dijous, 22 de juliol del 2021

Presentació Gauchola Puchol

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 22 de juliol de 1906 neix a la Torre del Compte (Matarranya) l'anarcosindicalista Presentació Gauchola Puchol 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i des de Bordèu va ser reenviada a l'Espanya franquista 

En arribar al seu poble va ser rapada, apallissada i traslladada a Saragossa, on va ser empresonada 15 mesos 

Presentació Gauchola Puchol: El 22 de juliol de 1906 neix a la Torre del Compte (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Presentació Gauchola Puchol, també coneguda com Presentació Falgàs, pel llinatge del seu company. El seu pare es deia Manuel Gauchola i Dominga Puchol.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) en els anys republicans, durant la revolució col·lectivista autogestionària participà activament en les col·lectivitats del seu poble natal, rebatejat com Torre Lliure.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i des de Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) va ser reenviada a l'Espanya franquista.  

En arribar al seu poble va ser rapada, apallissada i traslladada a Saragossa (Saragossa, Aragó), on va ser empresonada 15 mesos.  

Un cop lliure marxà cap a Barcelona, on, amb un grup de companys aragonesos anarcosindicalistes, participà en la CNT clandestina.  

En aquesta època s'encarregà especialment de visitar i de portar ajuda i informació als companys i companyes confederals empresonats.  

En 1947, fugint de la repressió franquista, passà de nou – clandestinament-- la frontera del Pirineu i s'establí a Montpelhièr (Erau, Occitània), on residia son company Samuel Falgàs Aguilar, també militant anarcosindicalista, i formà part de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili i del Sindicats d'Oficis Varis local de la Regional Exterior de la CNT-AIT fins el seu final de la seva vida.  

Els seus últims anys visqué a Peròus (Erau, Occitània).  

Víctima d'Alzheimer, Presentació Gauchola Puchol va morir el 23 de desembre de 1990 a la llar de jubilats «L'Oustal» de Pinhan (Erau, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada