dijous, 2 de setembre del 2021

Les previsions dels experts: any pandèmic fins a l’estiu vinent

Les previsions dels experts: any pandèmic fins a l'estiu vinent 

Els principals reptes per als propers mesos que apunten Sílvia de Sanjosé, Robert Güerri i Salvador Macip són detectar ràpid el virus i cribratges a les escoles i a la població en general 

La variant Delta infecta tota la família quan entra a casa 

El 95% de les PCR a la Regió Sanitària de Gironina seqüenciades corresponen a la variant Delta. El doctor Ramon Brugada demana prudència per la possible entrada de noves variants com la sud-africana, més resistents a les vacunes 

Quatre residències de la Regió Sanitària de Gironina tenen casos de coronavirus-19 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 02/09/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, les prediccions apuntaven que la immunitat de grup del coronavirus-19 arribaria amb el 70% de la població vacunada i que aquesta xifra es podria assolir a finals d'estiu al Regne d'Espanya, xifra a la qual s'ha arribat aquesta setmana. Aquest era un llindar d'inici ja discutit mentre molts Estats tinguessin taxes baixes de vacunació, però, en qualsevol cas, la variant delta, molt més contagiosa, ha canviat les «regles» i aquest càlcul ha quedat desfasat. A finals d'estiu i amb la rentrée a tocar, tres experts de la covid-19 aporten claus per mirar d'entendre què pot passar en els propers mesos i com ens hem d'imaginar el futur de la pandèmia. L'epidemiòloga Sílvia de Sanjosé, l'infectòleg de l'Hospital del Mar de Barcelona Robert Güerri i el genetista i professor de la UOC Salvador Macip tenen clar que el 2021 acabarà com un any pandèmic i que el 2022 també ho serà, almenys fins a l'estiu. Amb tot, confien que a partir de l'any que ve es puguin recuperar parcel·les de normalitat. 

Els experts coincideixen a destacar que la immunitat de grup, en cas que es pugui aconseguir, cal situar-la ara al voltant del 90% o per sobre i que la vacunació és la solució. «Mentre no arribem a aquestes taxes de vacunació, el virus circularà de forma lliure, sobretot entre les persones no vacunades. Quan la taxa sigui superior al 90%, al virus, li costarà molt més saltar de persona a persona i les càrregues virals seran cada vegada més baixes», assenyala el doctor Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar. «L'objectiu ha de ser vacunar el màxim de gent», destaca la doctora De Sanjosé, cap del Grup col·laboratiu multidisciplinari per al seguiment científic de la covid-19. 

El doctor Macip creu que s'ha posat «massa èmfasi» en la immunitat de grup. «És molt difícil predir quan arribarem a la immunitat de grup o si hi arribarem. És una línia de meta que canvia i crec que hi ha hagut una mala interpretació o transmissió de la informació per pensar que, quan s'arribaria a la immunitat de grup, la pandèmia hauria acabat», destaca. La doctora De Sanjosé veu «probable» una sisena onada en les properes setmanes però també assenyala que se sap com es pot prevenir, amb mesures com les mascaretes i els aïllaments i promovent al màxim la vacunació. 

Onades diferents 

El doctor Macip deixa clar que «mentre hi hagi pandèmia, hi haurà onades, «però què cada onada és diferent en funció de molts factors, com el comportament social, les variants o les cobertures vacunals. Les onades que veurem a partir d'ara seran diferents de les que hem vist. El nombre de casos no anirà en paral·lel a la mortalitat. Amb la població vacunada, el virus circula menys, però no deixa de circular i, si estar vacunats implica relaxar mesures, hi haurà més casos», avisa. El doctor Güerri dona per feta la sisena onada i diu que la incògnita és «com» serà i que «dependrà molt de les mesures que es prenguin de forma anticipada». En aquest sentit, adverteix que en el darrer any i mig s'ha constatat que, quan les mesures s'han aplicat tard, el virus «passa per sobre», com ha ocorregut en la cinquena onada. «Hi haurà un increment de contagis i ingressos, segur, i hem de treballar amb aquesta hipòtesi i amb la planificació del sistema sanitari», apunta. 

La variant Delta infecta tota la família quan entra a casa 

El doctor Macip assenyala que les estratègies de la tardor passada no serviran per ara, perquè aleshores ja no van funcionar bé --no van evitar la segona onada-- i perquè ara predomina una variant diferent, molt més transmissible. «Hem de ser creatius a l'hora d'identificar punts crítics», recalca. El genetista indica que un dels grans reptes són les escoles, perquè és previsible que molts infants siguin asimptomàtics i recorda que en la majoria de casos la variant Delta infecta tota la família quan entra a casa. Per això veu en els cribratges una eina «molt útil» que està sent «desaprofitada» i en proposa de forma sostinguda i massiva com fan altres Estats, com el Regne Unit de Gran Bretanya, on resideix l'investigador, o Alemanya. En la mateixa línia, el doctor Güerri planteja sistemes de vigilància epidemiològica capaços de detectar ràpid el virus i tallar les cadenes de transmissió. 

Sobre les Universitat: «Com a científica, et diria que no s'hauria de permetre que persones que s'han protegit i han fet l'esforç per protegir-s'hi estiguin entremig de gent que no es protegeix, a menys que tinguin una prova que no estan infectats» 

Per a la doctora De Sanjosé, els principals reptes pivoten al voltant de la vacunació, perquè la cobertura arribi al màxim de població. Així, veu necessari assegurar que en concentracions de persones, els espais siguin segurs i es fixa en el cas de les Universitats. L'epidemiòloga reconeix que l'obligatorietat de la vacunació és un tema molt discutit, que implica criteris ètics, però explica la seva posició: «Com a científica, et diria que no s'hauria de permetre que persones que s'han protegit i han fet l'esforç per protegir-s'hi estiguin entremig de gent que no es protegeix, a menys que tinguin una prova que no estan infectats», diu sobre les universitats. 

El 95% de les PCR a la Regió Sanitària de Gironina seqüenciades corresponen a la variant Delta 

Llegim al Diari de Girona que es de fa cinc mesos, el laboratori de diagnòstic genètic de cardiologia de Girona dona suport al Laboratori Clínic Territorial en tasques relacionades amb les anàlisis de PCR. Concretament, seqüència mostres aleatòries d'aquest tipus de proves que resulten positives per determinar-ne les variants. Dilluns, el cardiòleg Ramon Brugada va celebrar a Twitter que ja s'han superat les 1.000 seqüenciacions de genomes covid-19 i, una de les conclusions més recents que se'n poden extreure, tal com va explicar a aquest diari, és que el 95% de les PCR seqüènciades a Girona ja corresponen a la variant Delta. La xifra és superior a la mitjana espanyola, ja que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va afirmar que aquesta soca de la covid-19 és present en el 80% de proves. 

És per això que Brugada va reiterar que el creixement de positius dels darrers mesos es deu a aquest tipus de variant, que és «molt contagiosa» i va tornar a fer una crida a la població que encara no ha rebut cap dosi perquè es vacuni. «Crec que hi ha una part important de la ciutadania a qui no li arriba bé la informació i no és prou conscient de la importància de vacunar-se, és l'única solució per sortir de la pandèmia», va ressaltar. La petició de Brugada s'afegeix a la crida que han fet altres metges, com el president del Col·legi de Metges a Girona, Josep Vilaplana, i que recentment han alertat dels nivells «baixos» de vacunació entre la gent jove. 

D'altra banda, el cardiòleg també va explicar que diversos hospitals dels Estats Units estan notant un increment de pacients pediàtrics per coronavirus-19. De moment, al Trueta encara no s'hi han trobat, però Brugada va recordar que «hem passat de tenir pacients ingressats d'edat avançada a veure'n cada vegada de més joves, la variant delta ha augmentat la transmissió de la covid-19 i si no avancem més ràpidament en la vacunació, els hospitals poden tornar a col·lapsar-se». D'altra banda, el cardiòleg del Trueta també va mostrar preocupació per la possible arribada de noves variants, com l'actual sud-africana, que és molt resistent a les vacunes. «De moment no s'ha detectat cap cas d'aquesta soca a Girona, però cal estar alerta perquè és molt perillosa». 

Restriccions ambigües 

A part de l'incís en les vacunacions, Ramon Brugada va demanar més conscienciació a la ciutadania i coherència al Govern de la Generalitat. «Si posem l'economia i la salut en una balança, des del punt de vista mèdic, està clar per què ens decantem. El que no pot ser és que el Govern imposi restriccions a alguns sectors però, d'altra banda, permeti que mitjans de transport públics com els trens vagin saturats de passatgers», va lamentar, i va afegir que caldria més inversió en aquest sector per evitar aglomeracions. Respecte a la previsió de la tardor, el cardiòleg va recordar que «això no s'ha acabat» i que els indicadors baixaran realment quan la vacunació arribi a tothom. «Obligar tothom a vacunar-s'hi és complicat, però aquelles persones que treballen amb persones vulnerables almenys s'haurien de fer un test diari abans d'entrar a treballar». 

Procés complex 

El procés de seqüenciació es realitza des del laboratori de diagnòstic genètic de cardiologia (Gencardio), situat a les instal·lacions de l'Idibgi. Per a poder seqüènciar el SARS-CoV-2, primer de tot cal amplificar-lo mitjançant la tècnica de PCR, és a dir, fer moltes còpies del material genètic del virus per tenir-ne més quantitat i poder seqüènciar de manera més acurada. Donat que interessa detectar les diferents soques, es fa una ampliació de tot el virus, el que s'anomena seqüenciació completa o de genoma sencer. Amb aquest procés de seqüenciació completa, no només s'identifiquen les soques que existeixen actualment, sinó que també permet detectar-ne de noves. 

Quatre residències de la Regió Sanitària de Gironina tenen casos de coronavirus-19 

Un total de 41 centres residencials de serveis socials al Principat de Catalunya tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents segons informa Drets Socials. En concret, hi ha 30 centres de gent gran; 8 centres per a persones amb discapacitat; 1 centre de salut mental i 2 en altres recursos residencials, com centres d'infància, per persones en risc d'exclusió i d'altres.  

A la Regió Sanitària de Girona n'hi ha tres que estan en situació taronja, és a dir, presenten casos positius però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d'espais de la residència. D'altra banda, n'hi ha una de vermella, això vol dir que tenen casos actius de covid-19, i hi ha aparició de nous casos i un brot en investigació. Cal recordar que el brot del geriàtric de Sant Joan les Fonts (Alta Garrotxa, la Garrotxa, comtat de Besalú) ha causat set defuncions. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Girona 267.51 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 163  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 396  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 361.31 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.74 (l'epidèmia creix si és superior a 1), Sant Joan les Fonts 171.09 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 2 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 6 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 199.6 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.86 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada