dijous, 7 d’octubre del 2021

Llagostera, Vilablareix i Salt són de les poblacions catalanes amb el risc de rebrot més alts i tripliquen els casos en set dies

Llagostera, Vilablareix i Salt són de les poblacions catalanes amb el risc de rebrot més alts i tripliquen els casos en set dies 

«Possiblement els sanitaris rebrem la tercera dosi de reforç aviat». El president del Col·legi de Metges de Girona la veu «necessària» per a col·lectius de risc 

La Regió Sanitària de Girona registra un 70% menys de persones ingressades i casos crítics en un mes. A principis de setembre hi havia 117 persones ingressades i 28 casos crítics, ara n'hi ha 47 i 8 respectivament. El cap de l'UCI del Trueta afirma que les altes cada vegada superen més els ingressos a Urgències  

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Llagostera (933), Vilablareix (775), Salt (393), Santa Puigcerdà (329), Campdevànol (250), Roses (217), Banyoles (211), Coloma de Farners (208), Sant Joan les Fonts (149), Olot (140), Figueres (130). Vilafant (128) i Girona (111) 

El Clownia a Sant Joan de les Abadesses es cancel·la per tercera vegada consecutiva davant la ''incertesa'' de les restriccions covid. La setena edició es va programar pel 2020, el 2021 i el 2022 sense materialitzar-se 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llagostera (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 07/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, va fer balanç ahir a aquest diari de la situació epidemiològica actual i de l'aprovació de les terceres dosis per a persones de més de 70 anys. Segons l'anestesiòleg, aquesta vacuna de reforç és «totalment necessària», tenint en compte que «aviat farà un any que les persones més vulnerables ja van començar la vacunació i s'està veient com baixen els nivells d'immunitat». És per això que «de la mateixa manera que la dosi de reforç és necessària per a grups de risc no veuria malament que els sanitaris també ens l'acabin posant i segurament aviat serà així». D'altra banda, considera que «caldran dosis periòdiques, potser cada dos anys». 

Respecte a l'aprovació del Govern de la Generalitat de la reobertura de l'oci nocturn amb passaport covid-19, Vilaplana es mostra satisfet amb la notícia, tot i que s'està a l'espera de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. «Fa mesos que des dels col·legis oficials ho demanàvem, es tracta d'una bona mesura perquè ens dona seguretat i, tot i que pot sorgir algun positiu, la situació estarà molt més controlada». Com a contrapunt, el president del Col·legi de Metges demana que la mesura s'estengui més enllà de l'oci nocturn, tal i com es fa a altres països. «Sectors com la cultura, la restauració o esdeveniments esportius també haurien de demanar el passaport covid-19 de forma provisional, ja que seria la manera d'ampliar els aforaments per tal de reactivar l'economia i guanyar seguretat a la vegada», conclou. 

A on s'ha notat especialment l'efecte de les terceres dosis és a les residències, fins a tal punt que a la Regió Sanitària de Girona ja no n'hi ha cap que tingui casos actius de coronavirus-19, segons el darrer balanç del Departament de Drets Socials. Després d'un estiu intens, amb alguns brots detectats, les 110 residències que hi ha a la Regió Sanitària de Girona són totes verdes. Aquestes engloben centres de gent gran, persones amb discapacitat, salut mental i addiccions. 

Respecte a Catalunya, un total de deu centres residencials de serveis socials tenen a dia d'avui algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha nou centres de gent gran i un centre per a persones amb discapacitat. 

Finalment, les dades epidemiològiques de la Regió Sanitària de Girona segueixen estancades tot i que hi ha alguns repunts, com és el cas de Llagostera (Gavarres, Gironès, comtat de Girona), Vilablareix (Gironès, comtat de Girona) i Salt (Gironès, comtat de Girona), on el risc de rebrot s'han disparat i tenen índex dels més elevat del Principat de  Catalunya amb 932, 02; 754,48 i 392,64 punts respectivament. Un dels motius d'aquest augment és que en una setmana els casos s'han gairebé triplicat, ja que s'ha passat d'11 a 31 positius detectats en el cas de Salt. 

Respecte a la resta de dades, malgrat l'estancament, cal destacar la millora en la mortalitat causada per la covid-19. I és que en un mes, les defuncions han baixat un 58%. A l'agost n'hi va haver 6 i, al setembre, 27. 

La Regió Sanitària de Girona registra un 70% menys de persones ingressades i casos crítics en un mes 

Llegim al diari El Punt Avui que després del pic de crítics d'aquesta cinquena onada, que es va registrar el 2 d'agost amb un total de 68 gironins ingressats a l'UCI, la pressió assistencial va començar a davallar progressivament fins que, dos mesos després, ja n'hi ha menys de deu. En el cas del total de persones hospitalitzades, s'ha produït una situació similar i s'ha seguit una evolució paral·lela, ja que s'ha passat de 192 pacients amb covid-19 a 47. D'aquesta manera, les persones hospitades s'han anat buidant de pacients amb coronavirus-19 i, al llarg d'aquest setembre, la baixada s'ha pronunciat, a mesura que la cinquena onada s'anava acostant al final.  

En un mes, la pressió assistencial ha baixat un 70% aproximadament i s'ha passat de 117 persones ingressades i 28 casos crítics a 47 i 8 respectivament. Una de les millors notícies és que ja hi ha menys de deu crítics, tenint en compte que solen ser pacients d'hospitalització de llarga durada. La dada ja s'aproxima a la més baixa d'aquest any, que es va registrar a principis de juliol. 

D'aquesta millora, també n'ha fet ressò el cap de l'UCI de l'Hospital Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, a Twitter, on ha fet una piulada destacant que «cada cop surten més pacients covid-19 de l'hospital cap a casa curats que els que entren a urgències malalts». D'altra banda, també alerta que «quan això sigui a l'inrevés, haurà començat una altra onada hospitalària». 

Dades estancades 

De moment, però, tot sembla indicar que no succeirà almenys a curt termini, ja que la majoria de dades epidemiològiques estan estancades des de fa setmanes. En el cas de la Regió Sanitària de Girona, l'únic indicador que puja és la transmissió del contagi (Rt), que cada vegada està més a prop d'1, màxim recomanat per mantenir la pandèmia controlada. De totes maneres, aquest augment no està repercutint en més contagis i, per tant, en més pressió assistencial. La pressió als centres d'atenció primària també està baixant i els està alliberant d'activitat covid-19 tenint en compte que estan unificant la vacunació des del tancament dels punts massius.  

Experts del grup de biologia computacional de la Universitat Politècnica de Catalunya també va constatar aquest estancament, la setmana passada, i la davallada de pressió assistencial. També va recordar que la majoria de pacients ingressats de menys de 70 anys no estan vacunats. 

Respecte a la resta de dades actualitzades ahir, el Departament de Salut va notificar 49 nous casos, un 53% més que el dia anterior i cap defunció. Malgrat el creixement de la transmissió del contagi, el risc de rebrot segueix baixant lentament. Ahir l'índex era de 71 punts i se situa dins el nivell «moderat». La positivitat de les proves continua per sota del 3% i la mitjana d'edat dels nous contagis és de 32 anys, fet que confirma que els contagis més recents es continuen produint entre els més joves. 

El Clownia a Sant Joan de les Abadesses es torna a cancel·lar 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Clownia Festival, organitzat per Txarango a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès, comtat d'Osona), ha cancel·lat la setena edició que s'havia de fer el juny del 2022. Una edició que ja es va haver d'ajornar l'estiu del 2020 en ple coronavirus-19 que es va passar al 2021, aplaçada posteriorment fins l'estiu del 2022 i que ara torna a caure. 

En un comunicat, els organitzadors anuncien el que ha estat una "decisió difícil" i afirmen que l'han pres per la "difícil perspectiva" que encara viu la cultura a causa de la covid-19 i "la incertesa" en les restriccions en els esdeveniments culturals. Un fet que, segons diuen, "fa impossible" planificar un festival "en les condicions que els agradaria fer-ho". També han anunciat que retornaran els diners de les 5.000 entrades venudes. 

En un comunicat, publicat a través de les xarxes socials, els organitzadors del Clownia Festival remarquen que l'únic artista que hi havia confirmat del cartell era Txarango (que en son els organitzadors). La formació ja va anunciar el desembre de l'any passat que suspenia de forma definitiva la gira de comiat, El gran circ. 

Malgrat aquest ajornament, posen en valor l'experiència de les sis edicions del festival com a un "espai artístic, multidisciplinari, de música, convivència, reflexió i solidaritat". Un esdeveniment que, segons diuen, s'ha consolidat com "el festival familiar i d'àmbit festiu més representatiu del panorama català, exhaurint any rere any la totalitat de les entrades mesos abans de la celebració". Un festival que també ha destacat per la seva activitat diürna, al centre de Sant Joan de les Abadesses, amb programació de circ i arts escèniques i activitats obertes. 

La setena edició s'havia de celebrar del 23 al 26 de juny del 2022. 

L'Adéu definitiu de Txarango 

Txarango ha publicat també un escrit de comiat tot recordant la idea que tenien de fer-ho dalt de l'escenari amb una gira i els temes del seu últim disc publicat. Amb la irrupció de la pandèmia de covid-19, però, es va haver de cancel·lar de forma definitiva. "Durant aquest temps ens hauria encantat poder fer alguns concerts de comiat on celebrar en directe les cançons, igual que ho hem fet tantes vegades al llarg de tots aquests anys, saltant i ballant plegades a cor obert, en un esclat sense mesures, i acomiadar aquest viatge amb una gran festa; però la situació ho ha fet impossible", detallen al text. 

És per això que senten que ha arribat el moment d'aturar aquest "viatge" i ho fan amb l'agraïment a tots els seus seguidors que els han acompanyat durant aquests anys. "Sabem que ens ha quedat pendent un comiat als escenaris, potser un dia el camí i les condicions ens deixen fer-lo", afegeixen. 

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Llagostera (933), Vilablareix (775), Salt (393), Santa Puigcerdà (329), Campdevànol (250), Roses (217), Banyoles (211), Coloma de Farners (208), Sant Joan les Fonts (149), Olot (140), Figueres (130). Vilafant (128) i Girona (111). 

També amb risc, entre altres, la Bisbal d'Empordà (83), Lloret de Mar (73), Palafrugell (45), Castelló d'Empúries (43), l'Escala i Empúries (34), Calonge i Sant Antoni (20), Sant Feliu de Guíxols (17), la Jonquera (14), Blanes (8), Maçanet de la Selva (5) i Celrà (3). 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Sant Joan de les Abadesses 0 (Molt baix) Taxa de reproducció rho7 0 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 0 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 2 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 30.94 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Llagostera 932.02 (Molt alt) Taxa de reproducció rho7 2,72 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 23 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 31 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 343.07 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.72 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Vilablareix 754.48 (Molt alt) Taxa de reproducció rho7 2,43 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 7 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 9 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 310.67 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Salt 392.64 (Molt alt)Taxa de reproducció rho7 2,8 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 34 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 45 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 140.3 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.8 (l'epidèmia creix si és superior a 1), 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada