dimarts, 20 de juliol del 2021

Morthel Leiba Oupite


Notícia de la detenció de Morthel Oupiter apareguda en el diari parsienc "Le Petit Parisien" del 17 de març de 1924

Notícia de la detenció de Morthel Oupiter apareguda en el diari parsienc Le Petit Parisien del 17 de març de 1924


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 20 de juliol --el 9 de juliol segons algunes fonts-- de 1903 neix a Vilkaviškis (també citat Wolkovisky, Marijampolé, Lituània, Imperi Rus; actualment Lituània) l'anarquista Morthel Leiba Oupite 

El març de 1920 se li va notificar l'expulsió del territori francès, però hi va retornar i sembla que restà a l'hexàgon francès, ja que a mitjans de març de 1924 va ser detingut amb tres anarquistes també refugiats,  de nacionalitat espanyols, al Portús quan intentava passar clandestinament, sense passaport, al Principat de Catalunya per la Jonquera i va ser denunciat per «infracció del decret d'expulsió» de l'Estat francès junt a Martínez

Morthel Oupiter va ser gasejat el 22 de desembre de 1943 a Auschwitz 

Morthel Oupiter: El 20 de juliol ---el 9 de juliol segons algunes fonts-- de 1903 neix a Vilkaviškis (també citat Wolkovisky, Marijampolé, Lituània, Imperi Rus; actualment Lituània) l'anarquista Morthel Leiba Oupiter, conegut sota diversos pseudònims (Charles Bonvalet, Pierre Florentin, Léon Outer i altres).  

Emigrat a l'Illa de França, treballà d'obrer impressor en el periòdic La Fraternelle de Sébastien Faure.  

Des de 1919 vivia, amb Armand Grabit, al número 8 del carrer Rampal de París. En aquest mateix any va ser un dels fundadors del grup de les Joventuts Anarquistes «Ni Dieu ni Maître», del qual va ser nomenat secretari.  

A principis d'agost de 1919, amb Havane i René Péache, formà part del nucli fundador de la Federació de Joventuts Anarquistes, que a partir de març de 1921 començà a publicar el periòdic La Jeunesse Anarchiste. El gener de 1920, amb Drey, Havane, Louis Loréal, Léon Louis, Édouard Mouche, René Péache i altres, participà en la reconstrucció del grup llibertari cançonetista «La Gerbe», al local del número 34 del carrer Henri Chevreau.  

Col·laborà, sota el pseudònim Léon Outer, en Le Libertaire i, segons la policia, fou l'autor d'almenys 11 articles; també va fer servir el pseudònim Pierre Florentin en la secció «Tribune de jeunes».  

El març de 1920 se li va notificar l'expulsió del territori francès, però hi va retornar i sembla que restà a l'hexàgon francès, ja que a mitjans de març de 1924 va ser detingut amb tres anarquistes també refugiats,  de nacionalitat espanyols, al Portús (Baix Vallespir, Vallespir) quan intentava passar clandestinament, sense passaport, al Principat de Catalunya per la Jonquera (Albera, Alt Empordà) i va ser denunciat per «infracció del decret d'expulsió» de l'Estat francès junt a Martínez.  

El març de 1922 va ser novament detingut sota el nom fals de Charles Bonvalet.  

El 18 de març de 1924 va ser detingut de bell nou per complicitat en l'expropiació d'objectes dins d'esglésies de la zona de Melun (Seine-et-Marne, Illa de França). Empresonat, entre abril i juny de 1924 es va fer una subscripció en el seu suport organitzada per la Federació Anarquista (FA).  

Un cop lliure, el 6 de juny de 1924 va fer la conferència «Le peuple et les sindicats» per al grup de la Joventut Anarquista del XVII Districte de París.  

Durant l'Ocupació alemanya, sembla que va ser internat a Drancy (Seine-Saint-Denis, Illa de França). Posteriorment va ser deportat en el comboi 63 al camp d'extermini d'Auschwitz (Oświęcim, III Reich; actualment Petita Polònia, Polònia).  

Morthel Oupiter va ser gasejat el 22 de desembre de 1943 a Auschwitz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada