dimarts, 24 d’agost del 2021

Pedro Calvo Calvo

Pedro Calvo Calvo

Pedro Calvo Calvo


El 23 d'agost de 2015 es va publicar que "el 23 d'agost de 1908 neix a Jaca (Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Pedro Calvo Calvo. Va créixer en una família confederal, quatre germans seus (Isidro, Andrés, José i Jesús) van militar en la Confederació Nacional del Treball (CNT)". Ara tenim noves dades: va néixer a aquesta ciutat el 24 d'agost de 1908.  

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 24 d'agost de 1908 neix a Xaca (Vall d'Aragó, A Chacetania) l'anarquista i anarcosindicalista Pedro Calvo Calvo 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Primer, el camp de Sètfonts.  El setembre de 1939 fou enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers per treballar en unes mines de Gravan de Borgonya. En 1940 passà als camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda, de Bram i, de bell nou, d'Argelers  

En acabar la guerra treballà de llenyataire (Gorges de Galamús, Arboçols, Coll d'Illes, Canet, Perpinyà, Aireja i altres poblacions 

Instal·lat a Perpinyà, milità en la CNT-AIT a l'Exili de la localitat 

Pedro Calvo Calvo: El 24 d'agost --algunes fonts citen erròniament el 23 d'agost-- de 1908 neix a Xaca (Vall d'Aragó, A Chacetania, Uesca, Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista Pedro Calvo Calvo. El seu pare es deia Francisco Calvo Oras, jornaler, i Franscisca Calvo Oliver. Va créixer en una família confederal, quatre germans seus (Isidro, Andrés, José i Jesús) van militar en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). 

[...] 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Primer, el camp de Sètfonts (Tarn e Garòna, Occitània). El setembre de 1939 fou enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per fer feina en unes mines de Gravan de Borgonya (Bourgogne-Franche-Comté). En 1940 passà als camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), de Bram (Aude, Occitània) i, de bell nou, d'Argelers de la Marenda. Després d'un intent d'enviar-lo a Alemanya per fer treballar obligatori, el juliol de 1941 desertà i ajudà la Resistència.  

En acabar la guerra treballà de llenyataire (Gorges de Galamús, Arboçols, Coll d'Illes, Canet, Perpinyà, Aireja i altres poblacions).  

Instal·lat a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló), milità en la CNT-AIT en l'Exili de la localitat. Després Sindicat d'Oficis Diversos local de la Regional Exterior de la CNT-AIT. 

Trobem col·laboracions seves en Tierra y Libertad i és autor dels llibres Un arrancapinos de la provincia de Huesca (1987), La sociedad liberal y sus contradicciones (1987) i Anexo (necesario) a Un arrancapinos de la provincia de Huesca (1991).  

Pedro Calvo Calvo va morir el 14 de novembre de 1992 a l'Hospital de Perpinyà i fou incinerat al crematori de Canet de Rosselló (Plana de Rosselló, Rosselló). 

Llegiu la seva biografia a:  

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Pedro+Calvo+Calvo]. 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada