dilluns, 26 de juliol del 2021

Figueres és la localitat on el virus es propaga més ràpid, seguida de Castellar del Vallès i Vilafant

Figueres és la localitat on el virus es propaga més ràpid 

El Baix Empordà i la Selva se situen entre les deu comarques catalanes amb un risc de rebrot més alt de covid-19 

Oriol Mitjà defensa aplicar restriccions per a les persones no vacunades i que els àmbits més perillosos són les «festivitats, discoteques i restauració» 

El Departament de Salut alerta que la situació assistencial és "crítica" i no preveu un alentiment a les UCI fins "ben entrat" agost 

L'Ajuntament de l'Escala en alerta pels botellons a les platges amb mig miler de noies i nois 

L'alcalde insta a la Generalitat que prengui les accions necessàries a les poblacions que no tenen toc de queda 

Restriccions a ple estiu per les festes majors de molts municipis El ball de plaça a Lloret de Mar s'ha fet amb reserva d'accés 

Salt, Blanes i Santa Cristina d'Aro han adoptat mesures similars 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres/Vilafant (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 26/07/2021.- Llegim al Diari de Girona que els municipis veïns de Figueres i Vilafant (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) destaquen per ser aquells on la pandèmia es propaga més ràpidament del Principat de Catalunya. En concret, Figueres és la localitat a més velocitat de propagació (1,48), mentre que Vilafant se situa en tercera posició (1,41), segons recullen les dades de la darrer balanç del Departament de Salut. Enmig de les dues poblacions de l'Alt Empordà s'hi troba Castellar del Vallès (Vallès Occidental), amb 1,41. Tot i això, a Figueres aquest indicador ha disminuït respecte a la setmana passada, quan era de 2,06. A Vilafant, en canvi, ha augmentat, ja que fa 7 dies es trobava en 1,28. 

D'altra banda, tant la comarca del Baix Empordà (1.200) com la de la Selva (1.147) es troben entre les deu de Catalunya amb una major incidència del risc de rebrot de covid-19, en setena i vuitena posició respectivament. 

Tot i això el risc de rebrot a la Regió Sanitària de Girona ahir continuava a la baixa, i ahir es va situar per sota dels 1.000 punts, cosa que no passava des de l'1 de juliol. 

Encara que els indicadors de la pandèmia baixen, els hospitals continuen notant l'impacte de la cinquena onada, i les dades d'hospitalitzacions segueixen pujant diàriament. Segons el darrer balanç hi ha 178 persones ingressades per covid-19 als hospitals gironins, 2 més que dissabte. D'aquestes, 47 són a l'UCI, també 2 més. Alhora, es van registrar 385 nous positius, que fan un total de 92.048,i una nova defunció, amb la qual el total acumulat des de l'inici de la pandèmia és de 2.136. 

Augmenten les persones ingressades 

A la resta de Catalunya, les persones hospitalitzades també continuen notant un augment de persones pacients que necessiten ser ingressats a causa del coronavirus-19. Segons el darrer balanç hi ha 2.132 pacients hospitalitzats, 117 més que el dissabte. S'apropen a 500 els pacients a l'UCI. Actualment n'hi ha 10 més que es troben en estat crític, de manera que el total se situa en 490. També en les darreres 24 hores es van registrar 3.644 nous contagis, de manera que el total acumulat és ja de 874.485 positius, i 19 noves víctimes mortals (dissabte no se n'havia declarat cap), que fan un total de 22.409 des de l'inici de la pandèmia. 

Tot i això, l'evolució dels indicadors continua sent favorable. El risc de rebrot va tornar a baixar fins a 46 punts, i es troba en 1.099. La velocitat de propagació també va a la baixa i va baixar una centèssima fins a 0,94. Tant la incidència acumulada a 14 dies com a 7 dies també segueixen en tendència cap avall, i es troben ara mateix en 1.197,92 casos, i en 555,81 casos per cada 100.000 habitants. 

Oriol Mitjà defensa aplicar restriccions per a les persones no vacunades 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, l'epidemiòleg Oriol Mitjà aposta en una entrevista a El Nacional per restringir l'entrada de persones no vacunades a «llocs de risc» com la restauració o l'oci nocturn. «El no vacunat té quatre vegades més possibilitats de ser contagiós», assegura, motiu pel qual creu que, si s'ha de començar a obrir l'economia de discoteques i restaurants, ha de ser per a les persones vacunades «i els que donen negatiu en un test d'antígens».  

Mitjà també creu que l'interior de bars i restaurants haurien d'estar tancats, mentre que la cultura i els gimnasos «s'han demostrat que són més segurs». Els àmbits més perillosos, segons ell, són les «festivitats, discoteques i restauració». 

El Departament de Salut alerta que la situació assistencial és "crítica" 

Segons l'Agència Catalana de Notícies, el Departament de Salut de la Generalitat ha alertat que tot i la baixada de casos, la situació assistencial és "crítica" i no es preveu un alentiment a les UCI fins "ben entrat" l'agost. El director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, ha explicat que la baixada de casos es nota especialment entre els 15 o els 29 i entre els 30 i els 49 anys, on es van donar els creixements més exponencials en aquesta cinquena onada. En canvi, encara hi ha tendència ascendent a partir de 70 anys. 

Tot i aquesta baixa de nous contagis, el director ha alertat que les xifres continuen sent molt altes i no preveuen que les hospitalitzacions comencin a alentir-se fins finals d'aquesta setmana o ja durant la setmana vinent, 

La baixada en la incidència dels casos s'ha notat especialment en les franges més joves, mentre que a partir dels 50 hi ha una estabilització. En concret, disminueixen els contagis en la franja de 50 a 69 anys però continuen pujant, tot i que lleugerament, a partir dels 70. En línies generals, els casos s'han reduït un 13,5% si es té en compte la mitjana diària de contagis. En quest sentit, la incidència acumulada a set dies representa el 45% dels contagis de la incidència a 14 dies, dada que també confirmaria la tendència a la baixa. Tot i això, el nombre de contagis continua sent molt alt, al voltant d'uns 41.000. 

En canvi, Llebaria ha reconegut que les notícies són "pitjors" pel que fa a les xifres assistencials. L'activitat als CAP i CUAP ha baixat lleugerament, passant dels 50.000 als 31.000 casos en l'atenció primària i a uns 10.000 als CUAP. La positivitat es del 47% a la primària i del 56% als CUAP. Pel que fa a les urgències hospitalàries, el 63,5% de les persones testades donen positiu. 

Segons les dades facilitades per Salut durant la roda de premsa, hi ha un total de 2.217 pacients amb covid-19 ingressats a planta i 130 amb sospites pendents de confirmació. Així, el 23% de l'ocupació dels llits convencionals són activitat covid-19. 

El percentatge arriba fins al 57,4% en el cas del llits d'UCI, on hi ha uns 512 ingressats. A més, hi ha 380 casos crítics per altres patologies que no són covid-19. En les darreres 24 hores, Salut ha assegurat que s'han produït 43 ingressos. Llaberia ha afirmat que aquestes xifres demostren que l'activitat no covid-19 està "clarament compromesa". 

D'altra banda, l'edat mitjana de les persones ingressades a planta és de 59 anys i a les UCI se situa en els 54. En comparació amb la setmana anterior, hi ha un augment en la mitjana d'edat dels pacients amb covid-19 que ingressen a planta. 

"Impossible" determinar el pic de crítics 

Llebaria ha reconegut que la variant Delta es comporta de forma desconeguda i per això no s'ha aventurat a fer projeccions sobre quan es podria assolir el pic a les UCI. "És impossible de determinar", ha manifestat. Tot i això, ha assegurat que s'espera que les hospitalitzacions i els casos crítics continuïn pujant durant aquesta setmana. 

Ha afegit que caldrà veure si la baixada de casos es manté més ràpida que en altres onades, com han observat en les primeres franges d'edat on han començat a decréixer. Ha afegit però que, de moment, això no s'està traslladant a altres col·lectius i per això ha insistit que amb la nova variant és molt difícil fer projeccions. 

També sobre la baixada en les franges d'edat més jove, el director de l'Agència de Salut Pública ho atribueix a l'efecte de les mesures restrictives, que anaven precisament a reduir el contacte social entre els col·lectius que més en tenien. Ha afegit que també ha augmentat la percepció del risc entre la població. 

Precisament, Salut ha enviat des del 22 de juliol uns tres milions de missatges al mòbil per alertar sobre el risc de contagi en l'actual situació epidemiològica. Aquests missatges els han rebut per ara els majors de 40 però la previsió és continuar amb aquesta actuació en altres franges d'edat. En concret, aquesta setmana es farà entre els de 30 i 40 anys. 

1.411 sancions durant el darrer cap de setmana 

Durant aquest darrer cap de setmana els Mossos d'Esquadra, juntament amb les policies locals i les guàrdies urbanes, han interposat un total de 1.411 sancions administratives, pràcticament el doble que el cap de setmana anterior, en el qual se'n van interposar 710. La majoria de les multes han estat per l'incompliment de les restriccions de mobilitat en horari de confinament nocturn, concretament 912. També s'han interposat 160 sancions per un ús indegut o no ús de les mascaretes, i la resta per altres circumstàncies, com és l'incompliment de l'aforament, dels horaris de tancament en el cas dels locals, o la celebració de botellots al carrer o als espais públics. 

Durant el cap de setmana s'han realitzat 70 controls més, en els quals han participat 497 agents. Pel que fa a les intervencions, aquestes s'han centrat en diferents punts. En el cas de la ciutat de Barcelona s'han dut a terme a les platges del Somorrostro, a la Barceloneta, al passeig del Born i a les zones del MACBA i les Tres Xemeneies. A la resta del territori del Principat de Catalunya, s'han fet intervencions als municipis de Tarragona (Tarragonès), Castellterçol (Moianès, comtat d'Osona), Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Gironella (Berguedà, comtat de Berga), Gurb (Plana de Vic, Osona, comtat d'Osona), Llívia (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) i els Hostalets de Pierola (Montserratí, Anoia), entre d'altres. 

Tenint en compte el perfil de les persones sancionades, en el cas de Barcelona molts eren estrangers que desconeixien les mesures. A la resta de punts, les persones desallotjades, sancionades o advertides tenien un perfil més autòcton i eren de les mateixes poblacions. 

L'Ajuntament de l'Escala en alerta pels botellons a les platges amb mig miler de persones 

L'Ajuntament de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), segons el Diari de Girona, demana la Generalitat que prengui les accions necessàries per evitar els botellons a les poblacions que no tenen toc de queda després que aquest cap de setmana fins a mig miler de joves s'hagin aplegat a les platges. 

L'alcalde, Víctor Puga (PSC), insta a prendre mesures perquè no es converteixin en punts de trobada de joves de tot l'entorn per fer trobades a les platges. 

"Aquesta no és una qüestió tant d'ordre públic com de salut pública, ja que no serveix de res que es faci toc de queda nocturn en un municipi, si després la gent pot anar al poble veí i no s'evita d'aquesta manera la propagació del virus que es volia evitar", lamenta l'alcalde de l'Escala, després de la situació viscuda el cap de setmana. 

L'alcalde de l'Escala s'ha reunit aquest matí amb responsables de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra per analitzar la situació i demana més efectius policials a la Generalitat per tal de poder fer front a aquesta situació. 

"El que no pot ser és que es faci tancar els comerços a les 22:00h en plena temporada turística, quan defensem que són espais segurs, i que després no podem actuar davant els botellons que s'allarguen fins les 6 de la matinada, que són un autèntic perill per a la salut pública --i que podrien derivar en problemes d'ordre públic-- i que a més embruten de forma considerable les platges i l'espai públic", exposa Víctor Puga, que ha posat aquesta qüestió en coneixement dels departaments d'Interior i de Salut de la Generalitat de Catalunya. 

"Demanem una regulació que eviti aquesta situació i si això no pot ser, que tots els municipis estem en iguals condicions", indica l'alcalde de l'Escala. 

Restriccions a ple estiu per les festes majors de molts municipis 

Llegim al diari El Punt Avui que les comarques gironines ja estan immerses en la temporada alta de festes majors. Poblacions com ara Blanes i Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) han seguit els passos que Figueres, Palafrugell i Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) ja havien emprès per recuperar els actes, tot i que no tots i adaptats, com sempre, a les restriccions de cada moment, que s'han incrementat en la cinquena onada. 

A Lloret de Mar, el programa de la Festa Major de Santa Cristina d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) continua encara fins dimecres i amb protocols estrictes d'aforaments reduïts i places reservades amb antelació, per exemple en els balls de plaça –han compartit protagonisme les Obreres del 2020, que l'any passat no s'havien pogut ballar, amb les d'aquest any. També va caldre reservar tiquet per a la processó en vaixell. I entre les notes positives, finalment, l'estrena de l'espectacle de drons, dissabte, que es podrà veure als vespres i nits cada divendres fins a final d'agost, al passeig marítim i la platja, un espai prou esponjat per no haver de reservar entrades. Finalment, l'empresa responsable va rebre l'autorització pendent de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria des d'inicis de mes. L'alcalde, Jaume Dulsat, assumeix que ha estat només "un programa que recupera, en part, la normalitat", però codissenyat amb entitats i associacions amb la prioritat de reprendre activitats i vetllant pels protocols contra la pandèmia de covid-19. 

També hi ha hagut celebracions a Blanes --amb el concert de l'Hotel Cochambre, dissabte a la nit--, però també amb places assignades i la impossibilitat d'aixecar-se de les cadires. 

A Salt (Gironès, comtat de Girona), on la festa acaba avui amb havaneres d'Americanus a l'escola Mas Masó, entre altres actes. Ahir, hi va haver ofici solemne en honor de Sant Cugat i a l'escola La Maçana, música dels Canela en Rama i els grallers dels Marrecs de Salt. 

Finalment, Santa Cristina d'Aro ha estat una altra de les poblacions que, aquest cap de setmana, han culminat la Festa Major, amb diversos concerts i audicions de sardanes i havaneres per a què també calia reservar entrada. A banda d'això, a més, van anul·lar el castell de focs a darrera hora pel risc d'incendis. Arbúcies (Baix Montseny, les Guilleries, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) i Caldes de Malavella (la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) també han assajat la nova normalitat de les festes grans. 

Sant Feliu de Guíxols, pròxim pas 

Aquesta setmana entrant, Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) agafa el testimoni a partir de dijous, amb menys actes i l'oferta de concerts també emmarcada al Guíxols Arena. Igual que l'any passat, caldrà reservar entrades amb antelació per a les actuacions gratuïtes. La programació, a més, "es pot veure modificada en funció de les indicacions establertes pel Procicat", recorden al web municipal guixolenc. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada