dijous, 1 de juliol del 2021

Pimec xifra en 2.060 milions el deute del sector turístic de les comarques gironines per la pandèmia de covid-19 l’any 2020

Pimec xifra en 2.060 milions el deute del sector turístic de les comarques gironines per la pandèmia de covid-19 l'any 2020 

La patronal de la petita i mitjana empresa critica que les ajudes que han rebut de l'administració "fan llàstima" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 01/07/2021.- Llegim en la premsa convencional gironina (El Punt Avui i Diari de Girona) que la patronal Pimec xifra en 2.060 milions d'euros el deute que han contret els empresaris del sector turístic de les comarques gironines per fer front a la pandèmia de covid-19 i, així mateix, considera que les ajudes atorgades per l'Administració al sector "fan llàstima" si es comparen amb les que s'han donat en altres estats europeus.  

El president de Pimec, Antoni Cañete, i el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, van presentar ahir a Girona el balanç dels cent primers dies del nou mandat i van anunciar un "gran acte d'activisme empresarial" a aquesta ciutat per al 21 d'octubre, en què es reclamaran solucions per a les petites i mitjanes empreses, i van fer una crida a les pimes i autònoms a participar-hi per fer palesos els seus problemes. 

Fins a 10.300 milions d'euros a nivell del Principat de Catalunya i 2.060 milions a les comarques gironines. Pimec va calcular el deute que arrossega el sector turístic arran de la pandèmia de covid-19 partint de les pèrdues que s'han hagut de cobrir amb préstecs ICO i que, per tant, han acabat convertint-se en deute. I el va comunicar a la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, per fer-li saber que, en global, el pes del sector s'equipara al d'una gran corporació, i demanar-li així que la compra massiva de deute que el banc fa a grans empreses es pugui traduir en liquiditat també per a totes aquestes pimes. Segons Cañete, Lagarde va respondre, però, que, tot i donar-li la raó, la compra de deute a grans empreses, de retruc, també es traduïa en més recursos per a les petites i mitjanes. 

Pes extraordinari 

Pimec va així subratllar el pes "extraordinari" del sector turístic en l'economia de la demarcació gironina. Fins i tot, va assenyalar que per cada resident arribaven sis turistes a la demarcació abans de la pandèmia --una proporció molt més elevada que en qualsevol altre territori del Principat de Catalunya--. Per això, Pimec considera el turisme com un dels principals eixos que s'han de reivindicar, replantejant-s'hi, però, el model actual. Repensar cap on han d'anar els ingressos de la taxa turística, desestacionalitzar, digitalitzar o preservar els espais naturals i millorar les infraestructures són alguns dels aspectes essencials que reclama Pimec. Així mateix, Pere Cornellà també va defensar la necessitat d'adequar la formació professional a les necessitats empresarials. Per exemple, va destacar que no hi ha personal per a la indústria alimentària i, en canvi, hi ha molt d'atur laboral juvenil.  

Un altre dels eixos en què Pimec vol basar la seva acció és l'impuls de les energies renovables. "Sabem que instal·lant plaques a les teulades no n'hi haurà prou", va dir Cornellà, que va recordar el paper rellevant de projectes que s'estan duent a la pràctica a la Garrotxa. I tot sense oblidar l'aposta per les infraestructures, com per exemple l'aeroport. "Podem deixar el Barcelonacentralisme de banda?", va demanar Cornellà, fent insistència en un sistema aeroportuari complet. 

Defensa dels interessos de la petita i mitjana empresa 

Els responsables de Pimec també van anunciar un gran acte «d'activisme empresarial» que es celebrarà a Girona el dijous 21 d'octubre i que està obert a tot el teixit empresarial amb l'objectiu de reivindicar la defensa dels interessos de la petita i mitjana empresa del territori. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada