dijous, 15 de juliol del 2021

L’encariment de l’electricitat manté la inflació per sobre del 3% a la demarcació de Girona

L'encariment de l'electricitat manté la inflació per sobre del 3% a la demarcació de Girona 

Al Principat de Catalunya la inflació se situa al 2,6% 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 15/07/2021.- Llegim al Diari de Girona que els preus segueixen augmentant a un ritme molt elevat a les comarques gironines. Les darreres dades de l'Índex de Preus al Consum (IPC) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) revelen que la inflació al juny va incrementar-se un 3,1% a la província respecte al maig, uns valors superiors tant als de la mitjana catalana (2,6%) com als de l'espanyola (2,7%). El principal causant d'aquest encariment accelerat és l'alça del preu de l'electricitat a llum i dels combustibles, que en un sol mes (de maig a juny) s'ha disparat un 4,1%, i d'un any per l'altre ho ha fet ni més ni menys que un 24,5%. Altres sectors que també han fet pujar els preus d'un mes per l'altre són els dels paquets turístics (6,4%) i els serveis d'allotjament (7,4%). De retruc, també el lloguer de vehicles (un 1,4%) i el transport (1,1%). 

Però d'un any per l'altre, a banda dels combustibles i l'electricitat altres sectors que han patit forts augments de preus han estat els de les begudes no alcohòliques (9,1%), la utilització de vehicles personals (13,6%) i altres béns duradors per a oci i cultura (9,1%), entre d'altres.  

La inflació ha tingut una incidència desigual en la resta de sectors. Per exemple, en alimentació els preus es van mantenir igual que al maig però són 1,5% més cars que al juny de 2020. La taxa intermensual del calçat va baixar un 0,1%, però la inflació d'un any per l'altre mostra una pujada del 3,1%. EL mateix passa amb el vestit, la baixada de la qual va ser d'1,5% d'un mes a l'altre, però en canvi va ser del 0,4% interanual. També puja d'un any per l'altre el preu dels mobles i accessoris (2,5%), i del subministre d'aigua i altres serveis relacionats amb la llar (0,8%), així com els productes textils per a la llar (2,1%), aparells domèstics (1,9%), cristalleria i estris de la llar (2%) i eines i equips per a la llar i el jardí (3,3%). 

Electricitat i aliments 

Al conjunt del Regne d'Espanya, els preus de l'electricitat i dels aliments han mantingut la inflació en el 2,7% al juny, igual que al maig, i la taxa interanual més elevada des de febrer de 2017. L'IPC, l'increment del qual és una dècima superior a l'avançat fa quinze dies, es va veure sostingut pel grup de l'habitatge, que va elevar els seus preus fins al 10,9%, cinc dècimes més que el mes anterior, a causa de l'encariment de l'electricitat. 

També han tirat de la inflació els aliments i begudes no alcohòliques fins al 1,1%, tres dècimes per sobre de maig, un comportament en el qual destaca l'encariment d'olis i grasses, carn, llet, formatge i ous. La taxa de variació anual de l'IPC al Principat de Catalunya es va mantenir estable al juny i es va tornar a situar en el 2,6%, la mateixa que el mes anterior. 

CCOO va advertir ahir que l'increment de preus en l'habitatge compromet bona part de la renda disponible de les llars, en especial aquelles que disposen d'un nivell d'ingressos més baix, i considera que limita el consum en altres sectors. Com a conseqüència, segons assenyala el sindicat en un comunicat recollit per l'Agència Catalana de Notícies, es redueix la diversificació en el consum, i per tant, es limita la creació d'ocupació; a més de posar en perill la capacitat d'estalvi de les llars. 

Per la seva banda, la patronal Pimec va reclamar reduir l'impacte del preu dels productes energètics i de l'encariment de les matèries primeres arran de la incidència que tenen en l'IPC, que al mes de juny va registrar una variació anual del 2,6%, la mateixa que al maig. Per això, proposa modificar el sistema de retribució de la generació elèctrica, l'ús de les renovables i adoptar polítiques «decidides» per pal·liar els efectes negatius de l'augment dels preus en les matèries primeres. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada