divendres, 6 d’agost del 2021

Salvador Sarrau Español

Salvador Sarrau Español

Salvador Sarrau Español


El 28 de juliol de 2016 es va publicar que "el 28 de juliol de 1987 mor a Tolosa de Llenguadoc l'anarquista i anarcosindicalista Salvador Sarrau Español.  Havia nascut en 1906 a Fraga (Baix Cinca)." Ara sabem que havia nascut el 6 d'agost de 1906 a Fraga.  

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 6 d'agost de 1905 neix a Fraga (Baix Cinca) l'anarquista i anarcosindicalista Salvador Sarrau Español 

Destacat militant de la CNT-AIT a Barcelona, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració del Barcarès i d'Agde, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Sota l'Ocupació nazi alemanya milità a Fumèl (Òlt e Garona) i posteriorment retornà al Principat de Catalunya, on formà part de grups clandestins antifranquistes. 

Acabà establint-se a Tolosa de Llenguadoc. En 1951 fou membre de la Comissió de Relacions de la FAI en l'Exili i en 1970 secretari d'Organització de la CNT-AIT a l'Alt Garona-Gers 

Salvador Sarrau Español: El 6 d'agost de 1905 neix a Fraga (Baix Cinca, Franja de Ponent) l'anarquista i anarcosindicalista Salvador Sarrau Español. El seu pare es deia Isidro Sarrau Larroya, pagès, i la seva mare, Eugenia Español Mesalles. 

Emigrà molt jove a Barcelona, on es guanyava la vida com a forner i estava afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). 

Durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera s'exilià a l'Argentina, on milità en la Federació Obrera Regional Argentina (FORA). En 1930 la dictadura del general José Félix Uriburu l'empresonà i dos anys després fou expulsat. 

De vell nou a Barcelona, fou un destacat militant de la Secció de Forners del Sindicat de l'Alimentació de la CNT-AIT i fou membre de la Comissió de Defensa Confederal de la Federació Local de la CNT-AIT de Barcelona. 

Participà activament en els jornades de resposta contra el cop militar franquista de juliol de 1936 i fou especialment actiu durant el procés revolucionari col·lectivista autogestionari. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració del Barcarès (la Costa Salanquesa, la Salanca, Rosselló) i d'Agde (Erau, Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. El  mateix  any el seu germà Antonio Sarrau Español, també militant anarquista, fou afusellat pels elements militars franquistes. 

Sota l'Ocupació nazi alemanya milità a Fumèl (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània) i posteriorment retornà al Principat de Catalunya, on formà part de grups clandestins antifranquistes. 

Acabà establint-se a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). En 1951 fou membre de la Comissió de Relacions de la Federació Anarquista Ibèrica en l'Exili (FAI) i en 1970 secretari d'Organització de la CNT-AIT a l'Alt Garona-Gers.  

Durant anys, cada setmana junt amb altres companys i companyes cenetistes preparava els enviaments per correu del setmanari Espoir, des de la seu del Secretariat Intercontinental de la CNT-AIT en l'Exili, a la rue Belfort de Tolosa de Llenguadoc. Els darrers anys de la seva vida milità en Regional Exterior de la CNT-AIT en l'Exili.  

Fou l'oncle del destacat militant anarquista Liberto Sarrau Royes.  

Salvador Sarrau Español va morir el 28 de juliol de 1987 a la Clínica du Parc de Tolosa de Llenguadoc. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada