dissabte, 14 d’agost del 2021

Elvira Antònia Rosa Gamisans Fainé

Notícia necrològica sobre Elvira Gamisans Fainé apareguda en el periodic parisenc "Frente Libertario" de juny de 1976

Notícia necrològica sobre Elvira Gamisans Fainé apareguda en el periodic parisenc Frente Libertario de juny de 1976


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 14 d'agost de 1899 neix a Castellbell i el Vilar (Bages) l'anarcosindicalista Elvira Antònia Rosa Gamisans Fainé 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí amb els seus infants camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Tot seguit, amb els seus infants, van ser reenviats a l'Espanya franquista per les autoritats franceses. Posteriorment aconseguir passar amb el seu fill Emili el Pirineu clandestinament i reunir-se amb el seu company,  Josep Rosell Solé, a Le Havre (Seine-Maritime)  

Elvira Gamisans Fainé:  El 14 d'agost de 1899 neix a Castellbell i el Vilar (Bages) --algunes fonts citen erròniament Sant Cristòfol de la Vall (Pallars Jussà)-- l'anarcosindicalista Elvira Antònia Rosa Gamisans Fainé --algunes fonts citen erròniament el primer llinatge com Camisan --. El seu pare es deia Cristòfol Gamisans i la seva Coloma Fainé. Era companya del militant anarquista i anarcosindicalista Josep Rosell Solé.  

Treballava a Manresa (Bages) i militava en la  Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí amb els seus infants camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Tot seguit, amb els seus infants, van ser reenviats a l'Espanya franquista per les autoritats franceses. 

Posteriorment aconseguir passar amb el seu fill Emili el Pirineu clandestinament i reunir-se amb el seu company a Le Havre (Seine-Maritime, Alta Normandia).  

Ambdós militaren en la CNT-AIT en l'Exili.  

Elvira Gamisans Fainé va morir el 2 d'octubre de 1975 a l'Hospital Flaubert de Le Havre.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada