diumenge, 22 d’agost del 2021

Fabriciano Manuel Carrasco Moreno

Necrològicca de Manuel Carrasco Moreno apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 20 de desembre de 1983

Necrològicca de Manuel Carrasco Moreno apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 20 de desembre de 1983



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 22 d'agost de 1895 neix a Establés (Molina-Alto Tajo) l'anarquista i anarcosindicalista Fabriciano Manuel Carrasco Moreno 

L'octubre de 1936 va ser nomenat, en nom de la CNT-AIT, conseller de Treball i Obres Públiques del Consell Municipal de Reus 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier   

Manuel Carrasco Moreno: El 22 d'agost de 1895 neix a Establés (Molina-Alto Tajo, Guadalajara, Castella la Nova) l'anarquista i anarcosindicalista Fabriciano Manuel Carrasco Moreno. El seu pare es deia Juan Carrasco i la seva mare, Paula Moreno.  

Per la seva militància, durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera s'hagué de refugiar a l'hexàgon francès.  

En 1925 era membre del grup anarquista «Voluntad» de Drancy (Seine-Saint-Denis, Illa de França), que en 1927 s'adherí a la recent fundada Federació Anarquista Ibèrica (FAI). Aquest grup era fundat per Ángel Calvo, Manuel Estrada, Pelayo López i Heriberto Ramos (Juan Robles y Robles), entre d'altres.  

En 1929 participà, des de Drancy, en la Subscripció Pro Presos organitzada per La Revista Blanca.  

En aquesta època vivia amb Ángel Calvo al número 17 del carrer Jules Verne de Drancy.  

En 1932 va ser expulsat de territori francès i s'instal·là a Reus (Baix Camp), on amb quatre germans fundà una col·lectivitat agrícola, coneguda com Mas dels Francesos.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 entrà a formar part del Comitè Revolucionari de Reus i l'octubre de 1936 va ser nomenat, en nom de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), conseller de Treball i Obres Públiques del Consell Municipal de Reus.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità a Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània). A començament de 1948 va ser nomenat comptable de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili del barri marsellès de Saint-Henri.  

Al final dels seus dies, militant en la Regional Exterior de la CNT-AIT,  s'instal·là a la Residència «La Farandole» de Sieisforns de Mar (Var, Provença, Occitània). La seva companya fou Florentina Moreno.  

Manuel Carrasco Moreno va morir el 23 d'octubre de 1983 a La Sanha (Aglomeració de Toló, Var, Provença, Occitània) --algunes fonts citen erròniament Sieisforns de Mar--.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada