divendres, 22 d’octubre del 2021

Cándida Martínez González

Necrològica de Cándida Martínez González apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 19 de gener de 1988

Necrològica de Cándida Martínez González apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 19 de gener de 1988


El 9 de setembre de 2018 es publicà que "el 9 de setembre de 1987 mor Libós (Montsempron e Libós) l'anarcosindicalista Cándida Martínez". Ara tenim més dades: El 22 d'octubre de 1908 neix a Covarrubias (Arlanza) l'anarcosindicalista Cándida Martínez González. I va morir el 7 de setembre --algunes fonts citen erròniament el 9 de setembre-- de 1987 Fumel (Òlt e Garona) 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 22 d'octubre de 1908 neix a Covarrubias (Arlanza) l'anarcosindicalista Cándida Martínez González 

Militant de la CNT-AIT, després de la guerra, amb el seu fill Liberto de 18 mesos i la seva mare ja anciana, passà clandestinament la frontera del Pirineu. Pogué reunir-se amb el seu company, que ja havia passat abans la frontera i treballava en l'agricultura, i entre 1940 i 1942 la família va estar internada als camps de concentració de Saint-Fons, Ribesaltes, Manzac i Montelaimar 

Cándida Martínez González: El 22 d'octubre de 1908 neix a Covarrubias (Arlanza, Burgos, Castella la Vella) l'anarcosindicalista Cándida Martínez González. El seu pare es deia Domingo Martínez i la seva mare, Margarita González.  

A començament dels anys trenta del segle XX treballava d'infermera a la Clínica «La Alianza» de Barcelona i militava en la Secció d'Infermeres del Sindicat de Productes Químics de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

En aquest sindicat va conèixer el seu futur company, l'anarcosindicalista Pablo Bravo, que havia ajudat les infermeres en l'organització d'una vaga.  

Després de la guerra, amb el seu fill Liberto de 18 mesos i la seva mare ja anciana, passà clandestinament la frontera del Pirineu. Pogué reunir-se amb el seu company, que ja havia passat abans la frontera i treballava en l'agricultura, i entre 1940 i 1942 la família va estar internada als camps de concentració de Saint-Fons (Metròpoli de Lió, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània), Ribesaltes (Costa Salanquesa, Vall de l'Aglí, Rosselló), Manzac (Puèi Domat, Auvèrnhe Ròse Aups, Occitània) i Lo Montelaima (Droma, Auvèrnhe Ròse Aups, Occitània).  

Posteriorment la parella s'instal·là a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) i a Libós (Montsempron e Libós, Agenés, Òlt e Garona, Guiana,  Gascunya, Occitània), on continuaren militant en la CNT-AIT en l'Exili. i finalment en la Regional Exterior de la CNT-AIT. 

Cándida Martínez González va morir el 7 de setembre --algunes fonts citen erròniament el 9 de setembre-- de 1987 Fumel (Òlt e Garona Nova, Aquitània, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada