindical de Catalunya (CGT, CNT, IAC, COBAS, COS, Solidaritat Obrera) han convocat avui la vaga general al sector públic, que dona cobertura a tot el personal de l'administració pública, tant funcionari com interí i laboral amb l'objectiu d'evitar que prosperi la Proposta de Llei per l'estabilització dels treballadors i treballadores, que passarà a tràmit al Congrés espanyol al mes de novembre 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 28/10/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, centenars membres del personal d'Educació i de la Salut s'han concentrat aquest dijous al migdia a les portes de la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona per protestar contra la temporalitat en el sector públic. 

Es denúncia que hi ha massa treballadores i treballadors del sector públic amb contractes temporals i es demana que les administracions els permetin passar a ser funcionaries i funcionaris si ja fa més de tres anys que estan en aquesta situació laboral. 

Des de la Taula Sindical de Catalunya es demana un concurs de mèrits i es mostren en contra de la proposta de llei que fa el govern espanyol per reduir el nombre d'interins. El 30% del professorat a la demarcació de Girona son personal laboralment interí i els sindicats acusen als governs espanyol i català de "mala planificació" per haver arribat a aquesta situació. 

La vaga del funcionariat públic a favor del personal interí d'aquest dijous ha culminat a Girona amb una concentració a les dotze del migdia davant de la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona. Centenars de membres del personal interí s'han aplegat per protestar en contra de "l'abús de la temporalitat" que fan les administracions. 

La portaveu d'USTEC-STEs (IAC) a Girona, Glòria Polls, ha recordat que el 30% del professorat que hi ha a les comarques gironines es troben en aquesta situació i per això ha demanat que es regularitzi la seva situació laboral. I es reclama que el professorat que porti més de tres anys fent d'ensenyant interí puguin convertir-se en funcionari a partir d'un concurs de mèrits restringit. Aquest procés hauria de ser objectiu i basat en l'antiguitat de la treballadora i del treballador, sense fer entrevistes ni proves eliminatòries. 

De fet, Polls ha recordat que estar-se més de tres anys amb un contracte d'interinatge és un "frau de llei" i per això ha reclamat a les administracions que hi posin solució. Malgrat tot, la portaveu d'USTEC-STEs es mostra contrària a la proposta de llei que planteja el Govern espanyol per acabar amb la temporalitat. 

Les institucions europees exigeixen al Govern espanyol que posi fi als elevats percentatges de treballadores treballadors temporals en el sector públic i que només hi hagi un 8% de persones que no tenen un contracte fix. Per això, es reclama que les administracions espanyola i catalana posin fil a l'agulla per convertir a totes les treballadores i a tots els treballadors temporals en funcionaries i en funcionaris. 

En la concentració hi ha participat IAC (USTEC-STEs i CATAC), dels sectors de l'administració de la funció pública i la sanitat pública, que han exigit solucions concretes a les administracions per reduir l'elevat nivell del persona temporal que també hi ha com a Educació. 

Consideren que cal convertir a funcionàries i a funcionaris de carrera tots aquell personal que portin més de tres anys amb un contracte temporal o amb un d'interí i que ho facin sense haver de fer cap tipus de prova extraordinària, senzillament reconeixent la seva antiguitat i els mèrits aconseguits durant tot aquest temps. 

"Iceta ballarí, posa't tu d'interí" 

Els sindicats convocants han llegit un manifest davant de les treballadores i dels treballadors que s'han aplegat davant la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona, mentre es cridava "Iceta ballarí, posa't tu d'interí" o "Les que hi som, ens quedem". Poc abans de la una del migdia, s'ha dissolt la concentració de la vaga d'avui. 

Mobilització als Països Catalans 

Llegim a VilaWeb que les treballadores i els treballadors del sector públic s'han manifestat arreu del país en motiu de la vaga contra el decret sobre els interins del Govern espanyol. Consideren que la temporalitat amb què treballen és abusiva i reclamen que els treballadors que faci més de tres anys que siguin als seus llocs es converteixin en treballadores fixes i en  treballadors fixos. 

A Educació és on la vaga d'avui ha tingut més seguiment. El sector public s'ha manifestat al migdia sota el lema Els que hi som ens quedem en una marxa que ha sortit de la plaça d'Urquinaona de Barcelona i que s'acabarà a la plaça de Sant Jaume. 

Al País Valencià, milers de persones s'han manifestat a Alacant i València, malgrat que els sindicats convocats han denunciat "una intensa campanya desmobilitzadora per part d'algun dels sindicats signants de l'acord (CCOO, UGT i CSIF) que posteriorment s'ha convertit en l'anomenat decret Iceta". 

Al Principat els sindicats convocants de la vaga d'aquest dijous són els que formen part de la Taula Sindical de Catalunya: Confederació General del Treball (CGT), Confederació Nacional del Treball (CNT), Comissions de Base (CoBAS), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Solidaritat Obrera (SOTA); però no tenen el suport d'UGT i Comissions Obreres. Calculen que hi ha un 30% de temporalitat en les plantilles de la funció pública, que en alguns sectors fins i tot se supera el 60%, i critiquen que molts contractes temporals són en frau de llei perquè han superat els tres anys, de manera que haurien de ser indefinits. 

Durant els dies previs, s'han fet més mobilitzacions com ara una concentració a la plaça de la Universitat de Barcelona. 

Per a la vaga d'avui, la Generalitat ha definit uns serveis mínims del 85% al transport públic en trens de rodalia, Metro, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i autobusos, entre més transports. En el cas de l'Educació, el Govern de la Generalitat ha decretat que ha d'haver-hi dos docents per cada quatre classes infantils i de primària, un 33% en secundària. Per a educació especial, escoles bressol, menjadors i activitats complementàries, hi ha d'haver el 50% de la plantilla pel cap baix. 

La ràdio i televisions públiques han d'emetre almenys el 50% dels continguts habituals i els hospitals han de tenir un funcionament normal a urgències, unitats especials --com les de vigilància intensiva--, el circuit assistencial de covid-19 en l'atenció primària i la campanya de vaccinació.  

També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable i garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital. Els serveis de neteja de centres sanitaris hauran de mantenir l'activitat normal en les àrees d'alt risc i amb la totalitat de la plantilla. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada