diumenge, 8 d’agost del 2021

Les presons són uns focus de coronavirus-19

Les presons són uns focus de coronavirus-19  

El covid-19 causa 339 baixes laborals entre els funcionaris de presons i al centres penitenciaris del Puig de les Basses i altres centres de reclusió de la demarcació de Girona l'últim any i mig 

A la presó del Puig de les Basses i al Centre Obert de Girona hi ha hagut 62 funcionaris afectats i 82 presos. Mentre que a Montilivi, set treballadors i quatre joves internats 

Fins al 9 de juny ja hi ha havia prop d'un 80% dels funcionaris de presons amb la primera dosi de la vacuna al Puig de les Basses i el dia 10, prop del 40% dels presos ja estaven immunitzats. En canvi amb la segona dosi, els percentatges eren més baixos 

328 presos dels centres penitenciaris de la Generalitat han passat els últims quatre anys pel denominat 'règim especial'  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 08/08/2021.- Llegim al Diari de Girona que fins a 339 funcionaris i funcionàries de presons han hagut d'agafar una baixa laboral derivada de la covid-19 al centre penitenciari del Puig de les Bases, a Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), i altres centres de reclusió de la demarcació de Girona en prop d'un any i mig. Així ho va aclarir la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, a una pregunta de VOX al Parlament de Catalunya. 

El centre penitenciari des d'on hi ha hagut més notificacions és el de la presó del Puig de les Basses, doncs se n'han gestionat 307. La major part són baixes de personal funcionari que treballa a l'interior (240) del centre penitenciari i especialistes en tractaments (38). També s'han tramitant nou baixes del grup de treballadors que pertanyen als serveis socials de l'àmbit penal a Girona-Puig de les Basses. 

La distribució al Centre Obert de Girona és similar, aquí la infecció de covid-19 ha generat 14 baixes laborals, quatre de l'equip directiu i nou de funcionaris de presons.  

Per últim, des del Centre Educatiu Montilivi, a Girona, s'han tramès 17 baixes, vuit corresponents al personal de tractament i nou, a la unitat de convivència del mateix centre. 

155 contagis 

Fins al 19 de maig, els casos d'infecció per covid-19 als centres penitenciaris i els centres educatius desplegats a la demarcació de Girona eren un total de 155. La major part dels casos acumulats corresponen al Puig de les Basses (131), 13 al Centre Obert de Girona i 11 al de Montilivi. Cal destacar que aquí hi ha comptabilitzats tant professionals i presos contagiats. Cal destacar que a la presó del Puig de les Basses i al Centre Obert de Girona hi ha hagut 62 professionals afectats i 82 presos. Mentre que a Montilivi, set treballadors i quatre joves internats. 

Finalment, fins al 9 de juny ja hi ha havia prop d'un 80% dels funcionaris de presons amb la primera dosi de la vacuna al Puig de les Basses i el dia 10, prop del 40% dels presos ja estaven immunitzats. En canvi amb la segona dosi, els percentatges eren més baixos. 

328 presos dels centres penitenciaris de la Generalitat han passat els últims quatre anys pel denominat 'règim especial'  

Segons EMPORDA.INFO, els últims quatre anys, un total de 1.546 presos als centres penitenciaris de la Generalitat de Catalunya han estat classificats en algun moment en primer grau, el més restrictiu del tres que té el reglament penitenciari, 328 dels quals en el denominat 'règim especial', el més dur. Dels més de 1.500 en primer grau, 148 van ser classificats inicialment en aquest règim, i 1.398 ho van ser després d'estar en un grau superior però haver tingut un mal comportament o evolució o per circumstàncies personals. El 5 de maig passat, les presons de la Generalitat de Catalunya tenien 1.683 interns en règim obert o tercer grau, xifra estable durant l'últim any, 6.110 en règim ordinari o segon grau, i 127 en règim de primer grau o tancat. 

Les dades les ha facilitat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en diverses respostes per escrit a preguntes del grup parlamentari de VOX. 

Dels 1.546 presos que han passat pel primer grau, 328 van ser classificats en el règim especial, el de l'article 93 del reglament penitenciari, el més dur dins del primer grau. D'aquests, 35 van ser-hi destinats directament, i 298 ho van ser després de ser regressats al primer grau. Als altres 1.218 en primer grau se'ls va aplicar el règim tancat, una mica més flexible que l'especial, regulat a l'article 94 del reglament penitenciari. D'aquests, 113 van ser inicialment classificats en aquest règim i 1.105 ho van ser posteriorment, després de ser reclassificats pel seu comportament, evolució o altres circumstàncies. 

En segon grau però gaudint del règim de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que permet sortir gairebé cada dia laborable, al maig hi havia 33 interns, cinc dels quals eren a presó per primer cop, amb penes inferiors a 6 anys i amb la quarta part de la pena complerta. Nou d'aquests 33 tenien penes superiors als sis anys. Ciuró recorda que no és un requisit fer un voluntariat per gaudir d'aquest article del reglament. Uns 1.800 presos gaudeixen de permisos ordinaris de manera habitual.La classificació inicial en tercer grau s'aplica, com a prova pilot, al centre obert de Barcelona i al centre obert de Lleida. De moment s'ha proposat per a 23 reclusos, amb penes de 9 mesos a 5 anys de presó, i amb delictes per drogues, trànsit, lesions i econòmics. 

Respecte als presos amb certs beneficis penitenciaris, han passat de 543 l'any 2011, la majoria dels quals a la presó de Lleida i a la de joves, a 1.030 l'any 2020, amb xifres importants també a Mas d'Enric i Puig de les Basses. La immensa majoria de beneficis són notes meritòries, però també hi ha comunicacions especials i extraordinàries addicionals, premis en metàl·lic, reducció de sancions, reduir a la meitat el temps de cancel·lació o redempció extraordinària. 

D'altra banda, en data 11 de maig les presons catalanes acollien tres reclusos per delictes vinculats al terrorisme islamista, als quals s'aplica el protocol de seguiment corresponent. 

Tuberculosi, sarna i polls 

Es van detectar polls a les presons. En concret 19 casos a la presó de Dones de Wad-ras el 2017, més un a Ponent i un altre a Lledoners. 

El 2018 es van detectar 15 casos a Brians 1, onze a Dones, i quatre a Puig de les Basses, entre altres. El 2019 hi va haver deu casos a Brians 1, set a Mas d'Enric i 14 a Dones, entre altres. I el 2020 es van registrar sis casos a Brians 1, cinc a Mas d'enric, quatre a Dones i un a Brians 2. 

Pel que fa als funcionaris de presons, s'han detectat nou casos de sarna des del 2017 i un positiu per tuberculosi, però no contagiós i que no va desenvolupar la malaltia.  

No hi ha cap registre específic per picades de xinxes 

No hi ha cap registre específic per picades de xinxes. Tampoc s'ha detectat cap altre risc infecto-contagiós, a banda de la covid-19, a les presons del Principat de Catalunya els últims quatre anys, ni s'ha registrat cap plaga de rosegadors o insectes.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada