diumenge, 3 d’octubre del 2021

Indignació pels botellons a la Devesa

Treballadors netejant les restes del «botellon» de dijous. | ANIOL RESCLOSA

Indignació pels botellons a la Devesa 

La Plataforma Cívica Salvem la Devesa-Amics de la Devesa va mostrar-se ahir indignada pels botellons setmanals dels dijous i l'agressió homòfoba 

Salvem la Devesa reclama mesures per evitar més agressions i incivisme 

La plataforma insta l'Ajuntament de Girona i els Mossos a treballar de forma «urgent» perquè no es repeteixin actes violents com l'agressió homòfoba, la brutícia i les pintades després dels últims botellons a la Devesa, que es tracta d'un parc declarat Bé Cultural d'Interès Nacional 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona/Salt (Gironès, comtat de Girona) 03/10/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que la Plataforma Salvem la Devesa-Amics de la Devesa va mostrar-se ahir indignada pels efectes dels dos botellons en set dies al parc de la Devesa. Segons un comunicat, l'entitat considera que "els actes de violència i incivisme ocorreguts recentment són inacceptables". 

La Plataforma Cívica Salvem la Devesa-Amics de la Devesa lamenta l'agressió homòfoba d'un jove de 20 anys dijous a la nit --l'agressor ja va ser detingut-- i es queixa dels efectes de les macro festes al parc –1.500 persones dijous i unes 3.000 el 23 de setembre.  

La plataforma lamenta "que hàgim de conviure amb pintades i destrosses en edificis emblemàtics com ara la Casa del Rellotge, bancs i mobiliari". 

Salvem la Devesa reclama mesures per evitar més agressions i incivisme 

Llegim al Diari de Girona que la Plataforma Cívica Salvem la Devesa ha instat l'Ajuntament de Girona i els Mossos d'Esquadra a prendre mesures urgents perquè els «actes violents i incívics» que s'han produït en els botellons de les dues últimes setmanes al parc de la Devesa no es tornin a repetir. 

En un comunicat, la plataforma reclama que el cos de seguretat i el Consistori treballin de forma «urgent» perquè no es tornin a produir fets com l'agressió homòfoba ocorreguda la matinada de divendres i tampoc actes d'incivisme. També estenen aquesta petició a tota la ciutadania i demanen als Mossos que, en cas de produir-se nous actes d'aquestes característiques, s'identifiquin i denunciïn els seus autors. 

En el cas de l'agressió homòfoba, els Mossos d'Esquadra van detenir aquest divendres mateix el presumpte autor dels fets. Es tractava d'un individu de 23 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Salt (Gironès, comtat de Girona) que compta amb molts antecedents, com a presumpte autor d'un delicte d'odi en l'àmbit LGTBI i un delicte lleu de lesions. 

Aquesta agressió va tenir lloc a la plaça de les Botxes de la Devesa, quan el detingut va preguntar a la víctima, un noi de 20 anys per la seva condició sexual. Seguidament, i sense motiu aparent, li va propinar cops de puny i puntades de peu. Finalment, la víctima es va poder desfer del seu agressor i va marxar fins a l'Avinguda Ramon Folch, on es va trobar els Mossos i es va activar ràpidament el SEM. El jove va ser traslladat a l'HospitalTrueta de Girona amb lesions de caràcter lleu. La investigació continua oberta i els Mossos no descarta més detencions, ja que l'agressor no anava sol en el moment dels fets. 

Des de Salvem la Devesa es condemna «rotundament» aquesta agressió homòfoba, manifesten la seva indignació i se solidaritzen amb la víctima.  

Els botellons a la Devesa porten celebrant-s'hi un parell de setmanes i s'han convertit en una nova forma de celebrar la nit dels dijous, la coneguda com a «nit universitària» a la ciutat. Han aplegat milers de joves i el seu pas per l'espai ha generat moltes queixes. 

Brutícia i bretolades al parc 

De fet, Salvem la Devesa manifesta «la seva indignació, enuig i queixa a causa de la brutícia i bretolades» que generen aquests botellons, que deixen el parc amb destrosses i moltes deixalles. Lamenten que hagin de «conviure amb pintades i destrosses en edificis emblemàtics» del parc com la Casa del Rellotge, bancs, arbres i mobiliari. Finalment, consideren que es un «comportament incívic intolerable» que es malmeti un parc declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. 

Crítiques del PSC i Guanyem 

El grup del PSC de Girona va demanar responsabilitats al govern municipal per la repetició del botellon a la Devesa i per les seves conseqüències. Considera que l'equip liderat per l'alcaldessa Marta Madrenas «s'ho ha de prendre més seriosament». La regidora del PSC Bea Esporrín va criticar el divndres que «no pot ser que una setmana després de treure-li importància ens trobem amb un nou botellon amb les mateixes conseqüències. Si ja el primer botellon no s'hauria d'haver consentit, el de la nit passada és un fet doblement greu, perquè de cap de les maneres es pot dir que havent-s'hi fet en dijous a la nit pugui haver agafat desprevinguts als responsables municipals». 

Guanyem Girona 

El grup municipal Guanyem Girona també va carregar contra l'actitud del govern municipal gironí davant els botellons que es repeteixen a la Devesa. «Si l'Ajuntament sap que s'hi organitzen festes, hauria d'exercir-hi un mínim control i l'endemà a primera hora assegurar-ne la neteja», va piular ahir el principal grup de l'oposició municipal al seu compte de Twitter. 

Un parc protegit 

Qui ha vist directament l'impacte d'aquests actes a la Devesa, han estat els veïns i veïnes. «Ens sembla molt malament», afirma el president de l'Associació de Veïns Devesa-Güell, Salvador Guardiola. Lamenten especialment «la brutícia, les pintades, i la falta de control» que es van produir al parc. 

Justament, la Devesa és un bé protegit catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. «Lamentem totes aquestes pintades i tot el que s'ha fet malbé», diu Guardiola, que recorda que «tot són elements catalogats i patrimonials», des del Rellotge fins als propis plàtans. «No sé si la gent és prou conscient d'allà on som», expressa el president. 

Des de l'Associació de Veïns demanen a l'Ajuntament de Girona que hi posi alguna solució: «Entenem que és difícil resoldre-ho, però alguna mesura s'ha de prendre», raona Guardiola, però lamenten que «poc més podem fer». 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Girona 127.99 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 58 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 100 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 89.35 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Salt 164.83 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 23 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 37 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 108.41 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.52 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sarrià de Ter 8.29 (Molt baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 0 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 4 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 58.03 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.14 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada