dissabte, 18 de setembre del 2021

La ximpanzé Suzie ja es troba a la Fundació Mona

La ximpanzé Suzie 

L'última incorporació al centre de la Fundació Mona 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Riudellots de la Selva (la Selva, comtat de Girona) 18/09/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que la Suzie, una ximpanzé nascuda a mitjan anys 70 del segle passat, es va incorporar ahir divendres a les instal·lacions de la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva (la Selva, comtat de Girona), procedent d'una casa particular a Alacant (Alacantí, País Valencià). 

Segons explica la fundació, va néixer probablement en llibertat, va passar els seus primers anys de vida a Bèlgica i va ser utilitzada en espectacles de circ i en el món de la publicitat. A partir de l'any 1995, els seus propietaris la van traslladar a Alacant amb un altre ximpanzé, el Jimmy, i vivien en gàbies d'una casa particular. El Jimmy va morir fa cinc anys i des de llavors la Suzie estava sola. 

La Fundació Mona en tenia constància des de fa onze anys i no l'ha pogut recuperar fins ara. En aquest cas la ximpanzé "tenia papers i era legal" perquè fins al 1987 encara es permetia la possessió d'animals exòtics declarats. Arriba a Riudellots de la Selva després que els contactes de la Fundació Mona hagin aconseguit convèncer els propietaris que "el millor lloc on viure per a la Suzie és en companyia dels seus congèneres". 

Quan arriben a Riudellots de la Selva, els primats han de passar un període d'adaptació per determinar en quin grup es poden integrar: el procés pot durar de dues setmanes, si és ràpid, fins a cinc anys en casos extrems, en funció del que han patit anteriorment. En els últims 20 anys, la Fundació Mona ha rescatat 32 primats i Suzie és la trenta-tresena. En la majoria dels casos són simis decomissats per l'Estat espanyol que a través de convenis els deixa a entitats com ara la Fundació Mona (n'hi ha dues més a l'Estat espanyol), a canvi d'una dotació d'entre 10.000 i 15.000 euros l'any, que no cobreix ni de lluny els costos de funcionament real de l'entitat. 

Amb la Suzie hi ha avui 16 primats a Riudellots de la Selva, entre ximpanzés i macacos de Barbaria. 

A les instal·lacions de la Fundació Mona les mesures de prevenció de covid-19 han estat tant o més estrictes que a l'exterior  

Un 99% de l'ADN dels ximpanzés és compartit amb els humans i també es poden contagiar de covid-19. Amb alguns agreujants: no se'ls pot fer portar mascareta ni demanar-los de guardar distàncies perquè viuen en grup. A les instal·lacions de la Fundació Mona les mesures de prevenció han estat tant o més estrictes que a l'exterior. La vacunació dels simis no es planteja avui, però no es descarta: Olga Feliu, directora general i fundadora de la Fundació Mona, explica que en una entitat similar de San Diego, als Estats Units, van tenir casos de goril·les positius i ja els han vacunat. A Europa s'està estudiant. A Riudellots no s'ha detectat cap cas de positiu entre els primats.  

Durant el confinament cinc cuidadors es van confinar a les instal·lacions de la Fundació Mona amb sortides mínimes del centre; la majoria eren joves voluntaris d'un programa europeu de solidaritat amb una beca tipus Erasmus. La resta de l'equip feia teletreball i es va dedicar a preparar nous projectes i la fundació no va haver de recórrer a cap ERTO, 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada