divendres, 6 d’agost del 2021

La Costa Brava entre el covid-19, el turisme, els botellons i els hospitals

La Costa Brava entre el covid-19, el turisme, els botellons i els hospitals  

L'Ajuntament de Palafrugell --municipi que queda fora del toc de queda-- i decideix tancar les platges a la nit, establint un confinament nocturn propi entre les 23 i les 6 hores 

Municipis de la Costa Brava es rebel·len per no poder aplicar el toc de queda i recorden que durant l'estiu la seva població es multiplica per l'arribada de turistes 

Col·lapse hospitalari a la Costa Brava: els hospitals de Palamós, Blanes i Figueres, amb les urgències saturades la setmana passada, van superant la cinquena onada de covid-19 en que No s'havien ingressat tantes persones pacients del virus des de la primera onada 

Un element clau ha estat l'arribada massiva del turisme, amb visitants i segones residències, que ha fet duplicar o triplicar la població a la Costa Brava 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palafrugell/Palamós/Calonge i Sant Antoni (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 06/08/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, l'Ajuntament de Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) tancarà les platges del municipi en un horari que anirà de les 11 de la nit fins a les 6 de la matinada. Aquesta és la mesura que s'ha pres després que el municipi es quedés sense el toc de queda.  

D'aquesta manera un Ban de l'alcalde recull la proposta que té com objectiu d'evitar les aglomeracions de persones a espais públics al llarg d'aquests dies on la temporada turística és més intensa. Segons l'article 14 de l'ordenança de civisme de l'ajuntament de Palafrugell les sancions poden arribar als 900 euros. 

Al mateix temps, s'han instal·lat a totes les platges del municipi uns cartells informatius que informen de l'horari i de la quantitat de les possibles sancions. Des de l'ajuntament també s'espera que tota la gent que visita o resideix al municipi sigui conscient de la necessitat de seguir establint mesures de lluita contra el Covid-19 i interpel·la al seu sentit comú i civisme. 

Aquest serà el primer cap de setmana on Palafrugell es quedarà sense toc de queda nocturn, i serà un cap de setmana amb una alta ocupació a la zona de platges del municipi. Cal destacar que Palafrugell té una població de 23.000 habitants i actualment la triplica degut a ser un municipi amb un marcat caràcter turístic. 

Més control a les platges 

Paral·lelament, amb la intenció d'intensificar la informació i el control a les platges del municipi, l'Ajuntament ha incorporat cinc controladors que estaran a les entrades i sortides de les platges. Ells realitzaran la tasca d'avisar a la gent quan la platja arribi al seu límit d'aforament, i al mateix temps, instal·laran els cartells informatius on s'explicarà que aquella platja en concret ha arribat al seu límit d'aforament. Així mateix l'APP "palafrugell al mòbil" també ofereix informació sobre els aforaments de les platges del municipi. 

Municipis de la Costa Brava es rebel·len per no poder aplicar el toc de queda 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar ahir la pròrroga del toc de queda nocturn durant dues setmanes més per a 176 municipis catalans, dels quals 22 són de les comarques gironines. Tot i que la Generalitat va rebaixar el barem per aplicar el confinament nocturn a localitats que tinguessin una incidència acumulada superior a 250 casos per cada 100.000 habitants, hi ha municipis que reclamen poder executar aquesta mesura tot i no complir els requisits fixats. 

Localitats com Palafrugell, Calonge i Sant Antoni (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), i Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) demanen mantenir el toc de queda durant el pic de la temporada turística. Els alcaldes remarquen que és una eina «fonamental» per evitar aglomeracions, sobretot a les platges. L'Ajuntament de Palafrugell va aprovar ahir un acord de junta de govern per demanar al Procicat que mantingui el confinament nocturn a la població. L'alcalde del municipi, Josep Piferrer (ERC), exposa en un comunicat que la supressió del toc de queda per les dades actuals de transmissió de la covid-19 a la població arriba un 7 d'agost, precisament «en el punt més elevat d'ocupació turística». 

«El nostre municipi té 23.000 habitants però actualment podem arribar el caps de setmana al voltant dels 90.000 i el confinament nocturn ens suposa una eina fonamental que ens facilita la tasca d'evitar grans aglomeracions difícils de controlar a les zones de platja», remarca l'alcalde. Si finalment no es manté el confinament nocturn, l'Ajuntament demanarà suport i reforços policials de la Generalitat per poder controlar les aglomeracions. L'alcalde també destaca que les últimes setmanes la Policia Local ha estat «desbordada» realitzant el control nocturn. I ara tem que es produeixi un «efecte crida» entre tots els que busquen allargar la festa i que es troben en municipis propers on es manté el toc de queda. 

L'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, també tem aquest possible reclam: «Crec que aquesta decisió pot suposar un risc i un efecte crida ja que els municipis més poblats i turístics que llinden amb Calonge i Sant Antoni com són Castell-Platja d'Aro, Palamós i Santa Cristina d'Aro, sí que mantenen el toc de queda». Soler destaca que va fer la petició a la Generalitat però que la van denegar i afirma que «és una decepció». 

Alhora, Begur ja ha notat un augment de gent que passen la nit al municipi, ja que és un dels pocs pobles de Costa Brava que no tenen confinament nocturn. Per això, l'Ajuntament demanarà entrar a la llista de poblacions a qui s'aplica aquesta mesura, tal com recull TV Costa Brava. Malgrat no arribar al mínim dels 5.000 habitants per complir els requisits, el Consistori defensa que la població creix exponencialment a l'estiu degut a les segones residències i els hotels. 

El passat divendres dues patrulles de l'ARRO dels Mossos es van situar de forma dissuasòria de botellons a tocar de la platja de Riells 

També l'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) constata l'efecte crida. Tot i això, l'Ajuntament no té pensat demanar l'aplicació de la mesura, ja que entén que des de la Generalitat «són estrictes perquè és una norma avalada pel TSJC i, si comencen a aplicar excepcions, es posa en risc aquesta norma», diu l'alcalde, Víctor Puga (PSC). Així, l'alcalde reconeix que «es necessiten més Mossos» pel control nocturn, perquè ara mateix «no tenim prou efectius per evitar» els «botellons». «El que em preocupa» diu, «és que es vegi la possibilitat de fer sempre, quan tot això acabi, i amb total impunitat» aquestes festes a les platges del municipi. Així, el Consistori ha demanat més efectius policials de la Generalitat, i el passat divendres dues patrulles de l'ARRO es van situar de forma dissuasòria a tocar de la platja de Riells, un dels punts més problemàtics. La resta del cap de setmana la pluja no va fer necessària la vigilància. 

Els hospitals de Palamós, Blanes i Figueres, amb les urgències saturades la setmana passada 

Llegim al diari El Punt Avui que els hospitals de les zones turístiques, a la Costa Brava, com ara Palamós (Gavarres mar, Baix Empordà, comtat de Girona) i Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), i també el de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), han viscut l'última setmana un col·lapse als serveis d'urgències. Aquesta ha estat una situació inèdita que no es donava des de la primera onda de covid-19. 

Tot plegat un escenari que podria ben bé qualificar-se com el d'una tempesta sanitària perfecta, que ha tingut com a element diferenciador l'arribada massiva d'estiuejants i segones residències. Només a Palafrugell es passa a l'estiu de 23.000 habitants a 90.000. La temporada s'ha vist, doncs, colpejada durament per l'arribada d'una no prevista cinquena onada extremadament contagiosa, la irrupció del risc per a les dones embarassades no vacunades i tot això amb un sector de la població --com seria el de la joventut-- pendents de completar el cicle de vacunació. Les dades parlen per si mateixes: a Palamós la setmana passada, i en els moments més durs de tensió sanitària, es va arribar als 58 persones com a pacients, ahir n'eren 21. 

Un cop superat el pic del cap de setmana, la situació ha millorat i ja s'estan donant més altes que ingressos. Amb tot, els responsables dels centres reflexionen sobre el que han viscut i destaquen la inquietud davant l'arribada massiva de pacients a urgències. Albert de Luis, director mèdic de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, explica que els dies 24 i 25 de juliol van ser crítics. Les persones malaltes van portar al límit urgències, es va haver d'habilitar una planta sencera de malalts covid-19, els quals representaven la meitat de les ingressades. Tot això anul·lant cirurgies i coordinant-s'hi amb els hospitals Josep Trueta i Santa Caterina per derivar casos crítics a les UCI. "Ara estem en una situació molt millor --explica De Luis--. Un alleujament que ja es va començar a donar el cap de setmana passat. Ara ja tenim menys ingressos i més altes". A l'Hospital de Blanes ahir es van registrar 11 ingressos i 21 altes, una de les quals va ser un trasllat a un altre centre, una era la d'un pacient que ja es va negativitzar i hi va haver una defunció. 

A l'Alt Empordà es manté la tendència a la millora tot sortint lentament d'una sisena onada --si es té compte l'episodi del juliol de l'any passat---. Segons explica Martí Masferrer, director gerent de la Fundació Salut Empordà, la corba s'ha estabilitzat. "És com si estiguéssim en un altiplà. Ara tenim 30 malalts covid, dels quals 26 són a l'hospital, tres estan monitoritzats, un el tenim al sociosanitari i els professionals infectats són 9", destaca, tot afegint-hi: "Aquesta situació era molt pitjor el 28 de juliol amb 44 malalts diagnosticats, 5 a urgències. La prioritat és, doncs, tenir llits." 

Segons explica Anna Ribera, directora assistencial dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (Ssibe), el fet que aquests pacients es quedessin a urgències limitava l'espai per continuar visitant altres usuaris que anaven arribant. Per això es van obrir cinc llits més a la planta d'aïllament i es van derivar pacients no Covid de Palamós Gent Gran a la Clínica Onyar, un fet que va permetre a l'hospital derivar malalts al sociosanitari del Ssibe. Una situació agreujada per la falta de personal, en part perquè s'estan mantenint els torns de vacances d'estiu per evitar l'esgotament del personal sanitari. 

En aquest difícil escenari es tenia el suport de l'Hospital d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú), que es va oferir a rebre pacients i, fins i tot, a obrir una planta sencera si fos necessari. Ribera detalla que la setmana del 19 al 24 de juliol es van ingressar 134 persones pacients a l'Hospital de Palamós, dels quals 43 (32%) eren infectats per covid-19. "És important remarcar que no s'havien ingressat tants pacients covid en una setmana des de la primera onada". 

Ahir a l'Hospital de Palamós hi havia 84 persones hospitalitzades, de les quals 21 eren covid-10, 4 estaven a la UCIM i 22 professionals havien donat positiu. 

La directora assistencial dels Serveis Integrats de Salut del Baix Empordà, Anna Ribera, explica que aquest cap de setmana passat la previsió era patir amb persones pacients semicrítiques, aquelles que requereixen intubació. La situació no va ser, finalment, tan extrema, però la tensió a urgències va ser altíssima. 

El confinament nocturn, "un instrument necessari" 

Si els hospitals són l'epicentre on es viuen amb més intensitat les onades de la pandèmia de covid-19. Els Ajuntaments, per la seva part, prenen mesures per evitar-ne la propagació; ja sigui tancant platges quan se supera l'aforament, o bé, com és el cas de Castell-Platja d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), demanant que es mantingui el confinament nocturn. Aquest és el camí que han seguit Palafrugell i Calonge i Sant Antoni (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona). Tots dos municipis volen que se'ls mantingui el confinament, com va aconseguir finalment Castell-Platja d'Aro. 

L'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, considera que no mantenir el confinament "posa en risc el control de la propagació de la covid al municipi, i pot suposar un risc i un efecte crida, ja que els municipis més poblats i turístics que fiten amb Calonge i Sant Antoni, com són Castell-Platja d'Aro, Palamós i Santa Cristina d'Aro, sí que mantenen el toc de queda". Soler hi ha afegit que "és una decepció que la Generalitat no hagi fet cas de la nostra petició, si bé vull agrair l'atenció rebuda de la delegada del Govern a Girona".  

Per la seva part, l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, diu que "aquesta mesura ens arriba un 7 d'agost quan estem en el punt més elevat d'ocupació turística". Per Piferrer, el confinament nocturn "suposa una eina fonamental, un instrument necessari que ens facilita la tasca d'evitar grans aglomeracions difícils de controlar a les zones de platja. Deixar-nos sense aquesta mesura ens crearà grans dificultats de control". Amb aquests arguments Palafrugell demana que se li mantingui el confinament quinze dies més. 

Índex del risc de rebrot de covid-19: Calonge i Sant Antoni: 488.34 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 31 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 90 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 676.16 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.72 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palafrugell: 367.51 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 46 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 150 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 513.62  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.72 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Begur: 261.96 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 9 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 21  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 484.08 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.54 (l'epidèmia creix si és superior a 1). L'Escala; 515.47 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 14 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 29 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 280.49  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.84 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palamós: 495.16 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 66  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 182  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 876.61 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.56 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Santa Cristina d'Aro: 332.3 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 11 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 34 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 536.09  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.62 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Castell-Platja d'Aro: 501.46 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 37 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 77 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 635.36 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.79 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Blanes: 615.21 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 147 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 363 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 794.3  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.77 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Figueres: 717.67 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 206  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 457  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 876.67 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.82 (l'epidèmia creix si és superior a 1).   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada