dijous, 19 d’agost del 2021

El 9,9% de les residències de gent gran de les comarques gironines tenen casos actius de covid-19

El 9,9% de les residències de gent gran de les comarques gironines tenen casos actius de covid-19 

El TSJC impedeix la continuïtat o inici del toc de queda a cap municipi de l'Alt Empordà. Només autoritza mantenir la mesura en 19 dels 148 municipis catalans que demanava el Govern de la Genealitat 

L'Ajuntament de Llançà continua frenant els botellons. El dimarts es van produir un parell de botellons a la Farella i a la zona del pavelló 

Almenys set botellons, rave i festes privades en una nit a les comarques gironines, com una rave a la Selva de Mar i un botellon multitudinari al terme de Mont-ras 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 19/08/2021.- Llegim al Diari de Girona que el 9,9% dels 111 centres residencials de gent gran a les comarques gironines tenen casos actius de coronavirus-19. En concret, són 11 els centres amb persones de les residents amb casos positius, dels quals 2 (l'1,8% del total, es troben en color taronja, que significa que el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorialització i aïllament d'espais de la residència, mentre que 9 es troben en vermell, és a dir, amb casos actius, aparició de nous positius i brot en investigació. Alhora, el 90,1% dels centres, en total 100, estan en color verd, sense cap resident contagiat. 

A nivell del Principat de Catalunya, un total de 111 centres residencials de serveis socials tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 87 centres de gent gran; 15 centres per a persones amb discapacitat; 1 centre de salut mental i 8 en altres recursos residencials, com centres d'infància, per a persones en risc d'exclusió i d'altres. 

Segons la tipologia del centre, a les residències de gent gran hi ha 339 casos actius (un 0,7% dels residents) en 87 residències i 330 professionals afectats (un 0,9% del total). Als centres per a persones amb discapacitat hi ha 46 casos actius entre els residents (un 0,7% del total) en 15 residències i 50 professionals (un 0,7% respecte al total). Pel que fa als centres residencials de persones amb problemàtica social derivada de salut mental hi ha 1 cas actiu de residents (un 0,1% del total) en 1 residència i 6 professionals afectats (un 0,9%). 

El 96'7% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades en primera dosi i el 95,7% tenen la pauta completa. Pel que fa als treballadors i treballadores, un 90,8% han rebut la primera dosi i un 89,2%, la pauta completa. La darrera setmana, del 6 al 12 d'agost, s'han fet 14.838 proves PCR i 1.828 tests d'antígens a les persones que viuen a les residències del Principat de Catalunya. Un 2,56% de les proves fetes han resultat positives. 

El TSJC impedeix la continuïtat o inici del toc de queda a cap municipi de l'Alt Empordà 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) només autoritza mantenir el toc de queda en 19 dels 148 municipis catalans que demanava el Govern de la Generalitat. Després de deliberar sobre la petició de pròrroga de les mesures anticovid, la sala Contenciós - Administrativa ha optat per mantenir les limitacions de moviment entre la 1 i les 6 hores als municipis d'Alcarràs (Segrià), Amposta (Montsià), Arenys de Munt (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona), Badia del Vallès (Vallès Occidental), Balaguer (la Noguera), Banyoles (Pla de l'Estany, comtat de Besalú), Calafell (Baix Penedès), Celrà (Baix Ter/Gavarres, Gironès, comtat de Girona), Cervelló (Baix Llobregat), Gelida (Alt Penedès), Manlleu (Osona, comtat d'Osona), Martorell (Montserratí, Baix Llobregat Nord), Montblanc (la Conca de Barberà), Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre), Palafolls (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona), Salt (Gironès, comtat de Girona), Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona) i Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries). En aquest sentit, el tribunal fixa com a criteri tenir una incidència acumulada en els darrers set dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants. 

Paral·lelament, avala mantenir la limitació de 10 persones en reunions familiars i socials, així com la limitació del 70% del aforament en actes religiosos a tot el territori del Principat de Catalunya. 

L'Ajuntament de Llançà continua frenant els botellons 

Llegim al Diari de Girona l'Ajuntament de Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) espera poder frenar les festes nocturnes al carrer i des dels Mossos d'Esquadra els han informat que reforçaran la vigilància. La nit de dimarts es van produir botellons a la Farella i la zona del pavelló, tot i que amb menys presència de joves que durant el cap de setmana. L'alcaldessa, Núria Escarpanter, admet que viu amb angoixa la situació i que hagués estat positiu tenir el toc de queda. Tenen menys de 5.000 habitants però la població a l'estiu arriba als 30.000. 

L'alcaldessa, Núria Escarpanter (Junts), ha manifestat que està encara «angoixada perquè evidentment els mitjans i recursos són molt limitats» però assegura que la resposta per part dels Mossos d'Esquadra l'ha tranquil·litzat. Després d'una reunió amb els responables de l'Àrea Bàsica de l'Alt Empordà dels Mossos li han garantit que Llançà era una prioritat dins els seus recursos i possibles mitjans. 

«Em fa por», admetia ahir perquè el dia abans s'havien repetit les concentracions, tot i que amb menys persones que el cap de setmana, en alguns punts. 

L'alcaldessa va demanar el toc de queda però pels barems i la població no s'ha inclòs el municipi. «Hauria estat molt positiu entrar en el toc de queda per la tranquil·litat dels llançanencs i els nostres visitants», remarca. 

L'alcaldessa afegeix que les botellades no estan regulades i per tant «no podem sancionar els qui ho practiquen, i i no tenim toc de queda, dons tampoc podem actuar en aquest sentit». 

Des de l'Ajuntament confien que amb el suport dels Mossos es puguin frenar sense que comportin incidents. 

Almenys set botellons, rave i festes privades en una nit a les comarques gironines 

Llegim al Diari de Girona que els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals de les comarques gironines no paren d'actuar en botellons, rave i festes privades durant les nits en diversos municipis de les comarques gironines que el que fan normalment és molestar les veïnes i els veïns i també consumir alcohol de nits. La nit i matinada de dimarts a dimecres ha tornat a ser moguda, com ho van essent cada nit d'estiu, en poblacions que compten amb toc de queda nocturn i en altres que no en tenen. En la major part d'actuacions, els agents es troben amb joves sense respectar les mesures covid-19, com ara no portar la mascareta en les concentracions. 

Els Mossos d'Esquadra, per exemple, només la nit de dimarts a dimecres van tenir com a requeriments més destacats: dues festes en cases privades a Llambilles (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) i Celrà. I també van haver d'actuar contra botellons a Sant Pau de Segúries (Vall del Ter, Ripollès, comtat d'Osona), la Selva de Mar (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada), Torrent (Baix Empordà), Mont-ras (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), entre d'altres municipis. Aquí caldria sumar-hi les actuacions realitzades per les policies locals de les comarques gironines que també van haver de tornar a actuar en més fets. Per exemple, a Llançà per algunes festes o a diversos punts del Baix Empordà. 

Alguns d'aquests municipis no tenen toc de queda i el reclamen per acabar amb aquesta casuística. Tot i això, hi ha pobles que compten amb confinament nocturn que també reclamen que canviïn horaris, com Lloret, per tal que cada activitat vagi a una hora diferent i no hi hagi aglomeracions. En els casos de la nit passada, al Gironès per exemple, els Mossos van actuar a Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona), aquí els van alertar que hi havia un grup d'unes 20 persones que feia soroll, tenia la música alta i que estava al carrer. En arribar-hi van poder-ho dissoldre-ho. 

Festa a Llambilles 

A Llambilles, en canvi, el soroll també va despertar les veïnes i els veïns de la població. Procedia d'una casa on hi havia una festa. Els Mossos hi van anar amb dues patrulles, s'hi van trobar entre unes 20 o 30 persones. Van identificar l'organitzador, un francès que tenia llogada la casa. Aquesta persona, com sol passar en aquests casos, és la que acaba denunciada per incomplir les mesures covid-19. Ja que se'l considera responsable.  

L'altre punt de la comarca on també se'ls va requerir és a Celrà perquè les veïnes i els veïns sentien molt de soroll . Concretament, van explicar que s'estava celebrant una festa en una casa ocupada situada al carrer del Gironès. Segons la policia, en arribar-hi els agents, la festa es va aturar en sec. 

Per altra banda, al Baix Empordà, que concentra bona part de les actuacions per aquest tipus de fets aquest estiu, els Mossos també van haver d'acudir a diversos requeriments. A Torrent per una concentració de gent a prop del Mas Rostolls; a Mont-ras també van haver-hi d'anar perquè les veïnes i els veïns sentien molt soroll perquè hi havia una festa en un descampat. Aquí s'hi van concentrar molts vehicles i unes 200 persones i els Mossos van desallotjar-los. Per altra banda, a Regencós (Baix Ter,Baix Empordà, comtat de Girona) també van anar d'anar a la zona del Mas Panotxes per un botellon d'unes 10 persones. 

A l'Alt Empordà, els agents de la comissaria de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) van haver d'anar fins a la Selva de Mar --a l'entrada del poble-- perquè s'estava celebrant una festa tipus rave, que segons l'alertant concentrava entre 50 i 100 persones. En arribar, n'hi van trobar una vintena que van fer marxar del lloc. A la Selva, a Lloret de Mar (la Selva marina, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), també van rebre un avís que hi havia uns 100 joves bevent a la platja però la presència policial va fer que marxessin. Finalment, al Ripollès, els Mossos també van haver de frustrar un altre botellon, que se celebrava a Sant Pau de Segúries i que anava acompanyat de música alta. Aquí amb la mediació dels agents, com en la major part dels casos, es va acabar amb el desallotjament de la gent. 

Índex de risc de rebrot de covid-19: Llançà 322.48 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 7 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 11 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 206.78 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.56 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Llambilles 0 (Molt baix). Celrà 1554.96 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 28 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 48  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 843.73 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.84 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Manlleu 375.33 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 44 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 111 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 524.96  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.71 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Arenys de Munt 2962.83 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 84 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 111 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 1231.66 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 2.41 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Palafolls 317.05 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 18 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 49 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 521  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.61 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Salt 988.11 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 151 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 253  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 787.58 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.25 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sant Feliu de Guíxols 732.14 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 83 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 133 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 588.37  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.24 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sarrià de Ter 759.07 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 19 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 30 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 560.93 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.35 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Torroella de Montgrí i l'Estartit 302.07 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 20 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 52  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 437.96 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.69 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Sant Pau de Segúries 61.49 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 1 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 1 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 143.47  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.43 (l'epidèmia creix si és superior a 1). La Selva de Mar 0 (Molt baix). Torrent 0 (Molt baix). Mont-ras 102.1 (Alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 2 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 2 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 119.12  

Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.86 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Figueres 513.19 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 116  

Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 238  

Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 475.84 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.08 (l'epidèmia creix si és superior a 1). Regencós 0 (Molt baix). Lloreret de Mar 399.49 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 85 Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 202 Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 482.11 Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 0.83 (l'epidèmia creix si és superior a 1). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada