dijous, 14 d’octubre del 2021

El risc de rebrot al Principat de Catalunya és de 41 punts, mentre que la velocitat de propagació del coronavirus-19, la Rt, es manté en 0,78

Des de l'anunci de la reobertura de l'oci nocturn, població no vacunada vol obtenir el certificat a través de la prova però els farmacèutics recorden que no en poden homologar la majoria. Farmàcies desbordades per l'alta demanda de tests d'antígens 

El risc de rebrot al Principat de Catalunya és de 41 punts, mentre que la velocitat de propagació del coronavirus-19, la Rt, es manté en 0,78 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Campdevànol (817), Sant Julià de Ramis (374), Llagostera (351), Vilablareix (217), Salt (180), Vilafant (170), Palafrugell (134), Banyoles (123) i Figueres (109) 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Campdevànol (Ripollès, comtat de Ripoll) 14/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que després de més d'un any i mig de restriccions, l'oci nocturn va reobrir les portes dijous passat i va tancar el primer cap de setmana amb un èxit rotund, tot i que també amb cues que van causar algunes aglomeracions. El principal motiu és que a l'entrada calia mostrar el certificat Covid i el DNI, requisit indispensable, tal com va establir el Govern de la Generalitat de Catalunya amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. D'aquesta manera, es podia accedir als establiments d'oci nocturn amb tots els supòsits en què es genera el certificat Covid, a través del codi QR. Això vol dir que hi poden entrar aquells que tinguin la pauta completa de la vacunació, que hagin passat la malaltia en els últims mesos, o que tinguin alguna prova diagnòstica de resultat negatiu feta amb un màxim de 72 hores si és PCR o 48 hores si és test d'antígens. 

Aquesta última opció va generar controvèrsia. I és que moltes persones no vacunades van optar per l'opció fàcil d'anar a la farmàcia a fer-se el test d'antígens. «La demanda va créixer molt i alguns establiments es van desbordar», explica al Diari de Girona la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre. El problema, però, és que «el resultat negatiu d'aquesta prova feta a la farmàcia no genera automàticament al certificat Covid i, per tant, el QR necessari per accedir als locals d'oci nocturn a la majoria de la població, perquè els farmacèutics no tenim l'homologació per fer-ho», va lamentar Aleixandre. Sí que hi ha algunes excepcions, com els membres que formen part del CatSalut i col·lectius essencials com els docents, alumnes i altres professionals del món educatiu. «La principal diferència és que a aquests col·lectius sí que els podem fer el test i, per tant, validar el certificat perquè són kits que provenen de Salut. En canvi, la resta de població es fa l'autotest sota la seva responsabilitat i per això no podem generar el certificat», especifica. D'altra banda, afegeix que «podem acreditar un document que demostri que l'usuari s'ha fet el test, però com que no es genera el certificat, a efectes pràctics no és útil per entrar a l'oci nocturn, per exemple, ja que és necessari el codi QR que cada establiment valida».  

Permís per acreditar certificats 

És per aquest motiu que des de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya s'ha demanat al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya poder homologar certificats a tota la població i no només a alguns col·lectius concrets. «Recentment n'hem estat parlant des del Consell i creiem que aquesta situació no és viable», explica la presidenta del Col·legi de Girona. De totes maneres, Aleixandre també afegeix que «al final, la millor solució és que, aquelles persones que no s'han vacunat perquè no han volgut, recapacitin i ho facin; no entenc com encara hi hagi població reticent amb discursos en contra la vacunació», conclou. 

Dades epidemiològiques al Principat de Catalunya 

Llegim a VilaWeb que un dia més es constaten les bones dades epidemiològiques al Principat de Catalunya, gràcies a les quals divendres cauran gairebé totes les restriccions contra la covid-19. Tornen a baixar el risc de rebrot, que es troba als 41 punts, mentre que la velocitat de propagació del coronavirus-19, la Rt, es manté en 0,78. D'altra banda, la incidència acumulada a catorze dies baixa a 54,17 casos per cada 100.000 habitants; la taxa de positivitat de les proves PCR i d'antígens també baixa i se situa en l'1,53%. 

Augmenten lleugerament les persones ingressades a les UCI, que es manté sota el centenar. Ara per ara hi ha ingressats 99 persones amb casos crítics a les UCI públiques i privades, 3 menys. Als hospitals públics hi ha 337 persones malaltes, 5 menys. En les últimes hores s'han registrat 556 casos nous de covid-19 diagnosticats amb proves PCR o d'antígens i 8 morts. 

El 83,9% dels majors de dotze anys han començat la vaccinació i el 82,1% ja l'ha acabat. En el conjunt de la població, representen un 74,9% que ha rebut, com a mínim, la primera dosi del vaccí i el 73,2% que té la vaccinació completa. 

Dades acumulades: Malalts ingressats: 337 (-5). Malalts atesos a les UCI: 99 (+3). Total de casos detectats acumulats: 995.059 (+597) 

–Total de morts: 23.945 (+8). Total amb la vaccinació completa: 5.809.599 (+7.723). Total de vaccinats amb la primera dosi: 5.935.528 (+3.865). Total de vaccinats amb la tercera dosi: 68.844 71.013 (+2.169).  

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Campdevànol (817), Sant Julià de Ramis (374), Llagostera (351), Vilablareix (217), Salt (180), Vilafant (170), Palafrugell (134), Banyoles (123) i Figueres (109).  

També amb risc, entre altres, Puigcerdà (92), Santa Coloma de Farners (83), Lloret de Mar (63), Calonge i Sant Antoni (47), Roses (45), Girona (38), la Jonquera (27), Olot (35), Blanes (30), Sant Feliu de Guíxols (28), Maçanet de la Selva (17), Cassà de la Selva (14), Camprodon (13), la Bisbal d'Empordà (11) i Palamós (3).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada