dimarts, 13 de juliol del 2021

Frederic Baldó Bau

Necrològica de Frederic Baldó Bau apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 2 de juliol de 1972

Necrològica de Frederic Baldó Bau apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 2 de juliol de 1972


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 13 de juliol de 1892 neix a Benimantell (Marina Baixa) l'anarcosindicalista Frederic Baldó Bau 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Vernet d'Arièja, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Frederic Baldó Bau: El 13 de juliol de 1892 neix a Benimantell (Marina Baixa, País Valencià) l'anarcosindicalista Frederic Baldó Bau --algunes fonts citen erròniament el segon llinatge com Bou--.  

Quan tenia 14 anys començà a fer feina com a obrer tèxtil en una fàbrica de filatures d'Alcoi (Alcoià, País Valencià).  

Afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT), pel seu tarannà rebel va ser perseguit i cap el 1914 passà a l'hexàgon francès.  

Després retornà i en 1928 col·laborà en ¡Despertad!. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Vernet d'Arièja (Arièja, Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier.  

Més tard retornà a la Península i col·laborà en la premsa de l'exili (Solidaridad Obrera, Le Combat Syndicaliste, Espoir i altres), moltes vegades fent servir pseudònims (Federico Bolera, Simplicio i algun altre).  

Frederic Baldó Bau va morir de broncopneumonia el 12 de juny --algunes fonts citen erròniament el 13 de juny-- de 1972 al Gran Hospital de l'Estat de Madrid (Madrid, Castella la Nova) i va ser inhumat al cementiri de La Almudena de la ciutat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada