dissabte, 3 de juliol del 2021

Oposició pagesa a les energies renovables als camps de conreu

Oposició pagesa a les energies renovables als camps de conreu 

Unió de Pagesos avisa la Generalitat que no n'acceptarà ni una en terrenys agraris 

L'informe jurídic presentat per la CUP-NCG atura el 99,8% dels macroprojectes eòlics i fotovoltaics 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 03/07/2021.-Llegim al diari El Punt Avui que Unió de Pagesos assegura que no acceptarà que es dediqui ni una sola hectàrea de conreu a les energies renovables.  

L'actual normativa de la Generalitat de Catalunya planteja que un 10% de la superfície de conreus secans i un 5% dels de regadiu es posin a disposició d'aquest tipus de produccions energètiques.  

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, assegura que ha demanat a la consellera d'Acció Climàtica que "rectifiqui" el text perquè creu que "hi ha prou espai físic" que no siguin terrenys agraris per destinar a les energies renovables. Segons Caball, l'extensió dels conreus al Principat de Catalunya "és la meitat de la mitjana europea" i, per tant, el país no es pot permetre "el luxe" de perdre terreny per instal·lar-hi molins de vent o plaques solars. 

Caball va fer ahir aquestes declaracions en roda de premsa per parlar de la situació del sector lleter al Principat de Catalunya. El sindicat agrari català exigeix al Governs de la Generalitat i al Govern espanyol que obliguin les empreses distribuïdores a pagar un preu que cobreixi el cost dels professionals del sector lleter. 

L'informe jurídic presentat per la CUP-NCG atura el 99,8% dels macroprojectes eòlics i fotovoltaics 

Llegim al portal Llibertat.Cat que el 99,8% dels macroprojectes de parcs eòlics i fotovoltaics previstos en la Ponència del DL 16/2019 quedaran aturats, segons va informar la consellera Teresa Jordà a la comissió d'Acció Climàtica del Parlament de Catalunya, tal i com indica l'informe jurídic de la CUP-NCG i que té efectes en tots els projectes, també en els que ja han estat validats per la Ponència 16/2019.  

Jordà va anunciar també la modificació del mateix Decret Llei de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables, de cara a la tardor.  

En aquest sentit, la CUP-NCG atribueix aquest fet, per una banda, a la presentació de l'informe jurídic enviat ahir per aquest grup parlamentari al Departament, on quedava palès que la decisió d'aturar els macroprojectes de la Ponència 16/2019 és política i no jurídica i que contradeia els posicionaments fets fins el moment per Jordà, qui assegurava que això no era possible, i per l'altra, a les mobilitzacions i demandes fetes arreu del territori.  

Així doncs, des de la CUP-NCG es considera un primer pas la supressió de tots els tràmits duts a terme fins el moment, però exigeixen a la consellera i al Govern de la Generalitat que faci efectiva la moratòria de forma immediata, aplicant els nous criteris esmentats.  

Finalment, la CUP-NCG deixa clar que la modificació del  DL 16/2019 no és suficient i reivindida la seva derogació i l'inici de la tramitació de la Llei de Transició Energètica. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada