dijous, 28 d’octubre del 2021

Des de la plataforma ALLIMO s’oposen al nou Decret d’energies renovables del Govern de la Generalitat

Des de la plataforma ALLIMO s'oposen al nou Decret d'energies renovables del Govern de la Generalitat 

El portaveu de la plataforma ALLIMO, Carles Mestre, exposa a Ràdio Capital que la modificació del decret de les renovables per part del Govern és insuficient i no es té en compte la voluntat de tot un territori. Les accions que emprendran en el futur vindran determinades pels projectes que es tramitin a l'Albera 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cantallops/la Jonquera/Campmany (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 28/10/2021.- Segons Ràdio Capital de l'Empordà, Carles Mestre, portaveu de la plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO), explica a aquesta emissora que la modificació aprovada ahir del Decret de les energies renovables per part del Govern de la Generalitat és "insuficient" en relació a les demandes de la plataforma ciutadana i a les que es fan des de la Xarxa per la Transició Energètica Justa, de la qual en formen part. 

Segons Carles Mestre, el criteri que des del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat s'ha exposat durant els darrers mesos a través dels mitjans de comunicació i que té a veure amb l'acord imprescindible del territori amb els impulsors dels projectes "no és cert". El portaveu de la plataforma de l'Albera afirma que "tan sols" es necessita l'acord amb els propietaris dels terrenys en els quals s'instal·laran les plaques solars i els fonaments dels molins, que són els únics que cobraran per llogar-los. En canvi, sentència Mestre, el propietari veí al qual li destrossen la finca amb els camions portant les pales dels molins "no caldrà" el seu vist i plau. 

No obstant, la plataforma considera "insuficient, però positiu" per a espais com l'Albera el que diu el decret sobre "habitar l'afectació als connectors ecològics", ja que els municipis compta amb molts d'aquests connectors sense cap protecció i per aquest motiu, des de l'ALLIMO, demanen la declaració de Parc Natural al territori per part de la Generalitat de Catalunya. 

Carles Mestre indica que les accions futures de la plataforma "vindran determinades" pels projectes que es tramitin a l'Albera. Presentaran al·legacions a tots els projectes i faran pressió popular quan sigui necessari, a més d'incloure la demanda de la figura de protecció de Parc Natural, doncs això ja hauria suposat a hores d'ara una protecció per l'Albera davant d'aquests projectes i agressions. 

ALLIMO, una plataforma veïnal 

La plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO) va ser presentada al febrer d'aquest any a Campmany, constituïda arran de la preocupació veïnal per tots els projectes eòlics que s'havien anat presentant en les darreres setmanes. 

Aquesta plataforma de l'Albera, però, afirmava als seus inicis que apostava per potenciar les energies renovables, sempre que els projectes fossin respectuosos amb l'entorn i el medi ambient. Per aquest motiu, rebutjaven frontalment els parcs eòlics que hi havien projectats a la contrada, perquè consideraven que "són absolutament incompatibles amb la preservació del patrimoni geològic, natural i cultural d'aquesta part de l'Albera". 

Decret d'energies renovables 

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar la modificació del Decret llei 16/2019, de 26 de novembre de 2019, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables. L'objectiu és posar les bases d'un model energètic propi distribuït, democràtic i participat i amb cohesió territorial. El nou text incorpora diferents mesures per minimitzar-ne l'impacte social i territorial i també per facilitar la pràctica de l'autoconsum. 

Entre les modificacions del decret es troben: donar prioritat a instal·lacions d'energies renovables de dimensió petita i mitjana; incorporar mesures perquè tots els projectes d'energia eòlica i fotovoltaica es desenvolupin amb l'acord del territori; definició de les figures de protecció ambiental no compatibles amb la implantació de parcs eòlics, per minimitzar-ne l'impacte sobre la biodiversitat; o, prioritzar l'ocupació de les cobertes de les edificacions. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada