dimarts, 24 d’agost del 2021

José Iglesias Paz

José Iglesias Paz

José Iglesias Paz


El 26 d'agost de 2015 "el 26 d'agost de 1916 neix a Lobios (Ourense, Galícia) l'anarquista i anarcosindicalista José Iglesias Paz". Ara tenim més dades: neix a aquesta població el 24 d'agost de 1916. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 24 d'agost de 1916 neix a Lobios (Baixa Limia, Ourense) l'anarquista i anarcosindicalista José Iglesias Paz 

Arran les jornades de «Maig de 1937», s'enfrontà en diverses ocasions als stalinistes que el van intentar assassinar 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. L'any 1942 va ser detingut a Perpinyà, després d'evadir-se dels camps de Sant Cebrià de Rosselló i de la Platja d'Argelers de la Marenda, i enviat a Bordèu enquadrat en el Servei de Treball Obligatori (STO). L'octubre d'aquell any arribà amb tren a Baden-Baden, d'on va ser enviat a Karlsruhe (Baden-Württemberg, Alemanya) per a treballar en una fàbrica de municions 

José Iglesias Paz: El 24 d'agost --algunes fonts citen erròniament el 26 d'agost-- de 1916 neix a Lobios (Baixa Limia, Ourense, Galícia) l'anarquista i anarcosindicalista José Iglesias Paz. Sos pares es deien Martín Iglesias i Carmen Paz. D'infant, ajudà son pare, sastre, en la seva segona activitat de carter del poble. 

[...] 

José Iglesias Paz va morir el 10 de juny de 2006 a l'Hospital Piñor de Barbadás (Comarca Ourense, Ourense, Galícia) i fou enterrat dos dies després al seu poble natal davant nombrosos companys i companyes després d'un discurs d'homenatge retut per Rosa Bassave, secretaria de la CNT de Compostela (Comarca de Santiago de Compostela, A Coruña, Galícia). Deixà inèdites unes notes autobiogràfiques que en part van ser recollides en l'edició italiana del llibre d'Albert Minnig Diario di un voluntario svizzero nella guerra di Spagna (1986). 

Llegiu la seva biografia a: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Jos%C3%A9+Iglesias+Paz]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada