dissabte, 14 d’agost del 2021

Els botellons, en temps de covid-19, no tenen aturador a la Costa Brava Centre i prevencions d'incendis forestal arreu

El Govern de la Generalitat amplia a 53 nous municipis el nivell 3 del Pla Alfa i tanca el Paratge de l'Albera i del massís del Montgrí El 35% dels municipis catalans, un total de 333, estaran en màxima alerta d'incendis forestals 

Botellons a Mont-ras: «Són quatre 'pijos' eixelebrats de Barcelona, que es pensen que són els amos de tot» 

Els botellons, en temps de covid-19, no tenen aturador a la Costa Brava Centre i es mantenen especialment calents en aquells municipis que han quedat fora de la llista on és vigent el confinament nocturn  

Els Ajuntaments de Palafrugell i de l'Escala, forçats a tancar espais pels botellons 

El de Calonge intensifica el reforç policial el cap de setmana 

El de Palafrugell amplia la prohibició de nit a tots els espais públics i el de l'Escala finalment es prohibeix l'accés a totes les platges del terme municipals 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) 14/08/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Govern de la Generalitat ha decidit ampliar en 53 municipis més el nivell 3 del Pla Alfa, que fins ara estava actiu a 280 poblacions de Catalunya. Concretament, el 35% dels municipis catalans (un total de 333) estaran en alerta màxima d'incendis forestals. 

Després de tres dies d'un dels episodis amb més risc d'incendi forestal des de l'any 2003, la previsió indica que dissabte s'incrementaran encara més les temperatures que, combinades amb l'entrada de vent, augmentaran les zones amb un perill molt alt o extrem d'incendi forestal. 

Per això, els Agents Rurals tancaran els accessos al Paratge Natural de l'Albera i al massís del Montgrí, que s'afegiran als cinc espais naturals protegits des de dimecres. 

Es tracta del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, la Serra del Montsec, els espais naturals protegits de la Baronia de Rialb, el Parc Natural de la Serra de Montsant i l'Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar. 

Així mateix, s'ha limitat la circulació motoritzada al medi natural a tots els municipis on és actiu el nivell 3 del Pla Alfa, s'han clausurat les àrees d'esbarjos i molts aparcaments d'accés a espais naturals resten tancats per tal d'evitar l'afluència de persones. 

Evitar les activitats al medi natural 

Per tal de minimitzar el risc, des de la Generalitat de Catalunya es demana a tota la ciutadania que eviti visitar i fer activitats el medi natural durant els dies que duri aquest episodi de perill d'incendi forestal. Per això es fa una crida a extremar la prudència i evitar qualsevol activitat que pugui comportar risc. 

El 90% dels incendis forestals són conseqüència de l'activitat humana, sigui per imprudències o per accidents. Des de l'1 de gener de 2021 les negligències han representat el 46% del total d'incendis forestals que hi ha hagut a Catalunya. 

Botellots a Mont-ras: «Són quatre 'pijos' eixelebrats de Barcelona, que es pensen que són els amos de tot»  

Llegim al Diari de Girona que «són quatre 'pijos' eixelebrats de Barcelona, que es pensen que són els amos de tot». Així descrivia l'alcaldessa de Mont-ras (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), Vanessa Peiró, el perfil dels assistents als «botellons» a la nit a la seva població.  

Segons informava Toni Sust a El Periódico, Peiró es queixa que aquests grups no respecten res, i que troba a faltar més controls d'alcoholèmia.  

Davant de les festes nocturnes perpetrades per visitants amb un alt poder adquisitiu, l'alcaldesssa manifestava que tem que les veïnes i els veïns, farts de no poder dormir, «s'acabin prenent la justícia per la seva mà» davant els molestos visitants, de qui afirma: «Van amb cotxes d'alta gamma». 

«Botellon» a la matinada 

Mont-ras no és l'únic poble que es veu incapaç de combatre les festes nocturnes al carrer, que comencen un cop els bars han tancat en aquells municipis on no hi ha toc de queda.  

Tal com informa Toni Sust, joves carregats amb ampolles d'alcohol es reunien dijous a la nit al pàrquing de la discoteca Costa Este de Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona). Sota l'atenta mirada dels Mossos, agafaven els cotxes i molts d'ells, es dirigien a algun racó del municipi o dels pobles del voltant per seguir escoltant música, xerrant i bevent. 

Alguns van triar el camí de ronda de Calella a Llafranc, altres, el passeig de Sant Antoni, on un parell de grups de joves compartien alcohol. Una presència reduïda. Altres, van anar a les platges, tot i que estigui prohibit.  

Municipis com Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona), amb tantes platges i tan sols quatre agents per una població amb 25.000 persones a l'estiu no poden vigilar que ningú se salti les normes. És inviable, tal com diu l'alcaldessa. 

Ajuntaments de la Costa Brava forçats a tancar espais pels botellons 

Llegim al diari El Punt Avui que els botellons, en temps de covid-19, no tenen aturador a la Costa Brava Centre i es mantenen especialment calents en aquells municipis que han quedat fora de la llista on és vigent el confinament nocturn. Una situació que ha forçat els Ajuntaments a prendre més mesures i més contundents. A Palafrugell, on és vigent la prohibició d'accedir a les platges amb sancions de fins a 900 euros, s'ha optat ara per tancar parcs públics, camps i zones boscoses. També s'han fixat sancions d'un mínim de 200 euros.  

A l'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), un altre punt calent, especialment a la platja de Riells --quan hi havia confinament nocturn a Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) i Torroella de Montgrí--, ara també s'opta per prohibir-hi l'accés de les 11 de la nit a les 6 de la matinada. 

L'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, tot i la mesura, es mostra relativament optimista: "Continuem sent tan persuasius com podem. Es tracta de no abaixar la guàrdia. No podem controlar el cent per cent, però no és tan greu com els primers dies." Per tenir una idea de la magnitud, el cap de setmana passat, només en una sola nit, es van dispersar més d'un miler de persones en diferents botellons, amb grups que anaven de 150 a 500 joves. 

A l'Escala i Empúries, l'alcalde, Víctor Puga, explica que des de l'Ajuntament no ha sol·licitat el confinament nocturn però demana ajuda: "Demanem ajuda per resoldre una situació que és perillosa, sobretot per una qüestió de salut pública. El toc de queda és l'última mesura a adoptar, però només si no hi ha alternativa i si estiguéssim parlant encara de col·lapse als hospitals. El que és evident és que no podem no actuar davant la situació de descontrol que vivim". 

A Calonge i Sant Antoni (Gavarres mar, Baix Empordà, comtat de Girona), des de l'Ajuntament, el seu alcalde, Jordi Soler, explica que s'ha optat per reforçar el nombre d'efectius policials, especialment els caps de setmana. Soler, que es va mostrar molt crític pel fet de no poder estar dins la llista de municipis amb confinament nocturn, segueix reivindicant aquesta mesura per poder tenir eines efectives. 

El confinament nocturn, una solució 

L'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, ha estat dels més bel·ligerants a l'hora de reclamar el confinament nocturn per al seu municipi. Soler recorda que "el primer cap de setmana sense confinament nocturn es va viure una situació molt complicada, especialment a les platges". L'alcalde assegura: "Mai havíem viscut una situació com aquesta en un municipi de turisme familiar, tranquil, i la situació ha causat moltes molèsties a les persones que ens visiten per fer unes vacances tranquil·les." 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, les mesures que han emprès els Ajuntaments de la Costa Brava sense confinament per lluitar contra els botellons en temps de covid-19 han aconseguit reduir-los. Si més no, aquesta primera nit d'un cap de setmana que fa témer, sobretot, l'efecte crida. Sí que hi ha hagut concentracions de joves fumant i bevent al carrer o en finques rústiques, però no han estat tan massives com les de les últimes nits. 

Al Baix Empordà, a Calonge, la policia ha hagut de dispersar grups d'un centenar de persones que, a partir de les dues de la matinada, s'havien concentrat a la zona de platja i del passeig de Sant Antoni. Aquí els agents han fet vuit identificacions i s'han interposat quatre denúncies (per molèsties, desobediències o negatives a identificar-se). Només per fer-se'n una idea del soroll que han generat, l'Ajuntament explica que aquesta matinada la Policia Local ha rebut unes 120 trucades per queixes dels veïns. 

A Palafrugell, on al tancament de platges el consistori hi ha sumat també el de parcs, finques rústiques i zones properes a boscos, la policia ha avortat un botellon al paratge Boet. Aquí va ser on la matinada de dilluns van arribar a concentrar-s'hi fins a 500 joves. 

Cap a les tres de la matinada, les patrulles han localitzat vuit vehicles al paratge. S'han denunciat tots els joves que hi havia i, a més, un d'ells també ha donat positiu per alcoholèmia. "Estem fent vigilància a diferents zones específiques per evitar macrobotellons; és més fàcil actuar quan hi ha una desena de vehicles que no pas quan ja s'han aplegat centenars de persones", diu el sergent de la policia local David Fernández. 

Mont-ras, l'Ajuntament s'ha vist forçat a instal·lar tanques de formigó als dos aparcaments del poble on aquests darrers dies es feien botellons. N'hi ha al que es troba situat darrere l'Ajuntament i també al del cementiri. "Els qui es concentraven es dedicaven a voltar per diferents zones del poble; ens hem vist obligats a posar aquestes tanques, però és trist que haguem de prendre aquesta mesura en ple mes d'agost", diu l'alcaldessa, Vanessa Peiró. 

A la zona que hi ha a prop de la urbanització Can Burjats, aquest migdia encara eren evidents les restes del botellon d'aquesta matinada. Aquí, els veïns han instal·lat cartells alertant que s'avisa la Policia Local. I hi ha propietaris de finques rústiques que, fins i tot, han cavat recs al voltant dels camps per impedir que els joves hi entrin amb els cotxes. 

"Fa basarda la quantitat de gots, ampolles, vidres trencats i burilles que t'hi trobes", diu l'alcaldessa. Vanessa Peiró també explica que aquests llocs estan a tocar de les Gavarres, i critica que els qui fan botellons no tinguin "cap mena de respecte per res" quan s'està "en risc d'incendi màxim". 

Peiró diu que pobles petits com el seu que no tenen confinament es troben "desemparats", però també admet que aquells que sí tenen Policia Local, i on no s'aplica el confinament, els agents van "desbordats". 

A Mont-ras i Regencós 

La pressió policial a Palafrugell, això sí, ha fet que els botellons es desplacessin a municipis del voltant. N'hi ha hagut al municipi veí de Mont-ras (a la zona de la urbanització Can Burjats) i també a Regencós (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) i al paratge de Torre Simona. 

A l'Escala i Empúries, on l'Ajuntament ha prohibit l'accés a les platges, la pressió policial entre agents locals i Mossos d'Esquadra ha evitat que hi hagués botellons a la zona de Riells (que era la que més preocupava). Quan han tancat els bars, els joves s'han concentrat a la Plaça de l'Univers, a Riells, però la presència policial --hi havia furgons dels ARRO-- ha evitat que la situació anés a més. Sí que els agents han hagut de dispersar, però, alguns grups que feien la festa carrers més interiors del municipi. 

Ampliar el toc de queda 

"Tenir municipis confinats de matinada i altres que no fa que hi hagi desigualtats, perquè els primers reben moltíssima gent que ve de llocs on sí hi ha toc de queda", explica el president de l'Associació de Caps de Policies Locals de les comarques gironines, l'inspector David Puertas. Ell també és qui comanda la Policia Local de Palafrugell, un municipi on el toc de queda va decaure a principis d'agost. 

Als botellons les mesures de seguretat contra la pandèmia de covid-19 brillen per la seva absència 

Precisament per això, Puertas també sap de què parla. Perquè als botellons que s'han fet a Palafrugell (algun, amb 500 persones) la policia ha identificat joves que venien de Platja d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) o Girona (Gironès, comtat de Girona), però també de molt més enllà, com ara de Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d'Osona) o Manresa (Bages, comtat de Manresa). 

"Comencen la festa en un lloc i no els fa res fer quilòmetres per acabar-la en un altre; i tot això, amb el risc que comporta", diu l'inspector. No tan sols perquè els joves després agafen el cotxe per tornar-se'n a casa, sinó també perquè als botellons les mesures de seguretat contra la covid-19 "brillen per la seva absència", subratlla David Puertas. 

El toc de queda, arreu 

El cap de l'associació de policies locals creu que caldria mirar més enllà dels termes municipals a l'hora d'aplicar el toc de queda. Perquè sinó "els joves agafen els cotxes" i salten al poble del costat, o a aquell altre que no té confinament nocturn, per fer-hi botellons. 

Per això, Puertas diu que s'hauria de tenir en compte "l'afectació" que la mesura suposa en una determinada àrea i aplicar-hi un criteri homogeni per evitar efectes crida. I en el cas de la Costa Brava, les policies locals reclamen que el toc de queda s'estengui arreu fins que hagi passat el gruix de l'estiu. 

"Policialment és allò que ens aniria millor i ens facilitaria la feina", diu l'inspector. "El toc de queda ens ajuda molt a fer que es compleixin les normes i a intentar evitar la propagació del virus", concreta David Puertas. 

"Sabem que a la gent li provoca molèsties, perquè va en contra dels seus drets, però ara mateix la prioritat i l'interès general és posar fre a la pandèmia", hi afegeix el cap de l'associació de policies locals. "Tenir tots toc de queda ens facilitaria la feina i evitaria que en aquells llocs a on ara mateix no hi ha confinament, les plantilles de les policies locals no estiguessin tan tensionades", concreta l'inspector. 

David Puertas, però, també és conscient que el toc de queda ha de rebre l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I que a l'hora d'adoptar les mesures per prevenir el virus, la guia l'han de fixar "els criteris sanitaris". 

La Festa Major Petita de Blanes amb canvis i limitacions sanitàries per la pandèmia de covid-19   

Llegim al web de l'Ajuntament de Blanes [https://www.blanes.cat/docweb/2021-08-13-festa] que per segon any consecutiu, les mesures de contenció de la pandèmia de covid-19 han fet modificar sensiblement tant el contingut com el continent dels actes que habitualment se celebren a Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) amb motiu de la Festa Major Petita. Tindrà lloc del 20 al 22 d'agost, de divendres a diumenge, i inclourà activitats pensades per cobrir un gran ventall de gustos lúdico-musicals i d'entreteniment, així com d'edats dels blanencs i blanenques i dels nombrosos visitants que escullen Blanes. 

Estrena d'una nova ubicació: la Plaça dels Països Catalans 

Una de les principals novetats de la Festa Major Petita dels Copatrons 2021 és la ubicació on s'allotjaran gairebé totes les activitats, llevat de les dues més institucionals, que ja tenen un emplaçament lligat directament amb la temàtica de què es tracta. La nova ubicació és la Plaça dels Països Catalans, un espai creat fa menys d'una dècada, situat arran de mar, i al costat d'una de les principals vies d'entrada al municipi. 

La nova ubicació dels actes de la Festa Major Petita dels Copatrons 2021, la Plaça dels Països Catalans, ha canviat sensiblement el lloc on habitualment se situa l'escenari, que estarà davant la font ornamental que corona aquest vial. Amb capacitat per allotjar unes 200 localitats, tal com ja s'ha vingut fent des de fa més d'un any, l'aforament serà limitat en seguiment de les mesures covid-19. 

Per aquest motiu, caldrà fer reserva prèvia d'entrades, que es podran començar a demanar gratuïtament a partir d'aquest proper dilluns, 16 d'agost, a través del portal [https://www.entrapolis.com/ca/]. Hi haurà un únic control d'accés que també vetllarà pel compliment de les mesures de prevenció del coronavirus-19, i es repartirà gel hidroalcohòlic a l'entrada del recinte, on caldrà dur la preceptiva mascareta, així com mantenir la distància de seguretat. 

Índex avui de risc de rebrot de covid-19: Roses 284.95 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 32  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 59  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 281.33 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.01 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Torroella de Montgrí i l'Estartit 794.57 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 35 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 81 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 644.05 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.23 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palafrugell 269.08 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 28 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 69 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 274.22  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.98 (l'epidèmia creix si és superior a 1). L'Escala i Empúries 394.19 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 20 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 34 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 299.84 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.31 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Mont-ras 0 (Molt baix) Begur 327.57 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 4 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 11 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 229.3  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Calonge i Sant Antoni 197.96 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 11 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 33 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 261.45 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.76 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Regencós 0 (Molt baix). Blanes 335.53 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 77 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 201 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 448.4 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.75 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada