dijous, 12 d’agost del 2021

Charles Monighetti

Notícia de la condemna de Charles Monighetti apareguda en el diari de Saint-Maurice (Valais, Suïssa) "Le Novelliste" del 30 d'abril de 1939

Notícia de la condemna de Charles Monighetti apareguda en el diari de Saint-Maurice (Valais, Suïssa) Le Novelliste del 30 d'abril de 1939

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 12 d'agost de 1907 neix a Lausana (Vaud) l'anarquista i lluitador antifeixista Charles Monighetti 

El 22 de juliol de 1936 marxà cap a Barcelona, en plena revolució col·lectivista autogestionària, passant la frontera del Pirineu Oriental, per fer-se milicià   

Afiliat a la FAI i a la CNT-AIT, a finals de setembre de 1936 retornà a Suïssa amb la finalitat de conduir des de Suïssa un camió «Hispano-Suiza» de matrícula francesa amb un carregament de metralladores italianes de Sierre (Valais) a Cervera de la Marenda 

S'encarregà de l'organització d'un taller de fabricació de peces d'automòbils i d'armament a Granollers fins el setembre de 1938 i el 12 de novembre d'aquell any treballava a Calella (Alt Maresme)  

Charles Monighetti: El 12 d'agost de 1907 neix a Lausana (Vaud, Suïssa) l'anarquista i lluitador antifeixista Charles Monighetti. El seu pare es deia Charles Monighetti, conductor de ferrocarril, i ja seva mare, Marie-Alice Martinet, teixidora.  

A principis de 1936 freqüentà reunions l'organització comunista a Lausana.  

El juny d'aquell any va ser acomiadat de la seva feina de mecànic i tingué conflictes amb la justícia suïssa, fets que el van decidir a canviar radicalment de vida.  

El 22 de juliol de 1936 marxà cap a Barcelona, en plena revolució col·lectivista autogestionària, passant la frontera del Pirineu Oriental. Va ser un dels primers suïssos, amb Hans Nüssler, que esdevingué milicià. A Barcelona s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i va ser destinat a un grup que anava de poble en poble detenint feixistes.  

Es casà amb Aurora Álvarez del Blanco, que havia conegut a l'Estació de França just arribar a Barcelona.  

A finals de setembre de 1936 retornà a Suïssa amb la finalitat de conduir un camió «Hispano-Suiza» de matrícula francesa amb un carregament de metralladores italianes de Sierre (Valais, Suïssa) a Cervera de la Marenda (Costa Vermella, Albera marítima, Rosselló).  

Adherit a la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), a partir d'octubre de 1936 lluità en l'anarcosindicalista «Columna López Tienda» al front de Madrid (Madrid, Castella la Nova).  

El desembre d'aquell any el Comissariat de Guerra de Madrid li va encarregar de muntar un taller de reparació d'armament i de blindatge de camions. Va ser el creador d'un «llançabombes transportable» i d'un llançagranades, invents que van ser certificats per l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.  

Durant la tardor de 1937 demanà passar a l'aviació i després d'un temps a l'Escola de Pilotatge serví 10 mesos en una esquadra de bombarders de les Forces Aèries republicanes.  

Posteriorment s'encarregà de l'organització d'un taller de fabricació de peces d'automòbils i d'armament a Granollers (Vallès Oriental​) fins a la desmobilització dels voluntaris estrangers de les «Brigades Internacionals» el 23 de setembre de 1938. El 12 de novembre d'aquell any treballava a Calella (Alt Maresme, Maresme).  

El desembre de 1938 retornà a Suïssa i l'abril de 1939 va ser jutjat i condemnat a dos mesos de presó militar.  

Des de la caiguda de Barcelona --el 26 de gener de 1939-- va perdre el contacte amb la seva companya.  

Entre 1939 i 1959 treballà a la fàbrica d'«Hispano-Suiza» de Genèva (Genèva, Romandia, Arpitània, Suïssa) i es va retirar de la política activa.  

Charles Monighetti va morir el 12 de març de 1994 a Thônex (Genèva, Romandia, Arpitània, Suïssa). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada