dissabte, 3 de juliol del 2021

Fernand Albert Métaut

Fernand Métaud (esquerra) amb Mohamed Saïl davant la tomba d'uns companys a Farlete (1936)

Fernand Métaud (esquerra) amb Mohamed Saïl davant la tomba d'uns companys a Farlete (1936)



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de juliol de 1915 neix a l'Hospital Port-Royal del XIV Districte de París l'anarquista, anarcosindicalista i lluitador antifeixista Fernand Albert Métaut 

En 1936, passà la frontera del Pirineu Oriental es presentà voluntari com a milicià i l'octubre estava lluitant en la «Columna Durruti» i després seguí combatent als fronts de guerra 

Durant l'Ocupació alemany va ser deportat al camp de concentració de Bergen-Belsen (Baixa Saxònia), on va morir oficialment l'1 d'abril de 1945 

Fernand Albert Métaut: El 3 de juliol de 1915 neix a l'Hospital Port-Royal del XIV Districte de París (Illa de França) l'anarquista, anarcosindicalista i lluitador antifeixista Fernand Albert Métaut --el seu llinatge sovint citat erròniament de diferents maneres (Metant, Metaut, Metaux i altres)--. El seu pare, resident a Mennecy (Illa de França, França), es deia Félix Léon Auguste Métaut, ensostrador, i la seva mare, Germaine Alice Grard, i tingué dos germans, Léon Louis Georges Métaut i René Émile Robert Métaut.  

En els anys trenta del segle XX residí al número 98 del carrer Château des Rentiers del XIII Districte de París.  

En 1935 col·laborà en Le Libertaire.  

Quan esclatà la revolució col·lectivista autogestionària passà la frontera del Pirineu Oriental es presentà voluntari com a milicià i l'octubre de 1936 estava lluitant en la «Columna Durruti».  

El 18 de desembre de 1936 el trobem, amb altres milicians francesos, lluitadors de la Guerra Civil, com Coudry, Manssini i Mohamed Saïl, fent un míting a Livry-Gargan (Seine-Saint-Denis, Illa de França), organitzat pel «Comitè per l'Espanya Lliure» i el grup local de la Unió Anarquista (UA).  

De bell nou a la guerra, lluità com a milicià en la Secció Francesa del «Grup Sacco i Vanzetti» de la «Columna Sud Ebre», comandada per Antonio Ortiz Ramírez, especialment al front d'Aragó.  

Partí el 9 de gener de 1937 de la Caserna «Espartaco» de Barcelona, juntament amb altres companys francesos (Marcel Boillot, Maurice Paul Donzelot, Paul Louis Estève i altres), cap a La Puebla de Híjar (Bajo Martín, Teruel, Aragó).  

L'estiu de 1937 va ser detingut per la reacció republicana burgesa i stalinista i tancat a la Presó Model de Barcelona.  

El 29 de març de 1938 es casà a Barcelona amb Cecilia Santolaya.  

Posteriorment passà la frontera del Pirineu i tornà a l'hexàgon francès.  

Durant l'Ocupació alemany Fernand Métaut va ser deportat al camp de concentració de Bergen-Belsen (Baixa Saxònia, Alemanya), on va morir oficialment l'1 d'abril de 1945.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada